Szárral lefelé a paradicsomot
Ha egy darabka konyhai papírtörlőt a paradicsom „szíve” fölé, vagyis arra a pontra helyezünk, ahol a zöldség eredetileg a növényhez csatlakozott, lelassíthatjuk a romlási folyamatot. 24 Celsius-fokos szobahőmérséklet fölött a paradicsom a hűtőben érzi a legjobban magát, az alsó zöldséges fiókban, ahová a szárukkal lefelé helyezzük el a szemeket. Ez segít megőrizni a nedvességtartalmukat és megakadályozza a ráncosodást.
Fél évig tarthat a krumpli
Ha akár fél évig is frissen tartanánk a krumplit, sötét, száraz helyre, szobahőmérsékletre tegyük. Fény hatására egy szolanin nevű vegyület termelődhet benne, amely nagyobb mennyiségben egészségtelen – jelenlétét a burgonya zöldülése is jelzi. Ráadásul a szemek így csírázni kezdenek, keserűek lesznek. A hűtőben a hideg hatására a keményítő cukorrá alakul, ami szintén csökkenti az eltarthatóságát. A gumók nedvességet szabadítanak fel (lélegeznek), penészedhetnek. Tartsuk őket kosárban, papír- vagy hálózacskóban, jól szellőző helyen.
Tudta?
A burgonya érett gumói csak 0,002-0,01% szolanint tartalmaznak, ez a mennyiség veszélytelen. Az éretlen vagy öreg, kicsírázott gumókban 0,06% is lehet belőle, a csírában pedig nagyságrendekkel több, ez már ártalmas lehet. A vegyület lokálisan a nyálkahártyát izgatja, felszívódva a központi idegrendszert támadja.

Nem lesz rágós a kenyér
A szupermarketes kenyér is maradhat sokáig puha és friss ahelyett, hogy rágóssá, szikkadttá válna. Ha pamutzsákban tartjuk, és nem nejlonzacskóban, vagy a kenyértartóban csupaszon, akkor néhány nap múlva még mindig olyan kiváló állapotban lesz, mint ahogy elhoztuk a boltból.
Ez is érdekelhet: Eddig te is rosszul csináltad? Ezeket a zöldségeket soha ne tedd a hűtő alsó rekeszébe
Sajtok – penészedés nélkül
A sajt is lélegzik, vagyis nedvességet szabadít fel. Soha ne hagyjuk abban a csomagolásban, amiben hazahoztuk a boltból, de a csupaszon tárolás sem jó megoldás, mert akkor megkeményedik és kiszárad. Csomagoljuk sütőpapírba vagy speciális sajtpapírba, ami többször is használható. Ha nincs ilyenünk, a papírtörlő is megteszi, de ezt néhány naponta cserélni kell.
Két hétig bírja a banán
A zöld banánt soha ne tegyük a hűtőbe, mert a hideg negatívan befolyásolja az ízét és az állagát, és meg is barnul tőle. Ha sárga, a legjobb helye a hűvös kamrában van, a szárait pedig csomagoljuk folpackba.
Gombák papírban
A gombákat szintén ki kell venni a műanyagból, és papírzacskóba áttenni: ez felszívja róluk a felesleges nedvességet, kellő levegőhöz juttatja őket, és megóvja a szennyeződésektől.
Fotó: Adobestock