Hetente 150-féle finomság
Azt, hogy mindennap legyen az étrendünk része többféle zöldség és gyümölcs, aligha lehet elégszer hangsúlyozni. Ezek ugyanis igazi szuperélelmiszerek! Vitaminokat (például A-, C- és E-vitamint), ásványi anyagokat (például káliumot, magnéziumot) és rostokat tartalmaznak, ezzel javítva az emésztést és támogatva az immunrendszer működését. Alacsonyabb kalóriatartalmuknak köszönhetően segítenek a testsúly kontrollálásában, miközben a hosszan tartó teltségérzetről is gondoskodnak.
Ez is érdekelhet: Kiderült: ekkor nyílhat Lidl-kocsma Magyarországon – meglepő a válasz
Mi a helyes arány?
A dietetikus a következő arányokat javasolja azoknak, akik egészségesebben szeretnének étkezni:
- Zöldségek és gyümölcsök: 50%. A tányérunk felét színes zöldségek és gyümölcsök töltsék meg, hiszen ezek a rostok, vitaminok és antioxidánsok leggazdagabb forrásai.
- Teljes értékű gabonák: 25%. A tányér negyedét teljes kiőrlésű gabonák, például barna rizs, quinoa vagy bulgur foglalják el.
- Fehérjék: 25%. A maradék negyedet tegyék ki a sovány fehérjék, amilyen a csirkemell, a hal vagy a növényi alapú fehérjeforrások, mint a hüvelyesek vagy a tofu.
Ha így épül fel egy-egy étkezésünk, azzal nemcsak az optimális tápanyagellátást biztosítjuk, hanem a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát is csökkenthetjük.

Friss vagy fagyasztott? Mindkettő jó választás!
A téli hónapokban nem könnyű friss, helyi termékeket találni a boltokban, ilyenkor nyúlunk a gyorsfagyasztott termékekhez. Ezeknek több fantasztikus előnyük is van:
- Maximális frissesség: A terményeket érett állapotban szedik le, és azonnal hősokkolják, így megőrzik vitamin- és ásványianyag-tartalmukat.
- Kényelem és időtakarékosság: Már előkészített, mosott és tisztított formában kerülnek a csomagolásba, ez pedig megkönnyíti a főzést.
- Fenntarthatóság: A fagyasztott termékek hosszabb ideig tárolhatók, ezért kevesebb élelmiszer-hulladék keletkezik.
- Tápértékmegőrzés: A gyorsfagyasztás során az értékes tápanyagok, például az antioxidánsok és ásványi anyagok szinte teljes mértékben megmaradnak.
Hasznos tippek:
Ahhoz, hogy a frissen fagyasztott zöldségek, gyümölcsök megőrizzék a fontos tápanyagokat, ne főzzük-süssük őket túl sokáig.
Ha egyszer kiolvasztottuk a termékeket, ne fagyasszunk vissza, legfeljebb a belőlük készült ételeket rakjuk be újra a fagyasztóba!
Fotó: adobestock