Egészség Konyha

Nem kell rettegni a tojástól, ha így eszi, szuperétel válik belőle

Egy időben sokan leszoktak róla, mert féltek a magas koleszterintartalmától, de azóta kiderült, hogy így is egészséges. Annak ellenére jó lenne hetente többször fogyasztani, hogy most elszabadult az ára.

Való igaz, a tojásban sok a koleszterin: 1 tojás 250 mg-ot tartalmaz, és ez mind a sárgájában található. De érdemes tudni, hogy a vér koleszterinszintjének csak egyharmada származik ételből, kétharmadát a szervezet maga állítja elő. Ami összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegséggel, az a magas telítettzsír-tartalom, ebből viszont a tojás keveset tartalmaz, ugyanis a benne lévő zsírok csaknem fele telítetlen zsír.

Milyet vegyünk?

A tojást minőségi kategóriákba sorolják, de az üzletekben mi csak az A kategóriás friss tojással találkozhatunk. Ezt súly szerint is csoportosítják, akárcsak a ruhákat:

  • XL: nagyon nagy 73 grammnál nagyobb
  • L: nagy 63-73 gramm között
  • M: közepes 53-63 gramm között
  • S: kicsi 53 grammnál kisebb

A boltban kapható tojásokra pecsételt számsor első számjegye sok mindent elárul a tojás származásáról:

  • 3 – a tyúkokat ketrecben tartották, nagy tömegben, napot nem láttak. Az Európai Unió ezt megszigorította, a körülmények már nem olyan szörnyűek, mint korábban.
  • 2 – a tyúkokat nem szűk ketrecben, hanem istállóban tartották, napot ugyan nem láttak, de többet mozoghattak szabadon. Az ilyen tojást hívják mélyalmosnak.
  • 1 – a tyúkokat szabadon tartották, levegőre is engedték, mozoghattak, kapirgálhattak.
  • 0 – a tyúkokat szabadon tartották, kapirgálhattak, a takarmányuk semmilyen vegyszert nem tartalmazott.

Mit jelent?

A HU megjelölés hazánkat jelöli, a többi szám pedig a tojás származási helyét, tenyésztőjét, forgalmazóját. A tojáshéj színe csak attól függ, hogy milyen tyúk tojta: a barna tyúk barnát, a fehér tyúk fehéret. Ennek semmilyen hatása nincs a minőségére.

Miért ajánlott?

  1. A tojás tápértéke a húséval vetekszik. A-vitamin-szükségletünk egyharmadát tartalmazza. Rengeteg D-, B12-, E-vitamin, szelén és folsav van benne.
  2. Omega-3- és lecitintartalma szellemi és testi kimerültség esetén segíti a szervezet regenerálódását, javítja a memóriát és a koncentrálóképességet. Jó luteinforrás, és ez az antioxidáns hatékonyan védi a szemet az idősebb kori hályogok kialakulásától és az UV-sugaraktól.
  3. D-vitamin-tartalma erősíti a csontokat, szerepe lehet a csontritkulás megelőzésében. Ásványi anyagai szépítik a bőrt, javítják a bőrhibákat.
  4. Kismamáknak kifejezetten ajánlott, mert hozzájárul a magzat agyának fejlődéséhez.

Ellenőrizzük a frissességét!

Megoszlottak a vélemények, kell-e hűtőbe tenni a tojást, ha a boltokban szabadon áll a polcokon. Élelmiszervegyészek megállapították, hogy nem romlik meg akkor sem, ha nincs hűtőben, csak a hőmérséklet-ingadozás tesz rosszat neki, tehát ne tartsuk a hűtő ajtajában. Ha teljesen friss, lesüllyed, és vízszintesen elfekszik, amikor vízbe tesszük. Ha már nem egészen friss, akkor is lesüllyed, de függőlegesen áll. Ilyenkor jobb hőkezelni, főzhetünk belőle kemény tojást, süthetünk rántottát, felhasználhatjuk süteményekben. Ha teljesen feljön a víz tetejére, inkább dobjuk ki. A főtt tojás sárgáján akkor képződik zöldesszürke réteg, ha túl sokáig főztük. A sárgájából ugyanis vas szabadul fel, ez a fehérje kénhidrogénjével vas­szulfidot alkot, ez rakódik le a főtt sárgájára.

Jöhet hús helyett is

Egy átlagos tyúktojás 60 gramm, ebből 11 százalék a héj, 58 százalék a fehérje és 31 százalék a sárgája. A fehérje főleg vizet és értékes fehérjeanyagokat tartalmaz, a sárgája pedig vizet, zsírt és és fehérjét.

Kiemelt kép: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete