Konyha

Krumplis ételek: főzzünk jókat olcsón a világ népeinek konyhájából – 8 recept

A krumpli nemcsak nekünk kedvenc eledelünk, körülnéztünk a világban, hogy máshol hogyan szeretik.

Peru hagyatéka

A krumpli őshazája Peru, minden változata innen származik, ahol még mindig 200 őshonos fajta terem, és belőlük készülnek a legismertebb nemzeti eledelek. Peruban van az a génbank, ahol az összes krumplifajta génjeit őrzik.

Fajták

A Burgonya Terméktanács 2008-ban besorolta a krumplikat. Az „A” típus: a salátának való, nem szétfövő, tömör, keményebb változatok a leginkább alkalmasak hidegkonyhai készítményekhez. A sárgás húsú kiflikrumplit majonézes burgonyához vagy hagymás burgonyasalátához használhatjuk.
A „B” típusú, nem szétfövő jó sült krumplinak, főtt krumplinak, töltött krumplinak, vagy grillezésre. A „C” típusú, szétfövő, illetve lisztesebb fajták a legjobbak a héjában főtt krumpliételekhez, rakott krumplihoz, csőben sült krumplihoz, krumplipürének vagy gombócok alapanyagának.

Francia segítség

Amikor a háborúk után beköszöntött az éhínség, a földben megbúvó krumpli életmentőnek bizonyult. Ennek a XIX. század elején jött el az ideje, mert az első híres francia táplálkozástudós, az eredetileg patikus Antoine Parmentier szembeszállt a korábbi előítéletekkel, és bebizonyította, hogy a krumpli egészséges.

A hálás utókor francia finomságokban őrzi a nevét. Ilyen a „Hachis parmentier”, azaz a krumplipürében sült darált hús vagy a „Krumplis parmentier-omlett”.

Fortélyok

● A héjában főzött krumpli héja nem reped fel, ha a főzővizébe sót teszünk.

● Ha a nagyobb burgonyákat villával megszurkáljuk, főzés közben egyszerre puhulnak meg a kisebbekkel.

● A burgonya főzését soha ne szakítsuk félbe, mert megkeményedik, és később hiába főzzük tovább, már nem puhul meg.

● Amikor a hámozott krumplit vízben főzzük, mindig tegyünk sót a vízbe, mert utólag már nem tudjuk megfelelően ízesíteni.

● A sült krumplit viszont csak fogyasztáskor sózzuk meg, különben megpuhul.

Idahói töltött krumpli

Hozzávalók:
■ 4 közepes krumpli
■ 10 dkg sajt
■ 2 evőkanál tejföl
■ 4 szelet húsos szalonna
■ 3 dkg vaj
■ őrölt bors, só

Mossuk meg a burgonyákat, szúrjuk meg hústűvel 2-3 helyen, majd süssük 200 fokon fél óráig. Hagyjuk kicsit hűlni, majd vágjuk félbe, és szedjük ki a belsejüket úgy, hogy kb. 1 cm vastag réteg maradjon meg. A kiszedett részt keverjük össze a reszelt sajttal, a vajjal, sóval és borssal. Amikor elolvadt a sajt, keverjük hozzá a tejfölt is. Süssük meg teflonserpenyőben a szalonnát, csepegtessük le, 2 szeletet vágjunk apróra, és keverjük a töltelékbe. Töltsük meg a krumplikat, tegyünk a tetejükre szalonnát, és 200 fokon süssük negyedóráig, majd tálaljuk.

Német sült krumpli

Hozzávalók:
■ 60 dkg burgonya
■ 1 fej hagyma
■ 10 dkg főtt-füstölt sonka
■ 4 dkg vaj
■ fél teáskanál pirospaprika
■ őrölt bors, só

Főzzük héjastul a krumplit a forrástól számított fél óráig, majd hagyjuk hűlni. Hámozzuk meg és szeleteljük fel. 1 dkg vajban dinszteljük meg a hagymát a felkockázott sonkával 5-6 perc alatt. Olvasszuk meg a maradék vajat, pirítsuk meg benne a krumplit. Szórjuk meg sóval, borssal, paprikával, sonkával, tegyük sütőbe, és pirítsuk meg

Francia tésztában sült burgonya

Hozzávalók:
■ 30 dkg liszt
■ 23 dkg vaj
■ 80 dkg burgonya
■ 1 dl fehérbor
■ 1 tojás
■ 1 dl tejszín
■ 8 dkg vaj
■ 1 szál kakukkfű
■ szerecsendió
■ őrölt bors, só

A tésztához dolgozzuk össze a lisztet 15 dkg vajjal és 4-5 evőkanál hideg vízzel, majd tegyük hűtőbe fél órára. Hámozzuk meg a krumplikat, főzzük 15 percig, majd ha kézmelegre hűltek, szeleteljük 1 cm vastag darabokra. Öntsünk rá 7 dkg megolvasztott vajat, a bort, szórjuk meg kakukkfűvel, szerecsendióval, sóval és borssal. Nyújtsuk 2-3 mm vékonyra a tésztát. A kétharmadával béleljünk ki egy kivajazott ovális hőálló tálat, és szurkáljuk meg az alját. Tegyük bele a burgonyát, takarjuk be a maradék tésztával, melynek a közepére készítsünk egy 3 cm átmérőjű lyukat. Ha marad tészta, díszítsük vele a tetejét. Süssük a sütő alsó harmadában 180 fokon 35 percig, majd öntsük bele a tejszínt a lyukon keresztül, és tegyük vissza a sütőbe 20 percre. Langyosan tálaljuk.

Angol krumplifánk

Hozzávalók:
■ 15 dkg főtt burgonya
■ 15 dkg liszt
■ 1 teáskanál szárított élesztő
■ 5 dkg vaj
■ só

A felkockázott krumplit főzzük negyedóráig, és törjük össze villával. Dolgozzuk össze
a lisztet, az élesztőt, a vajat és egy csipet sót, majd adjuk hozzá a krumplit is. Keverjük 3-4 percig, majd nyújtsuk 2 cm vastagra, és szaggassunk belőle 5 cm-es fánkokat. Süssük 180 fokon 20 percig, majd melegen tálaljuk, ízlés szerint vajjal vagy sonkával.

Hogyan tároljuk?

Sötét, száraz, hűvös helyen, lehetőleg 7 és 10 fok között. Így legalább 2 hónapig eláll. Ha a hőmérséklet ennél tartósan magasabb, a krumpli csírázásnak indul. Semmiképpen ne tartsuk légmentesen lezárt nejlonzsákban. Ha már nejlon, sűrűn szurkáljuk tele lyukakkal, hogy megfelelően szellőzhessen.

Litván kugelis

Hozzávalók:
■ 1 kg burgonya
■ 2 tojás
■ 5 dkg liszt
■ fél teáskanál szárított élesztő
■ 2 fej vöröshagyma
■ 5 dkg vaj
■ olaj
■ őrölt bors, só

Reszeljük le nagy lyukú reszelőn a meghámozott krumplit, sózzuk meg, és hagyjuk csepegni szűrőben 10 percig. Öblítsük le, és szárítsuk meg. Zúzzunk össze egy teáskanál borsot, aprítsuk fel az egyik hagymát. Dolgozzuk össze a lisztet, az élesztőt, a tojásokat, a hagymát, sót és borsot, majd a végén tegyük bele a krumplit. Vajazzunk ki 4 kis tálat, osszuk el bennük a masszát, locsoljuk meg a maradék vajjal, így süssük 180 fokon fél óráig, majd 200 fokon 10 percig. Karikázzuk fel a maradék hagymát, forgassuk lisztbe, süssük meg az olajban, és szórjuk a krumpli tetejére.

Lengyel, sóban sült burgonya

Hozzávalók:
■ 1 kg burgonya
■ 2 kg nagy szemű só
■ 1 citrom reszelt héja
■ 1 csokor kakukkfű
■ 1 csokor rozmaring
■ fél teáskanál édesköménymag
■ olívaolaj
■ bors

Dörzsöljük tisztára a krumplikat, keverjük össze a citromhéjjal, a fűszerekkel, borssal, kevés olajjal és 1 dl vízzel. Tegyük hőálló tálba, borítsuk be a sóval, nyomkodjuk rá, és süssük 200 fokon 40 percig. Tálalás előtt törjük fel a sóréteget.

A krumpli legjobb fűszerei

babérlevél, bors, borsikafű, curry, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, kapor, kömény, kurkuma, majoránna, snidling, mustár, pirospaprika, petrezselyem, rozmaring, szerecsendió, szurokfű (oregánó), tárkony.

Perui krumplitorta

Hozzávalók:
■ 1 kg krumpli
■ 25 dkg olajos tonhalfilé
■ 8 dkg csípőspaprikával töltött olajbogyó
■ 1 fej lila hagyma
■ 1 főtt tojás
■ 1 citrom
■ 3 evőkanál majonéz
■ 1 csokor petrezselyem
■ só, fehér bors

Főzzük puhára a krumplit. Hámozzuk meg, törjük össze, keverjük össze a petrezselyemmel, sóval, borssal és fél citrom levével. Keverjük össze a tonhalat, a majonézt, a citrom másik felének a levét és az apróra vágott hagymát. Béleljük ki a formát a krumpli kétharmadával, tegyük bele a halat, középre a tojást és az olajbogyót, majd simítsuk a tetejére a maradék krumplit. Tegyük hűtőbe fél órára.

Olasz töltött burgonya

Hozzávalók (személyenként):
■ 10-15 dkg zöldség (cukkini, piros színű paprika, paradicsom)
■ 2 nagyobb főtt krumpli
■ 4 szelet mozzarella
■ olívaolaj vagy vaj
■ friss zöldfűszerek
■ só

A lényeg, hogy a zöldségeket apró, egyforma kockákra vágjuk, olívaolajban vagy vajban pirítsuk le, fűszerezzük, ha lehet friss zöldfűszerekkel, cseppet sózzuk, majd töltsük a héjában főtt, félbevágott, kivájt burgonyákba. Használjuk fel a kivájt burgonyarészeket is. Szeletelt pizzamozzarellával fedjük be, és melegszendvicssütőben süssük szép aranybarnára.

Fotó: pexels