Konyha

Mogyorós finomságok: 5 vendégváró aprósütemény recept

A mogyoró a dió mellett az egyik legklasszikusabb alapanyag, amikor arra gondolunk, hogy valami tartalmas édességet ennénk.

Mogyorótitkok

A közönséges mogyorót használhatjuk koncentrálóképességünk javítására, agyfrissítőnek. Nehéz étkezések után néhány szem mogyoró normalizálja a koleszterinszintet. A földimogyorót inkább natúr, és ne sózott változatban fogyasszuk. Olaja értékes, mert nem avasodik. Wokban sütéshez a legjobban használható. A mogyorónak jót tesz egy kis pörkölés, és salátákban, ázsiai ételekben, müzlikben, egészben vagy durvára darabolva használhatjuk, őrölve pedig sütemények tésztájához keverhetjük.

Tejcsokoládés-mogyoróvajas golyóbisok

Hozzávalók:
20 dkg tejcsokoládé
1,5 dl forró tejszín
4 dkg mogyoróvaj
fél narancs reszelt héja
2 cl Grand Marnier likőr
10 kg darált háztartási keksz

A forró tejszínben olvadásig kevergetjük a csokoládét, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. Elkeverjük, tálcára borítjuk, hűtőben dermesztjük, majd golyókat formálunk a masszából, és mogyoróba forgatjuk.

Vaníliás-barackos baba

Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
a kelesztéshez:
3 dl langyos tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
1 evőkanál liszt
a töltelékhez:
1 tasak vaníliás pudingpor
1 dl tejszín
2 dl tej
2-3 evőkanál cukor
10 dkg mazsola
10 dkg aszalt sárgabarack
A tészta hozzávalóit összemorzsoljuk, az élesztőt felfuttatjuk, majd ráöntjük a morzsás masszára, és tésztát gyúrunk belőle. Langyos helyen megkelesztjük. Közben elkészítjük a pudingot, belekeverjük a mazsolát és a sárgabarackot. Amikor megkelt a tészta, henger alakúra formáljuk, és 3-4 dekás korongokra vágjuk. Mindegyikre pudingot kanalazunk, és zsemleformát készítünk belőlük. Sütőpapírral kibélelt muffinformákba tesszük, és tojással megkenjük a tetejüket. A maradék tésztából feldíszítjük, esetleg mandulával vagy mazsolával megszórjuk. Langyos helyen újra megkelesztjük, majd 180 fokos sütőben elhelyezett vízfürdőben aranybarnára sütjük.

Mogyorós-csokis töltött ropogós

Hozzávalók:
a tésztához:
12 dkg liszt
7 dkg barna cukor
7 dkg kristálycukor
1 kk. szódabikarbóna
1 tojás
fél narancs reszelt héja
3 dkg pörkölt tört mogyoró
5 dkg mogyoróvaj
8 dkg puha vaj
1 tasak vaníliás cukor
a krémhez:
15 dkg mogyoróvaj
6 dkg porcukor, 5 dkg kakaó

Összekeverjük a tész- ta hozzávalóit, és sütőpapírral fedett tepsire kerek vagy ovális formákat kanalazunk, majd 180 fokos sütőben megsütjük. Közben a krém hozzávalóit is jól kikeverjük. A kisült tészták felét olvasztott csokoládéba mártjuk, mogyoróval megszórjuk, majd a krémmel megtöltjük.

Mogyorókrémtorta

Hozzávalók: (1 nagy vagy 5-7 kis piteformához)
a tésztához:
20 dkg darált háztartási keksz
5 dkg puha vaj
7 dkg mogyoróvaj
5 dkg cukor
1 evőkanál víz
a töltelékhez:
7 dl tejszín
25 dkg mogyoróvaj
12 dkg porcukor

A tészta hozzávalóit összemorzsoljuk, és egy kanállal a formákba töltjük, majd 15 percre fagyasztóba tesszük dermedni. A tejszínt habbá verjük, 30 dkg-ot félreteszünk a díszítéshez. A mogyoróvajat meg a porcukrot elkeverjük, és a 40 dkg tejszínhabot apránként nagyon óvatosan hozzákeverjük. A krémet a formába simítjuk, majd 2 óráig újra dermesztjük, de most már csak a hűtőben, végül tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Mogyoróvajas pite

Hozzávalók:
30 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
10 dkg cukor
1 dkg sütőpor
8 dkg mogyoróvaj
1,5 dl tej
2 tojás
10 dkg tejföl
3 dkg tört pörkölt mogyoró
a díszítéshez:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor

Egy tálban mindent összekeverünk, a masszát kivajazott-kilisztezett formába töltjük, és  170 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük,  majd melegen kiborítjuk. A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk, a piték tetejét beborítjuk vele, végül 220 fokos sütőben pár perc alatt kissé rásütjük.

Fotó: archív