Konyha

Főzzünk jókat olcsón: 4 fűszeres hús recept képpel

Kalandozzunk a gasztronómiában! Receptjeink különböző országok ízvilágát hozzák el.

Mentás-csilis török pizza

Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg fehérliszt
2,5 dkg friss élesztő
3 evőkanál olívaolaj
3-3,5 dl meleg víz
só, kávéskanál méz
1 fej vöröshagyma
35 dkg darált marhahús
5 evőkanál olívaolaj
kis csokor petrezselyem
1 csapott evőkanál szárított menta
1 teáskanál csilikrém
csipetnyi fahéj
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál sűrített paradicsom
só, frissen őrölt bors

A langyos vízben elkeverjük az élesztőt a mézzel együtt. A lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk az élesztőt és az olajat. Ruganyos tésztát gyúrunk belőle, szobahőmérsékleten 2 órán át kelesztjük, majd átgyúrjuk és még minimum másfél óráig kelesztjük. Minél tovább kel, annál finomabb ízű lesz a tészta.

Közben elkészítjük a ragut: az apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, beletesszük a darált húst, megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, az aprított fokhagymát, 1 dl vizet és a sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk. Lefedve 40 percig főzzük a ragut. Levesszük a fedőt, és sűrűre főzzük a mártást.

A sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozatán. Egy sütőlemezt kilisztezünk, a tésztát 4 részre osztjuk, majd az egyes részeket kb.6-7 mm vastag ovális alakúra nyújtjuk. Összecsípjük a széleket, csónakot formázunk belőlük, megtöltjük a húsraguval, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és forró sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük a pizzákat.

Indiai gyömbéres csirkenyárs

Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
1,5 dl sűrű natúr joghurt
4-5 cm-s friss gyömbér
1-1 teáskanál kurkuma, őrölt római kömény, curry fűszerkeverék, csilikrém
gerezd fokhagyma
pár csepp citromlé
só, frissen őrölt bors, olívaolaj

A csirkemellet felkockázzuk. A joghurtot elkeverjük a fűszerekkel, a csilivel, a szálirányra merőlegesen reszelt gyömbérrel, az aprított fokhagymával, pár csepp citromlével, egészen kevés sóval. A csirkekockákat a pácba keverjük és legalább 2-3 órát hagyjuk állni benne. A sütőt a legnagyobb fokozatra előmelegítjük. Alufóliával kibélelünk egy tepsit, olajjal vékonyan megkenjük.

A csirkekockákat előzőleg vízbe áztatott fa nyársakra húzzuk, és a nyársakat az olajjal megkent fóliára helyezzük. 20 perc alatt süssük készre. Főtt basmati rizzsel kínáljuk.

Tarkaborsos mustáros szűz

Hozzávalók:
2×40 dkg sertésszűz egészben
20 gr színes bors
tengeri só
3 teáskanál mustár
1 kg burgonya
20 dkg natúr krémsajt
kb. 1,5 dl tej

A hámozott, kockákra vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, villával összetörjük, a tejet és a krémsajtot is belekeverve. Ha szükséges, sózzuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A húsokat megmossuk, szárazra töröljük, a borsot durvára őröljük, egy nagy, lapos tányérra szórjuk. A húsdarabokat körben megkenjük mustárral, majd meghempergetjük őket a durvára darált borsban, az előmelegített sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. Szeletelés előtt 5-8 percig pihentetjük, a szeletelés után a tányéron sózzuk meg a hússzeleteket.

Snidlinges-mustáros húskenyér

Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál édes mustár
1 tojás
1 teáskanál őrölt római kömény
2 szelet fehérkenyér
1 csokor snidling
só, frissen őrölt bors

A darált húst összekeverjük a lereszelt hagymával, az aprított fokhagymával, a fűszerekkel, a mustárral, tojással, a vízbe áztatott, majd kifacsart kenyérrel, sóval, borssal, az összevágott snidlinggel.

Összedolgozzuk a masszát, majd szilikonos/olajjal kikent fém őzgerincformába lapogatjuk. Alufóliával lefedve 220 fokon 50 percig sütjük. Egy sütőlemezre óvatosan kiborítjuk a vagdaltat, majd enyhén pirosra sütjük a tetejét. Hidegen szeleteljük!

Fotó: Archív