Gesztenyés tekercs
HOZZÁVALÓK 1 rúdhoz
a masszához:
0,5 kg gesztenyepüré
20 dkg darált keksz
16 dkg puha vaj vagy margarin
1-2 dl tej, hogy nyújtható masszát kapjunk
a krémhez:
15 dkg nagyon puha vaj vagy
margarin, 12 dkg porcukor
1 narancs reszelt héja
1 citrom leve + kakaópor a tetejére
A gesztenyepürét, az alaposan megdarált kekszet (vagy készen kapható kekszport), a vajat vagy margarint egy tálban összekeverve jól elmorzsoljuk, majd annyi tejet adunk hozzá, hogy nyújtható állagú, de ne túlságosan lágy masszát kapjunk. Két sütőpapírt levágunk, és a masszát közé téve négyzet alakúra, körülbelül fél cm vastagságúra nyújtjuk.
A krémhez a vajat, a porcukrot, a narancs héját és a citrom levét összekeverjük, jól kihabosítjuk, és egyenletesen a kinyújtott lapra kenjük, amelyről eltávolítottuk a felső papírt. A tekercset a sütőpapír segítségével mindkét oldalról egészen a közepéig feltekerjük. Majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Tálalás előtt megszórjuk kakaóporral.
Fehér csokis patkó
HOZZÁVALÓK a tésztához:
32 dkg liszt, 20 dkg vaj
12 dkg porcukor
1 egész tojás, 2 tojás sárgája
2 csomag vaníliás cukor
a krémhez:
25 dkg gesztenyepüré
2 evőkanál rum
15 dkg puha margarin
a díszítéshez:
10 dkg fehér csokoládé
5 dkg csokoládédara
A krémhez a gesztenyét lereszeljük vagy burgonyanyomón áttörjük, majd a rummal és a nagyon puha margarinnal jól kihabosítjuk. A tésztához a puha vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosítjuk, majd az egész tojásokat és a tojássárgákat hozzáadva tovább verjük habbá, végül belekeverjük a lisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsire sima csöves nyomózsákból patkókat nyomunk (kb. 48 db-ot), 180 fokos sütőben, 10 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A patkókat a krémmel nyomózsákból összetöltjük, és 10 percre hűtőbe tesszük. Közben a fehér csokit megolvasztjuk. A patkók végét a fehér csokoládéba mártjuk, majd a csokidarába forgatjuk.
Gesztenyés alagút
HOZZÁVALÓK a krémhez:
25 dkg gesztenyepüré
1 dl tej
1 dl hűtött tejszín
1 dkg (1 púpos evőkanál) zselatin
1 dl hideg víz
1 csomag babapiskóta
2 evőkanál porcukor
2-3 evőkanál rum vagy
rumaroma
Egy őzgerincformát kibélelünk fóliával. A zselatint hideg vízben megduzzasztjuk, és mikróban teljes felolvadásig melegítjük. A tejszínt kemény habbá verjük, a gesztenyét lereszeljük, majd a vizet és a tejszínhab egy részét hozzáadva simára keverjük, végül a maradék tejszínhabot is beleforgatjuk. A zselatint egy kis krémmel lehűtjük, így keverjük a többi krémhez, majd a formába töltjük. A tejet a porcukorral és a rummal felmelegítjük, a babapiskótákat be-lemártjuk.
Annyi piskótát mártunk a szirupba, amennyivel lezárhatjuk a krémet, a többit nyújtófával összetörjük. 2 órára hűtőbe tesszük dermedni, majd tálra borítva levesszük a fóliát, és morzsával, csokoládéval, gyümölccsel díszíthetjük.
Gesztenyekrémes palacsinta
HOZZÁVALÓK a tésztához:
2 tojás, 1 kis doboz tejföl
15 dkg liszt, fél csomag sütőpor
2 evőkanál cukor
1 csipetnyi só
1 evőkanál olaj
olaj a sütéshez
a töltelékhez:
25 dkg gesztenyepüré
2 dl tejszín,
2 evőkanál meggylikőr
1 kis üveg meggy (kb. 30 dkg)
A palacsintához a tojások fehérjét a cukorral habbá verjük, a sárgáját, az olajat, a tejfölt és a sót simára keverjük. A lisztbe keverjük a sütőport. A fehérjehabot beleforgatjuk a tojássárgájával készült masszába, és beleszitáljuk a sütőporos lisztet. Forró serpenyőben, 1 evőkanál olajon megsütjük a palacsintákat. A töltelékhez a gesztenyepürét darabokra tördeljük, egy tálba téve villával összenyomkodjuk, beleöntjük a tejszínt, a meggylikőrt vagy aromát, és a hozzávalókat botmixerrel simára keverjük.
Tálaláskor a palacsintákat a krémmel egyenként megkenjük, és a lecsöpögtetett meggybefőttel megrakjuk a kis palacsintatorták tetejét.
Fotó: pexels