Egészség Lélek

A vércsoport nem hazudik, elárulja, mely betegségekre lehet hajlamunk

Egy apró tűszúrás nemcsak a pillanatnyi egészségi állapotunkat mutatja meg a laborvizsgálat során, hanem azt is, hogy mire kell az átlagnál jobban odafigyelnünk az életmódunkban.

Ha még nem tudjuk, mely vércsoportba tartozunk – a nyolc főcsoport: A+, A-, B+, B-, 0+, 0-, AB+ és AB- –, érdemes utánajárni, hiszen döntő fontosságú lehet egy esetleges egészségügyi vészhelyzetben, másrészt érdekes betekintést nyújt a szervezetünk működésébe. Rávilágít, milyen betegségekre vagyunk hajlamosabbak, mely szerveinkre kell különös figyelmet fordítanunk.

A cél minden esetben a megelőzés, ám azt is tudni kell, hogy bár az adott vércsoportok összefüggésbe hozhatók a gondok kialakulásával, de egy egészségügyi probléma sok minden máson is múlhat – többek közt a mindennapi szokásainkon. Nem mindegy, hogy mit eszünk, mennyit mozgunk, hogyan kezeljük a stresszt, hány órát alszunk, milyen családi előzményekkel, genetikával rendelkezünk.

Veszélyes feszültség

Ha A-típusba tartozunk, rosszabbul viseljük a stresszhelyzeteket a többi csoportnál, ami az egész szervezetre pusztító hatással van. Ezért érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a szorongás és a gyakori idegeskedés csillapítására. Már napi tíz perc intenzív testmozgás is ellenszere lehet a szorongásnak, sőt javítja a hangulatot, és pihentetőbb alvást biztosít. Ha tudjuk, hogy valamilyen feszültség vár ránk, tegyünk előtte egy gyors sétát a háztömb körül.

Gyomor- és hasnyálmirigyrák

Tanulmányok bizonyítják, hogy az A és az AB vércsoportú embereknél nagyobb a gyomorrák kockázata. Ezenkívül az A, B és AB kategóriánál gyakrabban fordul elő hasnyálmirigyrák. A rendszeres ellenőrzésen kívül érdemes olyan fitotápanyagokat tartalmazó ételeket enni, amelyek segíthetnek a megelőzésben. Minden keresztes virágú zöldség ilyen – vagyis a kelkáposzta, a karfiol, a fejes káposzta és a brokkoli. Máj-, tüdő-, prosztata-, bőr- és gyomorrák esetén különösen hatékony zöldségek.

Szívbetegség

A nem nullás vércsoportoknál 25-30%-kal gyakoribb a szívet érintő betegségek előfordulása, derült ki egy 2015-ös tanulmányból. Ez azt jelenti, hogy az A, B és AB kategóriába esőknek sokkal jobban kell vigyázniuk a testük motorjára. Kerüljék a zsíros, nehéz ételeket, és minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak! A zöld, a fekete és az oolong tea csökkenti a szervezet összkoleszterin- és a trigliceridszintjét, és szabályozza a vércukorszintet. Gyakran kerüljön a tányérra szardínia, makréla, lazac és hering – ezek a legjobb forrásai a szív számára elengedhetetlen omega-3 zsírsavnak.

2-es típusú cukorbetegség

Sajnos könnyebben „lecsaphat” az A és a B vércsoportú személyekre, mint a nullásokra. A túlsúlyon és a rossz étkezésen kívül sok más, mindennapi szokás is előidézheti. Ilyen a túlzásba vitt éjszakázás. Azok, akik hajnalig fent maradnak – még akkor is, ha utána hét-nyolc órát alszanak –, nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, mint akik korábban térnek nyugovóra. Az alacsony D-vitamin-szintre is figyelni kell: a „napfényvitamin” ugyanis szerepet játszik a hasnyálmirigy megfelelő működésében, amely inzulint termel, és segít a vércukorszint szabályozásában. Ha ezeket betartjuk, máris nagyon sok mindent tettünk egészségünk megóvásáért – ennyi odafigyelésre mindnyájunknak szüksége van.

Trombózis

Tekintettel arra, hogy az 0-s vércsoport kisebb mennyiségben tartalmazza a véralvadást elősegítő fehérjéket, kevésbé valószínű, hogy vérrögképződés alakul ki náluk. A hátránya, hogy túlzott vérzékenységet is okozhat. Az alvadási különbségek miatt az A és a B vércsoportok hajlamosabbak a trombózisra. Jelei lehetnek az erős görcsökkel járó fájdalom az alsó végtagokban, különösen hosszabb ülő testhelyzet után, elszíneződött láb (az egyik végtag egy része vörös vagy bármilyen más árnyalatú), hőmérséklet-ingadozás, duzzadt kar, kéz, láb vagy boka, túlzott izzadás és légszomj. Bármely tünet megjelenésekor azonnal orvosi segítséget kell kérni.

Demencia

Bár az AB igen ritka vércsoport, a Neurology folyóiratban megjelent értekezés szerint, náluk 82% -kal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan kognitív problémák, amelyek demenciához, a szellemi képességek leépüléséhez vezetnek. Jó hír viszont, hogy a memóriaromlás 40%-a késleltethető. Ehhez az kell, hogy leszokjunk a dohányzásról, tartsuk szinten a vérnyomást, csökkentsük az esetleges túlsúlyt és éljünk aktív életmód. Továbbá érdemes vérkeringést javító fűszereket – például rozmaringot – enni. Napi egy csésze rozmaringtea javasolt annak, akinek nincs magas vérnyomása.

Horoszkóp helyett

Egy japán tanulmány szerint a vércsoportunk bizonyos személyiségjegyekre is hatással van. Egyébként a japánok 99%-a ismeri a vércsoportját, mivel jobban hisznek ebben az elméletben, mint a horoszkópban. Ennek értelmében:

  • Az A vércsoportúak érzékenyek és együttműködőek. Türelmesek és nagy szükségük van a nyugalomra a hétköznapokban is. Nem szeretik megszegni a társadalmi szabályokat.
  • Nem létezik lehetetlen küldetés a B csoportba tartozók számára. Rendkívül makacsok és kíván­csiak. Kalandvágyó és szenvedélyes természetűek, sok élményben van részük az életük során.
  • Az AB vércsoport az A és a B személyiségtípusok keveréke – félénkek és merészek egyaránt. Empatikusak, szívesen gondoskodnak másokról. Kivételes logikai és elemzőkészségekkel rendelkeznek.
  • A 0-sok jóindulatúak, engedékenyek és merészek. Magas követelményeik vannak magukkal szemben, és mindent megtesznek, hogy ezeket elérjék. Kiváló vezetői képességekkel rendelkeznek, optimisták és rugalmasak. A japánok harcosoknak hívják őket.

Szöveg: Sinkó Edit

Kiemelt kép: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete