Konyha

Fél éves krumpli, két hetes banán: így tárold az élelmiszereket, hogy tovább maradjanak frissek

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy a kamrába vagy a hűtőszekrénybe nyúlva penészes, romlott élelmiszert találtunk. Ha viszont a megfelelő módon pakoljuk őket, akár meg is duplázhatjuk a felhasználási idejüket, ezzel pedig sokat spórolhatunk.
nő a hűtőszekrény előtt

Szárral lefelé a paradicsomot

Ha egy darabka konyhai papírtörlőt a paradicsom „szíve” fölé, vagyis arra a pontra helyezünk, ahol a zöldség eredetileg a növényhez csatlakozott, lelassíthatjuk a romlási folyamatot. 24 Celsius-fokos szobahőmérséklet fölött a paradicsom a hűtőben érzi a legjobban magát, az alsó zöldséges fiókban, ahová a szárukkal lefelé helyezzük el a szemeket. Ez segít megőrizni a nedvességtartalmukat és megakadályozza a ráncosodást.

Fél évig tarthat a krumpli

Ha akár fél évig is frissen tartanánk a krumplit, sötét, száraz helyre, szobahőmérsékletre tegyük. Fény hatására egy szolanin nevű vegyület termelődhet benne, amely nagyobb mennyiségben egészségtelen – jelenlétét a burgonya zöldülése is jelzi. Ráadásul a szemek így csírázni kezdenek, keserűek lesznek. A hűtőben a hideg hatására a keményítő cukorrá alakul, ami szintén csökkenti az eltarthatóságát. A gumók nedvességet szabadítanak fel (lélegeznek), penészedhetnek. Tartsuk őket kosárban, papír- vagy hálózacskóban, jól szellőző helyen.

Tudta?

A burgonya érett gumói csak 0,002-0,01% szolanint tartalmaznak, ez a mennyiség veszélytelen. Az éretlen vagy öreg, kicsírázott gumókban 0,06% is lehet belőle, a csírában pedig nagyságrendekkel több, ez már ártalmas lehet. A vegyület lokálisan a nyálkahártyát izgatja, felszívódva a központi idegrendszert támadja.

nő a hűtőszekrény előtt
Tovább maradnak frissek az élelmiszerek, ha így tárolod

Nem lesz rágós a kenyér

A szupermarketes kenyér is maradhat sokáig puha és friss ahelyett, hogy rágóssá, szikkadttá válna. Ha pamutzsákban tartjuk, és nem nejlonzacskóban, vagy a kenyértartóban csupaszon, akkor néhány nap múlva még mindig olyan kiváló állapotban lesz, mint ahogy elhoztuk a boltból.

Ez is érdekelhet: Eddig te is rosszul csináltad? Ezeket a zöldségeket soha ne tedd a hűtő alsó rekeszébe

Sajtok – penészedés nélkül

A sajt is lélegzik, vagyis nedvességet szabadít fel. Soha ne hagyjuk abban a csomagolásban, amiben hazahoztuk a boltból, de a csupaszon tárolás sem jó megoldás, mert akkor megkeményedik és kiszárad. Csomagoljuk sütőpapírba vagy speciális sajtpapírba, ami többször is használható. Ha nincs ilyenünk, a papírtörlő is megteszi, de ezt néhány naponta cserélni kell.

Két hétig bírja a banán

A zöld banánt soha ne tegyük a hűtőbe, mert a hideg negatívan befolyásolja az ízét és az állagát, és meg is barnul tőle. Ha sárga, a legjobb helye a hűvös kamrában van, a szárait pedig csomagoljuk folpackba.

Gombák papírban

A gombákat szintén ki kell venni a műanyagból, és papírzacskóba áttenni: ez felszívja róluk a felesleges nedvességet, kellő levegőhöz juttatja őket, és megóvja a szennyeződésektől.

Fotó: Adobestock