Hagyma trükk: Kend be az olajjal a kést
Nem kell mást tenned, csupán a hagyma vágása előtt egy kevés olajat dörzsölj a késre. Egy csepp elegendő ahhoz, hogy a kést egy anti-könnyes csodafegyverré változtassa. A legjobb, ha semleges étolajat, például napraforgó- vagy repceolajat használsz, hogy ne kerüljenek nem kívánt ízek az ételbe.
Így csináld:
- Csepegtess egy csepp olajat egy darab papírtörlőre vagy tiszta ruhára.
- Vékonyan kend be az olajjal a kés pengéjét.
- Vágd a hagymát a megszokott módon – könnyek nélkül!

Miért működik az olaj a késen?
A hagyma vágása közben keletkező irritáló anyagok – bizonyos kénvegyületek – felszabadulnak, és a levegőbe kerülnek. Ezek érintkeznek a szem nyálkahártyájával, ami beindítja a könnyezést. Az olaj közvetlenül a késsel köti meg ezeket az anyagokat, még mielőtt azok a levegőbe kerülhetnének, így megúszhatjuk könnyek nélkül a hagymavágást.
Egy másik pozitívum, hogy a kés a vékony olajrétegen könnyebben csúszik át a hagymán. Így kevesebb erőfeszítést igényel, és egyenletesebben vág. Ráadásul az olajnak köszönhetően a hagymaszeletek sem tapadnak rá a késre, amely szintén pluszpont az olaj javára.
Tudtad? Ez az olaj a legjobb a sütéshez
A szupermarketek és delikátboltok útvesztőiben könnyen el lehet veszni, ha a legjobb olajat keressük a sütéshez. Most 6 séf mondja meg a tutit: egy általunk kevésbé ismert, de annál előnyösebb élettani hatású növényi olaj az ő választásuk.
- Napraforgóolaj, repceolaj, olívaolaj, szójababolaj, földimogyoróolaj, kukoricaolaj és még sorolhatnánk. De vajon melyik az az olaj, ami a legjobb a sütéshez? 6 séfet kérdeztek meg, a válaszuk megegyezett.
- Mindegyik séf az avokádóolaj mellett tette le a voksát. Cezar Zapata séf szerint az avokádóolaj azért remek választás, mert 270 fokon sem ég meg, emellett semleges ízű, selymes textúrájú, és egyenletes barnulást biztosít.
- Az avokádóolaj azért is remek, mert tele van egészséges zsírokkal, antioxidánsokkal és vitaminokkal, köztük A- , B3- , D- , E- és K-vitaminnal. Emiatt a bőröd és hajad is hálás lesz.
- Az avokádóolaj hidegen sajtolással készül, amely során nem használnak magas hőmérsékletet, hiszen ez rossz hatással lenne értékes összetevőire, valamint nem kerül hozzá semmilyen adalékanyag. Jól passzol mártásokba, szószokba, majonézekbe.
- Magas füstpontja miatt pedig halak, garnélarák, zöldségek (rövidebb idejű sütésére) és wokban készített ételek készítéséhez is alkalmas.
- Az avokádóolaj szuperképessége még, hogy gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van, sőt, természetes fényvédő, és segít a sejtek regenerációjában is.
Ez is érdekelhet: Ragacsos olajos palackok helyett: így adagold az olajat csepegés nélkül
Forrás: Focus
Fotó: pexels