A húsvét nem telhet el torma, tojás és persze sonka nélkül. De valóban van különbség sonka és sonka között? És mire érdemes odafigyelni vásárláskor? Mivel bármely boltba, piacra betérve ezerféle sonka várja ilyenkor, hogy valaki hazavigye, a Magyar Húsiparosok Szövetségéhez fordultunk, hogy megtudjuk, hogyan kell kiválasztani a legjobb sonkát.
„Olyan terméket válasszounk, amely előre van csomagolva, vagy van rajta címke. Ezeken ugyanis minden fontos információt megtalálhatunk és biztos, hogy ellenőrzött sonka kerül az ünnepi asztalra. A címkén, vagy a fólián amellett, hogy megtudhatjuk az állat melyik részéből készült, fel van tüntetve, hogy meddig tartható el. Erre nagyon oda kell figyelni egy húskészítmény esetében.
Fontos információ az is, hogy hogyan kell tárolni, hiszen ezt betartva őrzi csak meg a minőségét. A csomagolásról tudhatjuk meg azt is, hogy ki állította elő, honnan származik a készítmény. Ha az ovális állatorvosi pecséten az szerepel hogy „HU”, akkor biztosan Magyarországon fejeződött be az elkészítése. Így egy ellenőrzött, jobban nyomon követhető sonkáról van szó. Ha nem szerepel a címkén az előállító neve, az rögtön gyanúra adhat okot. A nagyon csábító akcióknak se dőljön be senki, mert az ünnepi hangulatot is elronthatja, ha nem finom a sonka – magyarázta a meglepes.hu-nak Mositsch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára.
Az akciós sonka kevésbé jó választás?
A húsvéti menühöz választhatunk gyorspácolt sonkát is, azon belül főtt vagy nem főtt készítményt, vagy hagyományosan érlelt sonkát, esetleg parasztsonkát. Ez utóbbit, amelyet több órán keresztül hideg füsttel érlelnek, és ezáltal 6 hónapig is eltartható, kevesen veszik le a polcról, hiszen ez általában a legdrágább.
„Az olcsóbb és sokszor az akciós sonkák szinte biztos, hogy gyorspácoltak, ami azt jelenti, hogy a páclé bevitellel (ami a készítmény súlyának maximum 25 %-a lehet) növelik a sonka tömegét. Tehát nem azért kerül kevesebbe, mert az előállító kevesebb hasznot tesz rá, hanem mert más módszerrel készült a termék. Ez persze nem azt jelenti, hogy rossz az a sonka, vagy kevésbé egészséges – egészségtelen húskészítmény nem is kerülhet a boltok polcaira – csak más ízvilágú, esetleg kevésbé érezhető rajta az igazi sonka íz. És míg a hagyományos sonka akár 6 hónapig is eláll, a gyorspácolt szavatossági ideje néhány hét” – folytatta a szakértő.
Ez is érdekelhet:
Sonka és fürjtojás: 3 könnyen elkészíthető gazdag recept húsvétra
Végignéztük az összes boltot, hogy neked ne kelljen: kiderült, itt a legolcsóbb idén a húsvéti sonka
A minőség és a mennyiség is számít
Az ünnepi asztalra, ha a vevő teheti, a legjobb minőségű terméket érdemes megvennie.
„Mindenkinek a pénztárcája fogja meghatározni, hogy milyen sonkát vesz le a polcról. De érdemes arra törekedni, hogy inkább kevesebbet vegyen, de az jó minőségű étel legyen és inkább a hagyományosan érlelt fajtát ajánljuk. Az utóbbi években egyre többen vannak, akik számára fontos a minőség és az, hogy hazai termék kerüljön a kosarukba. A legfontosabb pedig, hogy a fogyasztó akár a boltban, akár a piacon vásárolja meg a húsvéti asztalra szánt sonkát, érdemes olyan márkát választania, vagy olyan eladótól venni a sonkát, akit ismer, akinek a termékeiben még nem csalódott” – teszi hozzá a szakértő.

Mennyibe kerül a sonka?
A húsvéti időszakban a gyors érlelésű, pácolt, főtt készítmények kilogrammonkénti ára 2000-2800 forint között mozog, a hagyományosan pácolt és érlelt termékeket 3500 forint körül lehet megvásárolni, a hagyományosan érlelt és pácolt parasztsonkához pedig kilogrammonként 5-7000 forinti vagy a fölötti áron lehet hozzájutni.
Mire érdemes odafigyelni vásárláskor?
A húsvéti szezonban legtöbben a hagyományosan érlelt nyers és darabolt sonkát (comb, felsál, lapocka, tarja, karaj) választják. Ilyenkor jelentősen megugrik a fogyasztás, a sonkák 40 százaléka az évnek ebben a szakaszában fogy. De mire figyeljünk vásárláskor?
- Ha csomagolt terméket választunk, érdemes megnézni, hogy a fólia nem sérült-e és a csomagban van-e lékiválás, ha igen, ne azt tedd a kosaradba, mert hamar megindulhat a mikroorganizmusok szaporodása, ezáltal a romlás.
- A darabolt árunál érdemes figyelni a vágási felületre: ha elszíneződött, zöldes, lilás árnyalatú, nem érdemes megvásárolni, hiszen a vágási felülettel rendelkező áru romlékonyabb.
- Ha főtt sonkát veszel, nagyon fontos, hogy ne főzd meg még egyszer, mert szét fog esni és az ízélményből is veszíteni fog.
- A sonka zsírtartalma is árulkodó lehet, és bár a zsírréteg omlósabbá teszi a terméket és gazdagabb ízt nyújt, érdemes a soványabb darabokat választani, vagy a bőrt és a nagyon zsíros részeket levágni.
- Hogyha az eladó engedi, vagy becsomagolt készítményt vásárolsz, meg tudod nyomkodni. A ruganyos állagú sonkát válaszd, akkor biztosan nem lesz száraz, rágós.
Hogyan érdemes főzni?
Ökölszabályként a sonkát annyi órán át kell főzni, ahány kiló. A fűszerezése persze egyéni ízléstől függ, de jó, ha kevesebb sót és fűszert használsz. Nem baj, ha kicsit veszít a sonka a sótartalmából, egészségesebb is lesz a vacsora, ha kevesebb sót viszel be a szervezetedbe.
„Érdemes áztatni a sonkát főzés előtt, és cserélni a főzővizet a sótartalom csökkentése miatt. És még egy tipp: főzés után érdemes a saját levében hagyni kihűlni, így elkerülhető, hogy szikkadt legyen” – javasolja a szakértő.
A 2024-es húsvét számokban, a kötözött és érlelt füstölt sonkák piacán:
- 2990 tonna sonka fogyott
- mintegy 1,7 millió háztartás vásárolt
- 1,8 kilogrammot átlagosan
- családonként 5838 forintért
- összességében közel 10 milliárd forintért

Milyen a tökéletes húsvéti sonka a magyarok szerint?
Hagyományos, lassú pácolású, harmonikus fűszerezésű, füstölt és nem rágós, nem zsíros – derült ki a Békebeli termékeket gyártó PICK megbízásából készített friss reprezentatív kutatásból.
- A válaszadók több mint harmadának (36%) volt már rossz tapasztalata a sonkaválasztással. A leggyakoribb csalódást az okozta, hogy a sonkát nem lehetett szépen szeletelni (37%). Vagy túl zsíros volt (29%), esetleg nem volt jó a fűszerezése (26%).
- A válaszadók közül ugyanannyian mondták azt, hogy csak megbízható, bevált márkát választanak a kockázatok elkerülése érdekében, mint ahányan a sonka kinézete alapján döntenek a boltban (36%-36%).
- Majdnem minden harmadik válaszadó tartja fontosnak, hogy magyar gyártótól származó, magyar sonka kerüljön a húsvéti asztalra (29%). És majdnem ugyanennyien (28%) figyelnek a magas minőségre (hagyományos, lassú pácolás, minőségi alapanyag, bükkfán füstölés.)
- A válaszadók több mint ötöde (22%) biztosra megy és előnyben részesíti az olyan sonkákat, melyeket könnyű elkészíteni, nem kell áztatni, fűszerezni. Ez esetben csak tiszta, hideg vízbe kell tenni, alacsony lángon, gyöngyöző vízben főzni (kilónként min. 1 órát), majd saját levében hagyni kihűlni, végül kivéve a főzővízből letakarva hűtőbe tenni.
Fotó: pexels.hu