Lélek Sztárok

Megtaláltuk a tévétornás ikerlányokat: Mara és Erika ma is szívesen tornázna a nézőkkel

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell. Ezzel a felhívással kezdődött a Magyar Televízió népszerű tévétornája. A csinos ikerlányok a 80-as években buzdították a nézőket arra, hogy álljanak fel a karosszékből.

Szinte egyik napról a másikra országosan ismertek lett Fejes Mara és Erika. „16 éves gimnazisták voltunk, amikor elkezdtünk szerepelni a Tévétornában. Korábban tíz évig versenyszerűen szertornáztunk. Ed­zőink a tévétorna alapítói, Müller Kati és Bérczi Pista voltak, általuk kerültünk be a tévébe” – mesél a kezdetekről Erika. Mivel akkoriban csak egy tévécsatorna volt, esténként minimum ötmillió ember figyelte a lányokat. „Az iskolaszünetben, két-három nap alatt vettük fel az egész évre való műsort. Eleinte összesen tizenöt-húsz adást, amiket aztán folyamatosan ismételtek a tévében. A nyári forgatás miatt sajnos egy napot sem hiányoztunk a suliból” – árulja el Mara.

Sikerük volt a laktanyákban

Az ikrek a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulói voltak, és sokáig tömegközlekedéssel jártak.

„A tévétornában való szereplésért nagyon kevés pénzt kaptunk, az adások ismétléséért pedig semmit. Nem foglalkoztunk azzal, hogy híresek vagyunk, és esetleg jobban megnéztek minket az utcán. Az életmódunkban sem történt változás. Átlagos családban éltünk. Édesapánk a Tungsram vállalatnál művezetőként, később igazgatóként dolgozott, édesanyánknak varrónő volt az eredeti szakmája, sok ruhánkat ő készítette.”

A Tévétornában öt évig szerepeltek, később már a koreográfiát is saját maguk találták ki. Az évek során komoly rajongótáboruk lett, főleg a bakák várták az esti tornát. „Akkoriban nem volt jellemző, hogy tornadresszes lányokat mutogatnak a tévében. Rengeteg szerelmes levelet kaptunk, kiderült, hogy külön programnak számítottunk a laktanyákban…” – nevet Erika.

Korda György mögött táncoltak

Érdekes, de később is mindig együtt szerepeltek. Két évig a Rózsa György vezette Zsákbamacskában, öt évig pedig a Telemázliban. „Még a 90-es években is sok helyre hívtak minket. A műsorvezetők mellett mosolygós hoszteszként vettünk részt a vetélkedőkben. Szerettük csinálni, de sajnos arra nem gondoltunk, hogy kiaknázzuk az ismertségünk adta lehetőségeket. Akkoriban nem léteztek menedzserek, akik felépítettek volna nekünk egy komolyabb tévés karriert. Ma már sajnáljuk, hogy fiatalon nem voltunk talpraesettebbek. A tornász és a táncos múltunkkal talán létrehozhattunk volna egy eladható, erős Fejes tesók márkát.”

Mara a két fiával, Marcival és Balázzsal

A húszas éveikben háttértáncosként is szerepeltek Gergely Róbert, a Korda házaspár és a Varga Miklós Band koncertjein. Erika színpadi karrierről álmodott, Mara a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolát célozta meg. „A színművészetire jelentkeztem, de a felvételi második rostáján kiestem, így nem lett belőlem színésznő – mondja Erika. – Az ELTE-re mentem, művelődésszervező szakon diplomáztam. Marának pedig kereskedelmi üzemgazdász és jogi asszisztens végzettsége van. Később mindketten elvégeztük a Modern Táncpedagógus képzőt.”

A mai napig felismerik őket

A reflektorfényből akkor kerültek ki, amikor férjhez mentek és gyerekeket szültek. A tévéstúdiók izgalmas világából a civil hétköznapokba csöppentek. Marának két fia van Gréczy Zsolt politikustól, Márton és Balázs. Erika pedig az énekes Varga Miklós felesége. Házasságuk gyümölcse a kétpetéjű ikerpár, Vivien és Szabolcs. „Könnyen elengedtük a szereplést, mert anyának lenni számunkra mindennél fontosabb, és azt is jól tudtuk, hogy a televíziós hoszteszmunkából hamar ki lehet kopni” – mondja a hét évvel ezelőtt elvált Mara, aki jelenleg a budatétényi Klauzál Művelődési Központban gazdasági asszisztensként dolgozik, Erika pedig hetente háromszor ott tart ovis tornát és modern táncórákat iskolás lányoknak.

Erika a családjával. Varga Miklós az ikrek édesapja

„A mai napig gyakran felismernek minket az emberek. Talán azért, mert a karakterünket nem veszítettük el. Lehet, hogy több a ráncunk, de az ötvenes éveinkben is igyekszünk fittek lenni.” Szeretnék, ha a retróhullám ismét divatba hozná őket. „Butácska valóság­show-ban nem szerepelnénk, de értelmes dolgot szívesen csinálnánk. Például tornaórát tarthatnánk a tévében. A velünk egykorúaknak és a nálunk idősebb szenioroknak is szükségük van rendszeres testmozgásra. Ahogy a tévétorna szignáljában is elhangzik: ne tessék félni, senkinek sem árt!”

A gyerekek is híresek lesznek?

Erika és Varga Miklós gyerekeit láttuk már különböző zenei tehetségkutató műsorokban. A 21 éves Szabolcs a Színművészeti Egyetem hallgatója, Vivien pedig a Pesti Magyar Színiakadémián tanul.

Fejes Mara 27 éves fia, Márton a mai napig igazolt sportolóként focizik, és az ELTE-n jogászként végzett, a 23 éves Balázsnak színészi végzettsége van, jelenleg a Madách Színházban és a Pesti Magyar Színházban játszik.

Fotó: Olajos Piroska, Privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete