Vaníliás gyors tortácska
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héjának a fele
a krémhez:
- 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
- 0,5 liter tej, 7 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- a reszelt citrom héjának másik fele
- 30 dkg eper a díszítéshez
A lisztet a porcukorral, a citromhéjjal és a vajjal egy tálban elmorzsoljuk, majd a tojást hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, majd akkora korongokat vágunk ki belőle, amelyekkel a kosárkaformákat ki tudjuk bélelni, a leeső részeket pedig újra felhasználjuk. Fél órára hűtőbe tesszük. 180 fokos sütőben világosbarnára sütjük.
Kihűlés után kiborítjuk a formákból. A vaníliás pudingport a cukorral és kevés hideg tejjel simára keverjük, a maradék tejet felforraljuk, majd a pudingporos részt hozzákeverjük, és besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük a vajat is. Kihűlés után átkeverjük, és megtöltjük vele a kosárkákat. Eperszeletekkel díszítjük.
Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei
Fehércsokoládé-torta
Hozzávalók a tésztához:
- 2 tojás
- 4-4 dkg cukor és liszt
- 1 evőkanál kakaópor (készíthetjük nélküle is)
a krémhez:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 1 egész tojás
- 3 dl tejszín
- 15 dkg eper, mentalevél
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral habbá verjük, a sárgáját belekeverjük, majd a liszttel elkevert kakaóport is rászitáljuk, és óvatosan beleforgatjuk. Egy kb. 20 cm átmérőjű tortakarikát kivajazunk, kilisztezünk, és a piskótát egyenletesen elkenjük benne.
180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. A krémhez a tojást a fehér csokoládéval vízgőz fölött felmelegítjük, míg a csokoládé teljesen el nem olvad, majd a keveréket hűtőben hagyjuk lehűlni.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd a fehér csokoládés részt óvatosan belekeverjük. Vastag réteget kenünk belőle a piskótára, nyomózsákból hurkákat halmozunk rá, a tetejét eperrel és mentalevekkel díszítjük.
Epres tiramisu
Hozzávalók 6 tálkához:
- 1 csomag (30 db babapiskóta)
- 25 dkg mascarpone
- 5 dkg cukor
- 5 dkg porcukor
- fél rúd vanília
- 3 tojás
- 30-40 dkg eper
a sziruphoz:
- 1,5 dl tej
- 5 dkg porcukor
- néhány csepp eperaroma
A sziruphoz a tejet a porcukorral és néhány csepp aromával felmelegítjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját a porcukorral, a vanília kikapart belsejével és a mascarponéval kihabosítjuk.
A két habot óvatosan összekeverjük. Az epreket megmossuk, feldaraboljuk. A szirupban megmártjuk a babapiskótákat, majd a tálkákba kanalazzuk a vaníliás habot, és a darabokra vágott epreket tetszés szerinti mennyiségben ráhalmozzuk
Ekler-fánkok
Hozzávalók a tésztához:
- 1-1 dl olaj és víz
- 10 dkg liszt
- 1 csipetnyi só, 1 mokkáskanál cukor
- 3 tojás
a krémhez:
- 1 csomag hidegen elkészíthető
- epres pudingpor
- 3 dl tej, 2 dl hideg tejszín
- 1 csomag habfixáló
a díszítéshez:
- 10 dkg fehér csokoládé
- aprított pisztácia (vagy csokidara)
- 15 dkg eper
A vizet az olajjal, a sóval, a cukorral felforraljuk. Amikor forr, a lisztet belekeverjük, és addig kevergetjük, míg elválik az edény falától. A tojásokat egy kis tálba ütjük, és lazán felverjük. A tűzről levesszük a tésztát, és a tojást apránként hozzákeverjük, de csak addig, amíg a massza olyan állagú lesz, hogy a két ujjunk között egy szálat tudunk húzni.
Papírral bélelt tepsibe sima csöves nyomózsákból babapiskótákat formálunk. 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
A pudingport a tejjel lassú fokozaton elkeverjük, majd habosítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és a pudingba forgatjuk. A kihűlt fánkokat a megolvasztott fehér csokoládéba mártjuk, és vágott pisztáciával vagy csokidarával megszórjuk, mielőtt a csoki megdermedne. Dermedés után a fánkokat kettévágjuk, megtöltjük a krémmel, és a szeletelt eprekkel díszítjük.
Fotó: archív