Juhtúrós tepsis csülök
Hozzávalók:
1 füstölt csülök
2 kg krumpli
20 dkg juhtúró
2 nagy fej vöröshagyma
napraforgóolaj
só
A csülköt bő vízben puhára főzzük, és nagyjából egyforma darabokra felvágjuk. A meghámozott krumplit csónak alakúra vágjuk, sós vízben majdnem puhára előfőzzük, és leszűrjük. Egy tepsi alját kikenjük olajjal, rétegezünk rá egy sor krumplit, rámorzsoljuk a juhtúró felét és a felszeletelt hagyma felét. Újabb adag krumpliréteget készítünk, erre is juhtúrót morzsolunk, és rászórjuk a maradék hagymaszeleteket. Bőrös felükkel felfelé ráhelyezzük a csülökdarabokat. Fóliával fedve 220 fokon 20 percig sütjük az egészet, majd fólia nélkül maximális hőfokon addig pirítjuk, amíg ropogós nem lesz a csülök bőre.
Csülökkrokett
Hozzávalók:
1 kg bőrös csülök (csontozott)
3 gerezd fokhagyma
1 nagy fej lila hagyma
1 csokor petrezselyem
2 tojás
zsemlemorzsa
só, frissen őrölt bors
a panírozáshoz:
liszt, tojás, zsemlemorzsa
napraforgóolaj a sütéshez
A feldarabolt csülköt sós, borsos, fokhagymával ízesített vízben omlósan puhára főzzük. A kihűlt húst késsel egészen kicsire aprítjuk. A húsmasszában elkeverjük az apró kockákra vágott lila hagymát és az aprított petrezselymet. Hozzáadunk 2 egész tojást és nagyjából 3 evőkanál zsemlemorzsát. Sózzuk, bőven borsozzuk. A masszát 30 percre hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Rudakat formázunk belőle, ezeket hagyományosan bepanírozzuk, ismét a hűtőbe tesszük pihenni, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük. Majonézes krumplisaláta illik hozzá.
Sörös-mustáros csülökpörkölt gőzgombóccal
Hozzávalók:
1 kg bőrös csülök (csontozott)
1 gerezd fokhagyma
3 nagy fej vöröshagyma
3 babérlevél, só, frissen őrölt bors
1 evőkanál mustár
2 evőkanál Worcester-szósz
5 dl világos sör
1 evőkanál disznózsír
a gőzgombóchoz: 35 dkg liszt
1 tasak (7 g) szárított élesztő
só, 3 dkg vaj, langyos víz
1 fej apróra vágott hagymát a zsíron megdinsztelünk. Hozzáadjuk a felkockázott csülköt, és lepirítjuk. Majd víz helyett fokozatosan felöntjük a sörrel. Beletesszük a babérlevelet, és sóval, borssal, mustárral, Worcester-szósszal ízesítjük. A húst puhára főzzük. A maradék hagymát felszeleteljük, kevés olajon lassan édesre dinszteljük, majd a raguhoz keverjük, és további 20 percig vele főzzük.
A gőzgombóchoz a lisztet elkeverjük a sóval, szárított élesztővel, olvasztott vajjal. Adunk hozzá kb. 3 dl langyos vizet, hogy gyúrható kenyértésztát kapjunk. 8 perc alatt simára dagasztjuk, majd szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük. 8 kis gombócot formázunk belőle. Egy nagy szűrőt forrásban lévő víz fölé teszünk, belehelyezzük a gombócokat, lefedjük, és kb. 20 perc alatt készre gőzöljük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a gombóc megfőtt-e.
fotó: archív