Mogyorótitkok
Tejcsokoládés-mogyoróvajas golyóbisok
Hozzávalók:
20 dkg tejcsokoládé
1,5 dl forró tejszín
4 dkg mogyoróvaj
fél narancs reszelt héja
2 cl Grand Marnier likőr
10 kg darált háztartási keksz
A forró tejszínben olvadásig kevergetjük a csokoládét, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. Elkeverjük, tálcára borítjuk, hűtőben dermesztjük, majd golyókat formálunk a masszából, és mogyoróba forgatjuk.
Vaníliás-barackos baba
a tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
a kelesztéshez:
3 dl langyos tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
1 evőkanál liszt
a töltelékhez:
1 tasak vaníliás pudingpor
1 dl tejszín
2 dl tej
2-3 evőkanál cukor
10 dkg mazsola
10 dkg aszalt sárgabarack
Mogyorós-csokis töltött ropogós
Hozzávalók:
a tésztához:
12 dkg liszt
7 dkg barna cukor
7 dkg kristálycukor
1 kk. szódabikarbóna
1 tojás
fél narancs reszelt héja
3 dkg pörkölt tört mogyoró
5 dkg mogyoróvaj
8 dkg puha vaj
1 tasak vaníliás cukor
a krémhez:
15 dkg mogyoróvaj
6 dkg porcukor, 5 dkg kakaó
Összekeverjük a tész- ta hozzávalóit, és sütőpapírral fedett tepsire kerek vagy ovális formákat kanalazunk, majd 180 fokos sütőben megsütjük. Közben a krém hozzávalóit is jól kikeverjük. A kisült tészták felét olvasztott csokoládéba mártjuk, mogyoróval megszórjuk, majd a krémmel megtöltjük.
Mogyorókrémtorta
Hozzávalók: (1 nagy vagy 5-7 kis piteformához)
a tésztához:
20 dkg darált háztartási keksz
5 dkg puha vaj
7 dkg mogyoróvaj
5 dkg cukor
1 evőkanál víz
a töltelékhez:
7 dl tejszín
25 dkg mogyoróvaj
12 dkg porcukor
A tészta hozzávalóit összemorzsoljuk, és egy kanállal a formákba töltjük, majd 15 percre fagyasztóba tesszük dermedni. A tejszínt habbá verjük, 30 dkg-ot félreteszünk a díszítéshez. A mogyoróvajat meg a porcukrot elkeverjük, és a 40 dkg tejszínhabot apránként nagyon óvatosan hozzákeverjük. A krémet a formába simítjuk, majd 2 óráig újra dermesztjük, de most már csak a hűtőben, végül tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
Mogyoróvajas pite
Hozzávalók:
30 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
10 dkg cukor
1 dkg sütőpor
8 dkg mogyoróvaj
1,5 dl tej
2 tojás
10 dkg tejföl
3 dkg tört pörkölt mogyoró
a díszítéshez:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
Egy tálban mindent összekeverünk, a masszát kivajazott-kilisztezett formába töltjük, és 170 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük, majd melegen kiborítjuk. A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk, a piték tetejét beborítjuk vele, végül 220 fokos sütőben pár perc alatt kissé rásütjük.