Pezsgőkrémes szívecskék
Hozzávalók
az epres réteghez:
15 dkg eper (friss vagy fagyasztott), 2 evőkanál cukor, 1 dl víz, 1 teáskanál keményítő + 0,5 dl víz
a pezsgőhabhoz:
1 csomag hidegen készíthető
vaníliás puding,
3 dl tej
1 dl pezsgő, 1 dl víz
1,5 dkg zselatin
2 dl habtejszín
A cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, a vízzel felöntjük, amíg sziruppá nem válik. Az apróra vágott eperrel pépesre főzzük. A tűzről levéve összeturmixoljuk, majd a tűzre visszatéve a vízzel elkevert keményítőt is hozzáadjuk. A szilikonformák aljára eloszlatjuk az epervelőt, fél órára fagyasztóba tesszük. A zselatint a vízben megduzzasztjuk, a tejszínt kemény habbá verjük, a pudingport a tejjel először lassú fokozaton elkeverjük, majd géppel habosítjuk. Hozzákeverjük a pezsgőt és a keményre vert tejszínhabot. A megáztatott zselatint olvadásig melegítjük, egy kevés krémmel lehűtjük, és ezt a keveréket adjuk hozzá a többi habhoz. Az epervelős rétegre halmozzuk, színültig megtöltve a formákat. Fagyasztás után ki tudjuk venni a szilikonformából. Fogyasztás előtt legalább egy órával nyomjuk ki a formából!
Epres pavlova
HOZZÁVALÓK:
3 tojás fehérje
18 dkg cukor
1 dkg étkezési keményítő
néhány csepp vaníliakivonat
a töltéshez:
2 dl hideg tejszín
ízlés szerint eper
A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, majd amikor szépen kifehéredett, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Ha már egynemű, belekeverjük az esszenciát és a keményítőt. Az így elkészült habot sima csöves nyomózsákba töltjük. Egy szívecskeformát többször körberajzolunk egy sütő-papíron. Legyen közötte hely, hogy ne süljenek össze a habcsókok.
A szívformákat a nyomózsákból kitöltjük a tojásfehérjehabbal. Hogy legyen hová tölteni a tejszínhabot, kis tüskéket nyomunk a forma körvonalára, majd 120-130 fokos sütőben 60-70 percig szárítjuk. Ha színesedne a teteje, 100 fokra visszavehetjük a hőmérsékletet. A tejszínt kemény habbá verjük, majd megtöltjük vele a kihűlt habcsókformákat. Szeletelt eperrel tetszés szerint díszíthetjük a tetejüket.
Málnalekváros linzerszívek
Hozzávalók
a tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg margarin
5 dkg porcukor, 1 tojás sárgája
1 kisebb citrom reszelt héja
1 csipet só
egyharmad csomag sütőpor
a töltéshez:
30 dkg málnalekvár (jó sűrű)
a díszítéshez:
10 dkg fehér csokoládé
2 evőkanál étolaj
A tojás sárgáján kívül a tészta hozzávalóit egy tálban összemorzsoljuk, majd a sárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 20 percre hűtőbe tesszük dermedni, majd lisztezett nyújtódeszkán 3 mm vastagságúra nyújtjuk. 2 méretű szív alakú kiszúróra lesz szükségünk. Először kiszaggatjuk a kinyújtott tésztát, a maradékot összegyúrjuk, újra kiszúrjuk, minden második szívecske közepét egy kisebb méretű szaggatóval kiszaggatjuk. 180 fokos sütőben világosbarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A fehér csokoládét gőz fölött az olajjal megolvasztjuk, majd a linzerek tetejét kimártjuk benne, és mielőtt
a csokoládé megdermedne, dekorcukorral megszórhatjuk a tetejét, hogy még szebb legyen. Hűvös helyre tesszük dermedni, majd egy aljat és egy tetőt a lekvárral összetöltünk és összeragasztjuk.
Vörösbársony-torta
Hozzávalók a tésztához:
4 tojás, 8 dkg cukor, 10 dkg liszt
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál céklapor vagy
30 dkg főtt cékla kipréselt leve
fél csomag sütőpor
a krémhez:
50 dkg mascarpone
15 dkg porcukor, 2 dl tejszín
1 narancs reszelt héja
2 csomag habfixáló
1 citrom leve, 2 cent Triple Sec
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját beleforgatjuk a habba. A lisztet, a kakaóport a céklaport és a sütőport elkeverjük, majd a tojásos masszába forgatjuk. Kidolgozzuk, míg bíborvörös tésztát kapunk. Egy kb. 15 cm átmérőjű kerek tortaformát kibélelünk papírral, és beletöltjük a piskótamasszát. Először 180 fokon sütjük, míg szépen megemelkedik, aztán visszavesszük 160 fokra még 15-20 percig. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk 3 lappá. A krém hozzávalóit egy tálban összemérjük, kézi habverővel simára keverjük, majd géppel közepes fokozaton krémesre habosítjuk. A piskótalapokat összerétegezzük a krémmel úgy, hogy maradjon a torta körbekenéséhez is. Csokoládéforgáccsal, gumicukorszívekkel díszíthetjük.
Fotó: archív