Egészség Konyha

Együnk gyakrabban szóját! 9 nyomós érvünk van rá

A szóját éveken át mint húshelyettesítőt tartottuk számon, pedig igazi természeti csoda. Megvédi a szívünket, csökkenti a változókor tüneteit, fiatalítja a bőrünket, és segít megelőzni néhány betegség kialakulását is.

Legyünk óvatosak!

A legújabb kutatások szerint a szójában gazdag táplálkozás befolyásolja a pajzsmirigy működését. Akinek eleve problémája van vele, mondjon le a szójáról. A babáknak, a terheseknek és a hormonfüggő emlőrákban szenvedő nőknek kifejezetten nem ajánlott a fogyasztása!

1. Az egészséges szívért

A legújabb kutatások szerint a szívinfarktus kialakulásának esélye a felére csökken azoknál a nőknél, akik hetente ötször esznek szóját. Igaz, a férfiaknál nem kimutatható ez a különbség.

2. Csodaszer a változókorban

A változókor kellemetlen tüneteit a női nemi hormon csökkenése okozza. A szója gazdag a természetes módon, növényi hormonpótlóként ható anyagokban. Az ajánlott napi mennyiség 40 milligramm. Ez körülbelül 15 dkg tofunak vagy ½ liter szójatejnek felel meg. Ha egy hónapig esszük ezt a mennyiséget, már érezni fogjuk, hogy csökkennek az alvásproblémák, a hőhullámok, az ingerlékenység és az érzékenység.

3. Ereink védelmében

A szója gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, mégis koleszterinmentes. Állítólag a benne található fehérje napi két szójatartalmú étel beiktatása esetén csökkenti a káros koleszterin (LDL) szintjét. Plusz pozitív hatás: az alacsony koleszterinszint csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának esélyét, így a szélütését is.

4. Jóllakottság, vékonyság

A szójababban található sok ballasztanyag különösen sokáig nyújt telítettségi érzést, és segíti a gyorsabb emésztést is. Alacsony kalóriatartalma megkímél minket a nemkívánatos zsírpárnácskáktól is.

5. Reuma ellen

Vannak élelmiszerek, amelyeket a reumások nem nagyon ehetnek, ilyenek az állati eredetű termékek, mint a hús és a tej. Az ok a bennük található arachidonsavak, amelyek kedveznek a reumás gyulladásnak. Az omega3 zsírsavak ezek ellenlábasai, és ezekből a szójában nagyon sok található. Együnk szóját a hús helyett, szójatejet a tehéntej helyett, és használjunk szójaolajat a vaj helyett – így csökkenthetjük a reumás panaszainkat.

6. Rákmegelőzés

A rákos megbetegedések egyharmada visszavezethető a helytelen táplálkozásra. Érdemes elgondolkodnunk azon is, hogy az ázsiai országokban, ahol a szójatermékek mindennaposak, sokkal kevesebb a rákos megbetegedés, mint a nyugati országokban.

7. Ép csontok

Amikor már nem vagyunk annyira fiatalok, csökken a csontjaink kalciumtartalma, és csontritkulás alakulhat ki. A szójababban található fehérje és kalcium természetes módon segít megelőzni a problémát.

8. Bőrfiatalítás

A szója- és tofutermékekben található fitohormonok, amelyek hasonlóan viselkednek, mint az ösztrogén, feszesebbé teszik a kötőszöveteket, és fiatalon tartják a bőrünket.

9. Agysejtjeink segítője

Az agyműködéshez fontos a fehérje és a lecitin – a szója pedig mindkettőben gazdag, sőt magnéziumban és B-vitaminban is. Tudományosan bizonyított, hogy lecitinpótlással könnyebben tudunk tanulni, és a memóriánk is javul.

Fotó: fotolia