Konyha

Olyat talált ki a Lidl szakembere húsvétra, hogy leesik az állad: eddig rosszul etted a főtt sonkát

A húsvét hagyományosan a kiadós étkezések időszaka, de ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk az egészséges táplálkozásról – vagy éppen fordítva, a klasszikus húsvéti finomságokról.
húsvéti sonkatál kaláccsal retekkel

Nincs baj vele, de

Különleges sajtótájékoztatón vett részt a meglepetes.hu munkatársa. A Lidl bemutatta a húsvéti kínálatát, de ami ennél is érdekesebb, kiderült, hogy valójában hogyan is kellene enni a hagyományos ünnepi ételeket, vagyis a sonkát, tojást, kalácsot és tormát. A téma persze az egészégtudatosság volt. Ám ahelyett, hogy órákon keresztül azt hallgattuk volna, hogy miért jut a pokolra az, aki húsvétkor sonkát, kalácsot és egyéb finomságokat eszik, mert azok túl zsírosak és cukrosak, Szabó Adri dietetikus egy egészen új és üdítő megközelítésben mesélte el a témát.

Kijelentette például rögtön az elején, semmi baj nincs a fent említett finomságokkal. És azzal sem, ha az év ezen 3-4 napján többet eszünk belőle, mint máskor. Semmi szükség arra, hogy ilyenkor diétázz, inkább arra, hogy okosan állítsd össze a menüt.

A Lidl Magyarország a hagyományos és különleges húsvéti termékeinek bemutatóján körbejárta, hogyan lehet egy kis tudatossággal az ünnepi fogások élvezete mellett is kiegyensúlyozottan, bűntudat nélkül étkezni. A „titok” – a minőségi alapanyagok mellett – a megfelelő mennyiségben és arányokban rejlik, mutatjuk is, hogyan.

Ez is érdekelhet:

  1. Végignéztük az összes boltot, hogy neked ne kelljen: kiderült, itt a legolcsóbb idén a húsvéti sonka
  2. Így lesz tökéletes a húsvéti sonka: elronthatatlan tippek a nagyi titkos receptfüzetéből
  3. Húsvéti sütik: az 5 legfinomabb nyusziváró édesség recept képpel

Karácsony után a legfontosabb ünnep az asztalnál is

A Lidl számára minden évben kiemelt jelentőségű a húsvét, hiszen a magyar embereknek a karácsony után ez a második legnagyobb ünnep. A diszkontlánc ezért az idei szezonban is rendkívül széles kínálattal készül a vásárlóknak. Az egészséges étkezés azonban nem csak a minőségi termékeken múlik, hanem azon is, hogy ebből milyen húsvéti tányérokat állítunk össze, valamint hogy hogyan és mennyit fogyasztunk. A Lidl dietetikusa, Szabó Adri ezért abban segített, hogy a nagy étkezésekről szóló húsvéti időszakban ne csak jól lakjunk, hanem jól is legyünk. Anélkül persze, hogy lemondanánk a hagyományainkról és a szezonális finomságokról.

Hagyomány és tudatosság

tatár csilla lidl húsvéti sonkatál
Tatár Csilla faggatta a dietetikust az egészséges húsvéti ételekről

Húsvétkor természetes, hogy szeretnénk mindent megkóstolni – és ezt jó lelkiismerettel meg is tehetjük, ha valóban mindenből egy falatot eszünk.

Emellett azzal is trükközhetünk, ha először a zöldségekből szedünk, így kisebb hely marad a tányéron a nehezebb fogásoknak.

„Nyugodtan használjunk nagy tányérokat. Nem igaz, hogy ha kisebb tányérra tálalunk, majd kevesebbet eszünk. De arra figyeljünk, hogy először mindig zöldségeket tegyünk a tányérra, mondjuk a felére, így máris csak egy szelet kalács, egy tojás és egy szelet sonka fér rá” – adott egy apró tippet Szabó Adri.

Az egészséges húsvéti tányér ugyanis az arányokról szól. A tányér felét a zöldségek-gyümölcsök tegyék ki, ami húsvétkor lehet retek, uborka, sárgarépa, ecetes torma vagy a Lidl újdonsága, a gyökeres saláta, ami lényegesen tovább marad friss, mint a klasszikus vágott változat.

A tányér másik felére kerülhetnek egyenlően elosztva a fehérjeforrások és a szénhidrátok. Fehérjének bátran választhatunk kaszinótojást, hosszan érlelt, csupán húst és sót tartalmazó húsvéti sonkát vagy akár a hagyományos sárgatúrót is. Hozzá pedig szénhidrátnak jöhet egy kis húsvéti kalács. A majonézes torma lehet light vagy ecetes változat, a saláták pedig kaphatnak több zöldséget.

Okosan összeállított menü

„Ha pedig már a torma majonézes volt, ne kínáljunk még egy majonézes salátát is az ünnepi menüben” – mondta a dietetikus. Szabó Adri azt is tanácsolta, az egész napos csipegetés helyett inkább üljünk le egy tányér étel mellé és együnk egyszer, rendesen.

Nem kell tehát lemondani a hagyományos fogásokról, csupán egy kis tudatosság kell. Mindehhez ráadásul a cég friss, hazai, minőségi alapanyagokat kínál.

Húsvéti torma – a magyar gyömbér

Sokan félnek a csípős ételektől, de aki bírja és szereti, bátran eheti. A húsvéti asztal klasszikus szereplője, a torma ráadásul olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van. Egyes enzimjei pedig az emésztésben segíthetnek, ezért kifejezetten hasznos a húsvéti fogások mellé.

Szabó Adri a torma mellett bátran ajánlja kísérőnek az ecetes savanyúságokat is a sonkatálhoz, ezek ugyanis serkentik a gyomorsav működését, és így szintén segítik és könnyítik az emésztést.

A húsvét tehát lehet továbbra is a hagyományok, az együtt töltött idő és a közös étkezések ünnepe – csak egy kicsit több zöldséggel és figyelemmel a testünk jelzéseire.

Fotó: Lidl