Konyha

Sós rétes receptek képekkel: 4 egyszerű étel kezdőknek és haladóknak

Ezekhez a receptekhez réteslapból mindenképpen frisset használjunk! Ha száraz a réteslap, törni fog, nem tudjuk formázni.

Túrós-szalonnás réteskosár


Hozzávalók 8 kosárkához:
✔ 1 csomag 6 lapos friss réteslap
✔ 10 dkg füstölt, húsos szalonna
✔ 5 dkg vaj
✔ 25 dkg túró
✔ 1 dl tejföl
✔ 1 nagy, egész tojás
✔ só, frissen őrölt bors

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A réteslapokat egyben hagyva kitekerjük, és 4 részre vágjuk. Így 4×6 darab majdnem négyzetes lapot kapunk. A vajat megolvasztjuk, kenőtollal kikenünk 8 muffinformát, mindegyikbe 3-3 réteslapdarabot helyezünk. Az egyes rétegeket kenőtollal megvajazzuk, a széleket visszahajtjuk. A szalonnát apróra kockázzuk, ropogósra sütjük. A túrót elkeverjük a tejföllel, a szalonnával és az egész tojással. A krémet megsózzuk, megborsozzuk, szétosztjuk a kosárkákban. 25 perc alatt készre sütjük. Ha langyosra hűltek a rétesek, szépen ki tudjuk venni őket
a formákból. Langyosan és hidegen is tálalhatjuk.

Zöldséges-húsos rétespite

Hozzávalók:
✔ 1 csomag 8 lapos friss réteslap
✔ 30 dkg darált marha és sertéshús vegyesen
✔ 15 dkg padlizsán
✔ 15 dkg cukkini
✔ 1 piros kaliforniai paprika
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 140 gr sűrített paradicsom
✔ 3 evőkanál olívaolaj
✔ tengeri só
✔ frissen őrölt bors
✔ 5 dkg vaj
✔ 2 egész tojás
✔ zsemlemorzsa

A finomra vágott hagymát olívaolajon megdinszteljük. Beletesszük a húst, lepirítjuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és az aprított fokhagymát. Öntünk alá egy kevés vizet, sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük a húst, sűrűre a szaftot. A zöldségeket egyformára daraboljuk, olívaolajon enyhén pirítva puhára dinszteljük, áttesszük a húsraguba, és összefőzzük. A kész, kihűlt raguban elkeverünk 2-3 evőkanál zsemlemorzsát, és az enyhén felvert tojásokat. Kivajazunk egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát vagy kerámiatálat, a közepére 1 réteslapot helyezünk, megvajazzuk, majd újabb réteslapot teszünk rá úgy, hogy a forma szélére kerüljön a lap, így a tészta fele túllógjon a formán. További 4 darab megvajazott réteslapot helyezünk így rá, de mindig másik irányba lógjon túl a tészta. A ragut a formába szedjük, ráhajtjuk a túllógó tésztákat, majd zárásként 4 rétegben vajazott tésztát helyezünk a tetejére (a maradék két lapot elfelezve). 220 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Kacsaragus rétesszivarkák

Hozzávalók 16 mini rúdhoz:
✔ 1 csomag 8 lapos friss réteslap
✔ 30 dkg kacsamell
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 140 gr sűrített paradicsom
✔ só, frissen őrölt bors
✔ csipetnyi fahéj
✔ olívaolaj
✔ 5 dkg vaj

A lebőrözött kacsamellet éles késsel egészen apróra kockázzuk (vagy ledaráljuk). A bőrt is egészen apróra kockázzuk, kisütjük a zsírját, majd hozzáadjuk az apróra kockázott vöröshagymát, és megdinszteljük. Beletesszük a kacsahúst. Lepirítjuk, majd kevés vizet öntünk alá, hozzáadjuk az aprított fokhagymát, majd lefedve puhára pároljuk a húst. Beletesszük a sűrített paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, őrölt fahéjjal ízesítjük, hogy pikánsan édes legyen, és sűrűre főzzük a ragut. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A réteslapokat egyben hagyva kitekerjük, 4 részre vágjuk. Így 4x 8 db majdnem négyzetes lapot kapunk. A vajat megolvasztjuk, kenőtollal megkenjük a réteslapokat, és 4-4 darabot egymásra helyezünk. Az egymásra rétegzett 4-4 lapokat megtöltjük a raguval, majd szorosan feltekerjük. Az így kapott rudat kettévágjuk. Megkenjük a rudak tetejét az olvasztott vajjal, majd 25 perc alatt készre sütjük.

Póréhagymás sütőtökös rétes

Hozzávalók:
✔ 1 csomag 8 lapos friss réteslap
✔ 40 dkg sütőtök (pucolva)
✔ 2 egész tojás
✔ 15 dkg húsos füstölt szalonna
✔ 10 dkg füstölt sajt
✔ 5 dkg vaj
✔ 3-4 dkg zsemlemorzsa
✔ 1 szál póréhagyma
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 8-10 friss zsályalevél vagy
1 evőkanál szárított zsálya
✔ só, frissen őrölt bors

A felkockázott sütőtököt sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, turmixoljuk. A karikázott póréhagymát kevés vajon megdinszteljük, hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a zsályát. 2-3 percig sütjük, majd elkeverjük a tökpürével. Hozzákeverjük a reszelt sajtot, és ha kihűlt a keverék, az enyhén felvert tojásokat is hozzáadjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk. A réteslapokat kitekerjük, és megfelezzük, hogy 16 téglalapunk legyen. Kivajazunk és zsemlemorzsával kiszórunk egy közepes tepsit. Belehelyezünk 4 üres réteslapot, de úgy, hogy mindet megvajazzuk. A negyediket vékonyan megkenjük tökpürével. Erre 2 üres, megvajazott réteslapot teszünk, majd ezt is megkenjük. Még 4 töltött réteget készítünk, majd a maradék
4 réteslapot megvajazva ráhelyezzük. Sütés előtt éles késsel bevágjuk a rétest a leendő szeletek mentén, majd 220 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Fotó: archív