Egészség Konyha

Húsos ételekhez és a toroknak is kiváló: ez a varázsfűszer űzi el a görcsös köhögést

Jönnek a hideg, esős-havas hónapok, és velük együtt a kellemetlen náthaszezon. Segítheti a gyógyulást több „varázserejű” növény, amelyeket nagyanyáink is jól ismertek.

Vannak a nagy klasszikusok, a kamilla, a hársfa, a lándzsás útifű, de melléjük felsorakoztak olyan újra felfedezett növények is, amelyekkel érdemes közelebbi kapcsolatba kerülnünk, ha elér bennünket a tüsszögés-köhögés-torokfájás nem kívánt tünetegyüttese. A gyógyfüveket általában teaként fogyasztjuk, hosszas áztatás után, hogy hatóanyagaik kellőképpen kioldódjanak.

Ha kínoz a köhögés

  • Kankalin: a szaponintartalmú növények közül legjobb a kankalin vagy a szappangyökér minden légúti hurut ellen. Egymagában vagy keverékben is kitűnő, különösen akkor, ha a megfázás hosszú ideig elhúzódik. Figyelem, csak hurutos köhögés esetén szabad használni, másképp csak jobban megköhögtet! Virágjából és gyökeréből is készülhet megfázást enyhítő tea.
  • Lándzsás útifű: a nyáktartalmú szerek is a köhögést csillapítják, mert bevonják a légutak begyulladt nyálkahártyáját. A lándzsás útifű leveléből készült teát a hörghurut heveny szakaszában érdemes alkalmazni. Baktériumölő és görcsoldó is. Segíti a dohányosokat a reggeli köhögések csillapításában.
  • Kakukkfű: görcsös köhögés ellen jó, de fertőtlenítő hatása miatt is erősen javallott, hiszen erősíti az immunrendszerünket. Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést. Eredményes a hörgő- és szájüregi gyulladások ellen. Ha bedugul az orrunk, inhalálhatunk vele. Újabban vírusos betegségekre javasolják.
  • Édesgyökér: a legrégibb gyógynövények egyike, már az egyiptomi papiruszokban is szerepeltek gyógyhatásai. A népi orvoslásban asztma, influenza, köhögés ellen alkalmazták. Édesgyökérből készül a medvecukor, azt is el lehet rágcsálni, ha köhögünk, de csak módjával, mert nagy mennyiségben megemeli a vérnyomást.
  • Édeskömény: fűszer- és gyógynövény is egyben, az illata ánizsos. Eredményesen alkalmazható fokozott váladéktermelődéssel, köhögéssel járó hurutos, felső légúti problémák esetén, mert nyákoldó, köptető és hörgőtágító is egyben.
  • Izlandi zuzmó: a többször is visszatérő – idült – hörghurut legjobb gyógyszere. Természetes antibiotikumot is tartalmaz. Erősíti a köhögéstől legyengült szervezetet.
  • Csillagánizs: a szépséges fűszert a hagyományos kínai gyógyászatban felső légúti fertőzések, megfázás, influenza ellen vetették be. A növényből készült erős tea csillapítja a köhögést, erősíti az immunrendszert, segít a letapadt váladék feloldásában.

Egészségben gazdag teakeverékek

A cikkünkben bemutatott gyógynövények nemcsak egymagukban, de keverékekben is hatásosak a megfázás, a nátha, az influenza ellen. Hason­lóan a cickafarkhoz, bodzához, mentához, eukaliptuszhoz, mályvához, körömvirághoz, ökörfarkkóróhoz.

Kiemelt kép: pexels.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete