Kókuszba bundázott csirkeszárnyak
Hozzávalók:
8 nagyobb csirkeszárny
só, őrölt bors, 12 dkg liszt, 3 tojás
20 dkg kókuszreszelék
4 dl olaj a sütéshez
a zöldséges mártogatóshoz:
4 paradicsom
4 olajos articsókaszív
1 kis fej lila hagyma, só, őrölt bors
2 ecetes kosszarvú paprika
1 csokor petrezselyem, rozmaring
0,7 dl fehér borecet, 0,7 dl olívaolaj
A csirkeszárnyakat sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe, felvert tojásba, kókuszreszelékbe forgatjuk, és közepesen forró olajban pirosra sütjük. Lecsepegtetjük, és elkészítjük a mártogatóst. A kimagozott paradicsomokat, a lecsepegtetett articsókaszíveket, a lila hagymát apróra vágjuk, tálba tesszük, hozzáadjuk a vékonyra karikázott kosszarvú paprikát, összekeverjük, és sóval, borssal, aprított petrezselyemmel, borecettel, olívaolajjal ízesítjük. Tálaláskor a mártogatóst tányérokra halmozzuk, majd melléfektetjük a kókuszos csirkeszárnyakat, és friss rozmaringgal díszítjük.
Tejszínes kacsaaprólék-leves
Hozzávalók:
60 dkg kacsaaprólék
1 kis fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 vékony cikk zellergumó
15 dkg zöldborsó, só, őrölt bors
1 csokor petrezselyem
1,5 dl tejszín
1 evőkanál liszt
1 citrom
A megmosott kacsaprólékot kisebb darabokra vágjuk, fazékba tesszük, és felöntjük másfél liter hideg vízzel. Ha felforrt, lehabozzuk, hozzáadjuk az egyforma kockákra darabolt vöröshagymát, sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, beleszórjuk a zöldborsót, és lassú tűzön főzzük. Közben sóval, borssal ízesítjük, majd ha majdnem megfőtt a leves, megszórjuk aprított petrezselyemmel. A tejszínt,
a lisztet simára keverjük, kevés forró levet adunk hozzá, és kevergetve a forró leveshez öntjük. Ha a forrásponthoz ért, lehúzzuk a tűzről, és sóval, borssal, a citrom levével pikánsra ízesítjük. Tálaláskor forrón tányérokba szedjük, és megszórjuk aprított petrezselyemmel.
Tarhonyás libaaprólék
Hozzávalók:
fél dl olaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kg libaaprólék
só, őrölt bors, petrezselyem
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
20 dkg kelbimbó
1 evőkanál libazsír
50 dkg gépi tarhonya
A forró olajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és a kisebb darabokra vágott libaaprólékot. Ezután annyi vizet öntünk rá, hogy félig ellepje, sózzuk, borsozzuk, és közepes tűzön félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, a félbevágott kelbimbót, és 10 percig tovább pároljuk. Közben a forró libazsíron megpirítjuk a tarhonyát, majd a zöldséges húshoz adjuk, és felöntjük a tarhonyához képest kétszeres mennyiségű forró vízzel. Ha felforrt, sóval, borssal, aprított petrezselyemmel utóízesítjük, összekeverjük, és lassú tűzön, fedővel letakarva készre pároljuk. Ha elkészült, forrón tálaljuk, és friss petrezselyemmel díszítjük.
Csirkeszárnyak tejfölös burgonyával
Hozzávalók:
1 kg burgonya
4 dl tejföl
1 fej vöröshagyma
só, őrölt bors
8 nagyobb csirkeszárny
1 evőkanál mustár
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
olaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez, beszórásához
A meghámozott burgonyát vékony szeletekre vágjuk, tálba tesszük, majd hozzáadjuk a tejfölt, az apróra vágott vöröshagymát, és sózzuk, borsozzuk. Jól összeforgatjuk, majd olajozott, zsemlemorzsával beszórt tepsibe tesszük. A csirkeszárnyakat sóval, borssal, mustárral, zúzott fokhagymával, aprított petrezselyemmel fűszerezzük, és egyformán elosztjuk a burgonya tetején. Alufóliával letakarjuk, 190 fokos sütőben félig megpároljuk, majd fólia nélkül, a forró sütőbe visszatéve pirosra sütjük.
Fotó: pexels