Karácsonyra mindenképpen süssön mézeskalács süteményeket Anna Zyśk ételblogger receptje alapján. Az ő gyors süteményreceptje nem bonyolult, és érdemes kipróbálni. Az édes finomságok mindenkinek örömet fognak okozni. Mostantól kezdve minden évben ezt fogja készíteni.
A tökéletes mézeskalács karácsonyra
A karácsonyi asztalról nem hiányozhatnak a hagyományos ételek, de a sütemények is változatossá teszik az ünnepi menüt. A kicsik már nagyon várják a mézeskalácsot, ami a kedvenc finomságuk, főleg, ha részt vehetnek a készítésében. Idén a hagyományos recept szerinti sütik helyett elkészítheti őket Anna Zyśk módszere szerint. Biztosan nem fogja megbánni.
Miből készítsünk mézeskalácsot?
Anna Zyśk mézeskalácsemberei mindössze néhány összetevőből állnak. A recept annyira egyszerű, hogy bárki gond nélkül el tudja készíteni. Ráadásul a legtöbb szükséges termék megtalálható a konyhában. Ha minden készen áll, jöhet a legjobb rész – a mézeskalács elkészítése.
Hozzávalók:
275 g búzaliszt
150 g méz
30 g kristálycukor
60 g vaj
1 kis tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
20 g mézeskalács fűszer
15 g kakaó
Elkészítés:
Tegyük a mézet és a vajat egy lábasba, majd öntsük bele a porcukrot, a sütőport, a sütőport, a sütőfűszert és a kakaót.
Melegítsük a hozzávalókat alacsony hőfokon, amíg feloldódnak és homogén masszává állnak össze. Öntsük őket egy tálba.
Törjünk fel egy tojást, és adjuk hozzá a lisztet. Keverjük össze, majd gyúrjuk össze a hozzávalókat, hogy mézeskalács tésztát kapjunk.
Tekerjük ki a tésztát vékony lappá. Vágja ki a sütiket a kiválasztott vágóeszközzel.
Helyezze őket sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük a mézeskalács süteményeket 180 fokos sütőben, a felső és alsó polcon kb. 5-7 percig. Ha a sütik kihűltek, díszítsük fel őket, és tálaljuk karácsonyra.
Egy kis extra: mézeskalácskrémes-szilvás muffin
Hozzávalók 12 muffinhoz:
tésztához:
- 15 dkg margarin
- 2 db nagy tojás
- 10 dkg barna cukor
- 2,5 dl tej
- 1 dl szilvalekvár
- 30 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- csipet só
- 10 dkg aszalt szilva
a krémhez:
- 15 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg mascarpone
- 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Alaposan összekeverjük a tészta hozzávalóit: a margarint a tojásokkal, a barna cukorral, a tejjel és a szilvalekvárral, majd összedolgozzuk a sütőporral, fahéjjal, sóval összevegyített liszttel. Végül belekeverjük az apróra kockázott aszalt szilvát is.
A tésztát 12 db kapszlival bélelt muffinformába kanalazzuk, és az előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A krémhez habosra keverjük a margarint, a porcukrot, hozzákeverjük a mascarponét és a mézekalács-fűszerkeveréket. Sima csöves nyomózsákba töltjük, és a kihűlt muffinok tetejére nyomjuk díszítésképpen. Végül meghintjük fahéjjal.
Fotó: gettyimages, Vrábel Kriszta