Füstölt sajtos-snidlinges pite
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg hideg vaj felkockázva
2 tojás
csipet só
a töltelékhez:
20 dkg füstölt sajt
2 tojás
1,5 dl tejszín
1 csokor snidling
5-6 szem koktélparadicsom
só, frissen őrölt bors
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. A sajtot káposztareszelőn lereszeljük, elkeverjük a tejszínnel, az enyhén felvert tojásokkal, sóval, frissen őrölt borssal és a felaprított snidlinggel.
Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, egy 24 cm-es piteformába helyezzük, az alját villával megszurkáljuk. Ráöntjük a tölteléket, ráhelyezzük a felezett paradicsomokat, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Langyosan és hidegen is nagyon finom!
Rántott feta pikáns mártással
Hozzávalók:
35 dkg feta vagy más fehérsajt
a panírozáshoz liszt, tojás, morzsa
a sütéshez olaj
a szószhoz:
2,5 dl paradicsomszósz
1 marék (1 evőkanál) mazsola
2 gerezd fokhagyma
4-5 cm-es friss gyömbérdarabka
szárított erős paprika
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
A feta sajtot 2×2 centiméteres kockákra vágjuk. Hagyományos módon bepanírozzuk a kockákat: lisztbe, felvert tojásba végül zsemlemorzsába forgatjuk (nem szükséges kétszer!). Forró, bő olajban ropogósra sütjük őket.
A szósz hozzávalóit botmixerrel összekeverjük, ebbe mártogatjuk a ropogósra sült sajtkockákat. Remek előétel!
Töltött padlizsán
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
25 dkg darált marhahús
20 dkg ementáli sajt
1 kis fej vöröshagyma
só, frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
csipet fahéj
1 gerezd fokhagyma
1 dl paradicsomszósz
3 evőkanál olívaolaj
A felkockázott hagymát olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst, megpirítjuk, majd felöntjük egy nagyon kevés vízzel. Beleöntjük a paradicsomszószt, sózzuk, borsozzuk, csipet fahéjjal, reszelt szerecsendióval és 1 gerezd aprított fokhagymával fűszerezzük. 30 percig főzzük.
A padlizsánokat kettévágjuk, a belsejüket kivájjuk úgy, hogy maradjon peremük. A sajt negyedét lereszeljük, a többit vékonyra szeleteljük. A padlizsánok aljára sajtot teszünk, rá egy vékony réteg húst, megint sajtot, húst. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal. 220 fokos sütőben, fóliával fedve 25 percig, majd fólia nélkül
Kecskesajttal töltött ravioli
Hozzávalók
a tésztához:
25 dkg durumliszt
3 tojás
só
15 dkg félkemény natúr kecskesajt
a pórékrémhez:
1 nagy szál póréhagyma
4 dkg vaj
1 dl tejszín
só, frissen őrölt bors
A lisztet összegyúrjuk a tojásokkal, egy csipet sóval, majd folpackba tekerve 20 percre hűtőbe rakjuk. Közben a sajtot 1,5×1,5 cm-es kockákra vágjuk. A felkarikázott póréhagymát vajon megdinszteljük, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi.
20 percig főzzük, majd összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk. A tésztát 1 mm vékonyra kinyújtjuk. Ravioli- vagy derelyeformázóval előbb köröket szaggatunk a tésztából, rájuk tesszük a sajtkockákat, majd a formázó másik felével összenyomjuk őket. Lobogó sós vízben 2-3 perc alatt készre főzzük a tésztát, és azonnal tálaljuk a pórémártással.
Fotó: Vrábel Kriszta