Konyha

Így még a férfiak is imádni fogják: pillanatok alatt lesz a rizsből köret helyett főétel

Az emberiség több mint 60 százalékának fő tápláléka a rizs. Ezt bizonyítja, hogy a világ majd minden táján népszerű nemcsak köretként, egytálételként is.

Ázsiai sült rizs

Hozzávalók:

  • 20 dkg jázminrizs
  • 40 dkg csirkemell- vagy csirkecombfilé
  • 10 dkg pucolt, pörkölt földimogyoró
  • 50 dkg zöldség vegyesen (pl. 10 dkg sárgarépa, 10 dkg piros kaliforniai paprika, 3 szál újhagyma, 10 dkg kelkáposzta, 10 dkg gomba)
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • csilikrém
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 4 db tojás
  • só, frissen őrölt bors
  • olaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db lime

Elkészítés:

  1. A rizst bő, sós vízben puhára főzzük és leszűrjük. Egy nagy serpenyőben olajon körbepirítjuk a felkockázott csirkehúst a földimogyoróval együtt. Kb. 8 percnyi pirítás után hozzáadjuk a meghámozott, vékony csíkokra vágott zöldségeket. Újabb kb. 8 perc alatt kevergetve összepirítjuk a húst a zöldségekkel.
  2. Ráöntjük a szójaszószt, ­hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a mézet, a reszelt gyömbért, a csilikrémet, kicsit átpirítjuk, majd hozzákeverünk 2 evőkanál vizet, végül a paradicsompürét.
  3. Beletesszük a főtt rizst, kevergetve átpirítjuk. A keveréket a serpenyő egyik oldalába szedjük, a felszabadított helyen kevergetve készre sütjük a felvert, sózott tojásokat. Ha megsült a tojás, összekeverjük a rizzsel. Megcsepegtetjük lime-lével, megszórjuk vágott petrezselyemmel és tálaljuk.

Mexikói rakott rizs

Hozzávalók

  • 20 dkg hosszú szemű rizs
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál kukoricaolaj
  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • só, 1 mokkáskanál őrölt Cayenne-bors
  • 1 evőkanál frissen őrölt római kömény
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 5 dl paradicsompüré
  • 20 dkg főtt vörös bab (konzerv)
  • 20 dkg morzsolt, főtt kukorica (konzerv)
  • 1 teáskanál csilikrém
  • 5 dkg reszelt félkemény sajt
  • csokor friss koriander
  • tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A rizst bő, sós vízben puhára főzzük, és félretesszük. A finomra vágott vöröshagymát puhára dinszteljük a kukoricaolajon. Beletesszük a darált marhahúst, a kis kockákra vágott kaliforniai paprikát, a zúzott fokhagymát. Sóval, Cayenne-borssal, római köménnyel, fűszerpaprikával fűszerezzük, és körbepirítjuk, majd beleöntjük a paradicsompürét.
  2. A ragut 40 percig főzzük, majd beletesszük az alaposan lecsöpögtetett babot és kukoricát. ­Összeforraljuk, sóval, ­csilikrémmel ízesítjük.
  3. Összeforgatjuk a rizzsel, tűzálló tálba szedjük, megszórjuk a reszelt sajttal, és 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt összesütjük. Friss korianderrel megszórva, tejföllel tálaljuk.

Csirkés-kolbászos paella

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg csirkemell-/csirkecombfilé
  • 15 dkg csípős kolbász
  • 1 db sárga kaliforniai paprika
  • 20 dkg zöldborsó
  • 20 dkg cukkini
  • 10 dkg aszalt paradicsom
  • 1 csipet sáfrány
  • 30 dkg gömbölyű szemű rizs
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1,5 l hús- vagy zöldséglé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olajsó, frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

  1. Egy nagy serpenyőbe kevés olajat öntünk, és a finomra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Beletesszük a felkockázott csirkehúst, a kolbászt, körbepirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst, és üvegesre pároljuk.
  2. Beletesszük a felkockázott paprikát, a zöldborsót, a cukkinit, a felcsíkozott aszalt paradicsomot, és belekeverjük a sáfrányt.
  3. Felöntjük a borral, folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a rizs felszívja a bort. Majd a húslével öntjük fel, beletesszük a zúzott fokhagymagerezdeket, és megsózzuk. Kevergetve főzzük, amíg a rizs megpuhul. Ha ezzel megvagyunk, elkeverjük benne az aprított petrezselymet, és tálaljuk a
    paellát.

Képek: Vrábel Kriszta