Konyha

Szokatlan párosítás: fahéj és sárgabarack teszi pikánsan tökéletessé a marharagut

Ha marhahús, akkor mindenkinek a gulyás és a vadas jut eszébe először, pedig más egytálételekhez is remekül passzol. Próbáljuk ki ezeket az ízletes, szaftos fogásokat!

Zöldséges-paradicsomos marhagulyás

Hozzávalók:

  • 50 dkg marhalábszár
  • 1 fej vöröshagyma
  • fél dl étolaj
  • 4 dl paradicsompüré
  • friss zöldfűszerek: kakukkfű, zsálya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-3 sárgarépa és zellerszár
  • 1-1 fehérrépa és cukkini
  • 1-1 kis fej karalábé és zellergumó
  • 2 szem krumpli
  • negyed kelkáposzta
  • pár brokkolirózsa
  • 1 kis csokor zellerzöld
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A felaprított hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockázott húst, lepirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Lefedve 1 órán át pároljuk.
  2. Beleöntjük a paradicsompürét, a zöldfűszereket, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és további 30 percig főzzük.
  3. Hozzáadjuk a felkockázott vagy karikázott répákat, zellereket, karalábét, cukkinit, krumplit, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, megsózzuk, megborsozzuk, és addig főzzük a levest, amíg a hús és a zöldségek meg nem puhulnak.
  4. Az utolsó pár percben adjuk hozzá a brokkolit és a feldarabolt kelkáposztát. Bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.

Libanoni marharagu bulgurral

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-1 evőkanál olaj
  • 80 dkg marhalapocka
  • 15 dkg sárgarépa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • csipet fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt koriander
  • csipet reszelt szerecsendió
  • só, frissen őrölt bors
  • 50 dkg paradicsom
  • 30 dkg zsenge zöldborsó
  • 20 dkg bulgur
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé

Elkészítés:

  1. A finomra vágott vöröshagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott marhahúst, a hámozott, lereszelt sárgarépát, a zúzott fokhagymát és a fűszereket.
  2. Átpirítjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a feldarabolt paradicsomot, és felöntjük kb. 3 dl vízzel. Lefedve, takaréklángon kb. 2 óra alatt puhára főzzük a ragut.
  3. Amikor a hús megpuhult, hozzákeverjük a fagyasztott vagy konzervzöldborsót, és puhára főzzük.
  4. A bulgurt kb. 12 perc alatt lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és elkeverjük 1-1 evőkanál olajjal és citromlével. Frissen aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk a marharagut, mellé a bulgurt.

Marharagu aszalt sárgabarackkal

Hozzávalók:

  • 50 dkg marhacomb
  • 20 dkg aszalt sárgabarack
  • 3 dl paradicsom-szósz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • só, bors
  • petrezselyem
  • napraforgóolaj

Elkészítés:

  1. A felkockázott hagymát olajon megpároljuk. Rádobjuk a felkockázott marhahúst, fahéjjal és római köménnyel fűszerezzük. 5 percig pároljuk, majd felöntjük a paradicsomlével és 1 dl vízzel.
  2. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve, takarékon főzzük a húst a szaftban.
  3. Félóra múlva hozzáadjuk a felezett aszalt barackokat, és az egészet addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Közben, ha szükséges, kevés vízzel felöntögetjük, hogy maradjon elég szaft.
  4. Tálalás előtt megszórjuk frissen vágott petrezselyemzölddel, és párolt rizzsel körítjük.

Képek: Vrábel Kriszta