Konyha

Konyhai mindenes: diétába is beilleszthető és az egyik legsokoldalúbb alapanyag a gomba

Mivel kalóriaszegény, örömmel fogyasztják a diétázók. Gazdag fehérjetartalma miatt a vegetáriánusok jó barátja, de a mindenevők is kedvelik, hiszen a húsos ételek remek kiegészítője lehet. Felhasználásának azonban vannak szigorú szabályai.

Hozzá passzoló fűszerek

Ha gomba, akkor csiperke, mondhatnánk, hiszen leggyakrabban ezzel a fajtával találkozhatunk. Levesek, mártások, szószok karakteres alkotóeleme. A fűszerek – petrezselyem, pirospaprika, bors, hagyma, fokhagyma, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom – jól illenek hozzá, és tejszínnel, tejföllel is gyakran gazdagítjuk. Lehet főzni, sütni, rántani, tölteni vagy töltelékként használni, savanyítani, rizottókba, ragukba, salátákba tenni. Mindenhogyan finom.

Meddig jó?

A gomba eltarthatósága kényes kérdés, hiszen ha megromlik, csúnya ételmérgezést okozhat. Amikor teljesen friss, feszesek, tömörek, roppanva törnek a kalapok. A bolti gombán feltüntetik a csomagolás időpontját és a lejárati időt, de jobb, ha nem hagyjuk az utolsó pillanatra az elkészítését.

  • Ha kimérve vesszük, ne tartsuk tovább a hűtőben három-öt napnál. Tegyük papírzacskóba, ami jól szellőzik, és felszívja a felesleges nedvességet.
  • Szeletelve a tárolási ideje két-három napra rövidül.
  • Ne a frissen tartó alsó rekeszben tároljuk, inkább a hűtő valamelyik polcán, ugyancsak azért, hogy kizárjuk a nedvességet.
  • Ha a gomba kalapja erősen nyálkás, illetve ha tapintásra puha, foltok jelennek meg rajta, és a szaga sem az igazi, akkor azonnal váljunk meg tőle.

Szárítva, fagyasztva

Ha sok gombához jutottunk, többféle módszerrel tartósíthatjuk. Szeletelve, szellős, hűvös, árnyékos helyen, papírral fedett tálcán száríthatjuk, és ha már nem hajlik, hanem törik, zárjuk üvegbe. A szárított gombát aztán akár meg is őrölhetjük robotgépben közvetlen a felhasználása előtt. A szeleteket aszalhatjuk gépben vagy sütőben 40-50 fokon is. Darabokra vágva és kissé előpárolva le is fagyaszthatjuk.

Aromás és egészséges

A gomba pillanatok alatt elkészül, nagyon hamar puhul. Ha ízét a maga teljességében meg akarjuk őrizni, ne mossuk hosszan, és semmiképpen ne áztassuk, mert megszívja magát vízzel. Közvetlenül a felhasználás előtt öblítsük, dörzsöljük le, így tegyük az ételbe. Hámozni sem kell. A fehér mellett érdemes kipróbálni a barna csiperkét is. Ízesebb, zamatosabb, a húsa tömörebb, mint fehér rokonáé. Nagy kalapú változata a portobello, amelyet sajttal, juhtúróval, darált hússal, sonkával, tojással megtöltve süthetünk a grillrácson vagy a sütőben.

A laskagomba édeskésebb ízű, omlettben, levesben, lecsóban a legjobb, de vajon pirítva, petrezselyemmel megszórva is nagyon finom. A rókagombát piacon vehetjük ellenőrzött árustól. Élénksárga színe, csípős, borsos íze jól érvényesül az ételekben. A vargánya aromája csodálatos, de nagyon drága, ezért érdemes inkább szárítva beszerezni. A kínai shiitakét ázsiai fogásokba tehetjük, erősíti az immunrendszert, és segíthet a vírusfertőzések leküzdésében.

Ne dobjuk el a szárát!

Sokan kidobják, pedig nyugodtan felhasználható. Kicsit rágósabb, mint a kalap, de ha karikára vágva (és nem hosszában szeletelve) tesszük az ételbe, a különbséget nem is érezzük. Amennyiben mégsem együtt akarjuk főzni a kalappal, megmosva lefagyaszthatjuk, mártásokba főzhetjük bele.

Plusz tippek

Sok erdei gomba eleve szárítva, porrá őrölve kapható. Koncentrált aromája miatt ízesítésre, fűszerezésre használhatjuk.

Nehezen emészthető, ezért akinek ilyen gondjai vannak, óvatosan bánjon vele: apróra vágva tegye az ételbe.

Ha kirándulás közben gombát szedünk, csak akkor fogyasszuk el, ha előzőleg bemutattuk a piacok többségén megtalálható ingyenes gombavizsgáló állomásokon.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete