Konyha

Unokák kedvencei: 4 könnyű krémes epres sütemény recept képpel

Nincs olyan, amit egy igazi nagymama ne sütne meg szívesen az unokáinak. Ezek az epres édességek, akár uzsonnára is tökéletesek lehetnek.
epres ekler fánk recept

Vaníliás gyors tortácska

Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héjának a fele

a krémhez:

  • 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 0,5 liter tej, 7 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • a reszelt citrom héjának másik fele
  • 30 dkg eper a díszítéshez

A lisztet a porcukorral, a citromhéjjal és a vajjal egy tálban elmorzsoljuk, majd a tojást hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, majd akkora korongokat vágunk ki belőle, amelyekkel a kosárkaformákat ki tudjuk bélelni, a leeső részeket pedig újra felhasználjuk. Fél órára hűtőbe tesszük. 180 fokos sütőben világosbarnára sütjük.

Kihűlés után kiborítjuk a formákból. A vaníliás pudingport a cukorral és kevés hideg tejjel simára keverjük, a maradék tejet felforraljuk, majd a pudingporos részt hozzákeverjük, és besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük a vajat is. Kihűlés után átkeverjük, és megtöltjük vele a kosárkákat. Eperszeletekkel díszítjük.

Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei

Fehércsokoládé-torta

epres torta recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 tojás
  • 4-4 dkg cukor és liszt
  • 1 evőkanál kakaópor (készíthetjük nélküle is)

a krémhez:

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral habbá verjük, a sárgáját belekeverjük, majd a liszttel elkevert kakaóport is rászitáljuk, és óvatosan beleforgatjuk. Egy kb. 20 cm átmérőjű tortakarikát kivajazunk, kilisztezünk, és a piskótát egyenletesen elkenjük benne.

180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. A krémhez a tojást a fehér csokoládéval vízgőz fölött felmelegítjük, míg a csokoládé teljesen el nem olvad, majd a keveréket hűtőben hagyjuk lehűlni.

A tejszínt kemény habbá verjük, majd a fehér csokoládés részt óvatosan belekeverjük. Vastag réteget kenünk belőle a piskótára, nyomózsákból hurkákat halmozunk rá, a tetejét eperrel és mentalevekkel díszítjük.

Epres tiramisu

Hozzávalók 6 tálkához:

  • 1 csomag (30 db babapiskóta)
  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg porcukor
  • fél rúd vanília
  • 3 tojás
  • 30-40 dkg eper

a sziruphoz:

  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg porcukor
  • néhány csepp eperaroma

A sziruphoz a tejet a porcukorral és néhány csepp aromával felmelegítjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját a porcukorral, a vanília kikapart belsejével és a mascarponéval kihabosítjuk.

A két habot óvatosan összekeverjük. Az epreket megmossuk, feldaraboljuk. A szirupban megmártjuk a babapiskótákat, majd a tálkákba kanalazzuk a vaníliás habot, és a darabokra vágott epreket tetszés szerinti mennyiségben ráhalmozzuk

Ekler-fánkok

Hozzávalók a tésztához:

  • 1-1 dl olaj és víz
  • 10 dkg liszt
  • 1 csipetnyi só, 1 mokkáskanál cukor
  • 3 tojás

a krémhez:

  • 1 csomag hidegen elkészíthető
  • epres pudingpor
  • 3 dl tej, 2 dl hideg tejszín
  • 1 csomag habfixáló

a díszítéshez:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • aprított pisztácia (vagy csokidara)
  • 15 dkg eper

A vizet az olajjal, a sóval, a cukorral felforraljuk. Amikor forr, a lisztet belekeverjük, és addig kevergetjük, míg elválik az edény falától. A tojásokat egy kis tálba ütjük, és lazán felverjük. A tűzről levesszük a tésztát, és a tojást apránként hozzákeverjük, de csak addig, amíg a massza olyan állagú lesz, hogy a két ujjunk között egy szálat tudunk húzni.

Papírral bélelt tepsibe sima csöves nyomózsákból babapiskótákat formálunk. 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

A pudingport a tejjel lassú fokozaton elkeverjük, majd habosítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és a pudingba forgatjuk. A kihűlt fánkokat a megolvasztott fehér csokoládéba mártjuk, és vágott pisztáciával vagy csokidarával megszórjuk, mielőtt a csoki megdermedne. Dermedés után a fánkokat kettévágjuk, megtöltjük a krémmel, és a szeletelt eprekkel díszítjük.

Fotó: archív