Konyha

Jobb, mint a kínainál: így készül otthon a legfinomabb keleti marharagu

Ha marhahús, akkor mindenkinek a gulyás és a vadas jut eszébe először, pedig más egytálételekhez is remekül passzol. Próbáljuk ki ezeket az ízletes, szaftos fogásokat!

Marhasült gombasalátával

Hozzávalók:

  • 50 dkg apró szemű csiperke
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál Worcester-szósz
  • 2 evőkanál olaj
  • 4 szelet marhahátszín
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg majonéz
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A megmosott csiperkegombát negyed cikkekre vágjuk. Nagy serpenyőben, kevés olajon ropogósra sütjük a felaprított fokhagymával együtt
  2. Megsózzuk, megborsozzuk a gombát (az egyharmad részét félretesszük), a többit elkeverjük az aprított petrezselyemmel, a majonézzel összevegyített tejföllel és a Worcester-szósszal.
  3. Az 1,5 cm vastagra szeletelt hátszíneket nagy lángon hirtelen kisütjük, oldalanként 2-3 perc alatt.
  4. A húst a sütés után 5 percig pihentetjük, megszórjuk frissen őrölt borssal és tengeri sóval. A gombával és a gombasalátával kínáljuk.

Szezámmagos-tésztás marharagu

Hozzávalók:

  • 30 dkg marhahátszín
  • 25 dkg kelkáposzta
  • 4 szál újhagyma
  • 2 szál répa
  • 25 dkg zöldbab (ha fagyasztott, akkor forró vízbe dobott, leszűrt)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál csilikrém
  • napraforgóolaj
  • 25 dkg ázsiai tészta

Elkészítés:

  1. A marhahátszínt egészen vékonyra felcsíkozzuk, a répát és a kelkáposztát is vékony csíkokra vágjuk.
  2. A húst a szezámmag felével erős lángon egy nagy teflonserpenyőben (vagy wokban) kevés olajon hirtelen megpirítjuk, beletesszük a szójaszószt, a mézet, a csilikrémet, jól összekeverjük, és 2-3 percig pirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a zöldségeket (az újhagyma kivételével), a fokhagymát, és további 5-6 percig pároljuk.
  4. Közben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, elkeverjük a hússal és a zöldségekkel, hozzáadjuk az újhagymát, és pár perc alatt összepirítjuk a fogást.
  5. Azonnal tálaljuk, és megszórjuk a maradék szezámmaggal.

Képek: Vrábel Kriszta