Konyha

A legfinomabb tavaszi sütik: 5 ellenállhatatlan recept cseresznyével, eperrel, barackkal

Végre van bőven friss gyümölcs a boltokban és a piacokon, amik arra csábítanak, hogy könnyű desszerteket készítsünk belőlük. Engedjünk a csábításnak!

Eperhab forró akácmézzel

Hozzávalók:

  • 40 dkg friss eper
  • 3 dl tejszín
  • 1 tasak habfixáló
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 tasak tortazselé
  • 1,5 dl akácméz
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • friss citromfű
  • vagy mentalevél

30 deka epret apróra vágunk, villával kicsit összetörjük, úgy, hogy apró darabos maradjon. A hideg tejszínt a habfixálóval kemény hab­bá verjük, belekeverjük a porcukrot, és beleforgatjuk az eperpürét. A tortazseléport fél deci meleg vízben feloldjuk, az epres habhoz keverjük, és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Meleg vízbe mártott két evő­kanállal nagyobb galuskákat szaggatunk, és tányérokra rendezzük. A habgaluskák köré locsoljuk a fahéjjal ízesített forró akácmézet. Körberakjuk a maradék felszeletelt eperrel, a habba eperszeleteket szúrunk.

Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei

Könnyű epres pite

Hozzávalók:

  • 7 tojás
  • 7 evőkanál cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 7 evőkanál liszt
  • fél tasak sütőpor
  • 30 dkg eper
  • 10 dkg étcsokoládé

A tojássárgákat a cu­korral, a vaníliás cukorral, a reszelt citrom­héj­jal és az olvasztott vajjal fehéredésig keverjük. A tojások fehérjét csipetnyi sóval ke­mény habbá verjük, és a sütőporral elkevert lisztet lazán beleforgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tep­sibe vagy kerek tortaformába öntjük. A tetejére szórjuk az epreket, és 190 fokos sütőben 35 percig sütjük. Az étcsokoládét darabokra tördeljük, és vízfürdő fölött megolvasztjuk. Ha a pite is elkészült, még melegen locsolgassunk rá pöttyöket vagy csíkokat az ol­vasztott csokoládéból, és azonnal tálalhatjuk. A maradék csokoládét tálkában adjuk mellé.

Mazsolás túrótorta

Hozzávalók:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 2 dl habtejszín
  • 1 tasak zseléfix
  • 5 evőkanál porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál aprított
  • mazsola
  • 1 kész piskótalap
  • 25 dkg kimagozott cseresznye
  • 3 evőkanál cukor
  • 1,5 dl fekete tea

A túrót áttörjük, a tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a porcukrot, a mazsolát és a citromhéjat. A túrót a tej­színhabbal lazítjuk, hozzáadjuk a zseléfixet, elkeverjük, és hosszúkás formába öntjük. A piskótalapból akkora darabot vágunk, amekkora a forma, és befedjük vele a tortát. Hűtőbe tesszük, és néhány órán keresztül (akár egész éjszaka) hagyjuk megdermedni. Közben a cukrot kis lángon világos színűre karamellizáljuk, hozzáöntjük a teát, és amikor felforrt, beledobjuk a cseresznyét. Átkeverjük, és lehúzzuk a tűzről. A kész tortát vékony szeletekre vágjuk, mellé öntjük a csereszn­yés öntetet, és mazsolaszemekkel díszítjük.

Cseresznyés rétestorta

Hozzávalók:

  • 40 dkg friss, kimagozott cseresznye
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 cl rum
  • 12 réteslap
  • 2 dl tejszín
  • 1 teáskanál porcukor
  • 4 szál friss citromfű

A cseresznyét félbevágjuk, kimagozzuk, megszórjuk a citrom reszelt héjával, leöntjük a rummal, elkeverjük, és áll­ni hagyjuk. A réteslapokat széthajtogatjuk, kör alakú la­po­kat szúrunk ki belőlük, és 180 fokos sütőben néhány perc alatt pirosra sütjük. A tejszínt
a finomra vágott citromfűvel és a cukorral kemény habbá verjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. Amikor kihűltek, tejszínhabrózsákat nyomunk rájuk, és kirakjuk fél cseresznyékkel. Több réteget készítünk így.

Barackos-túrós tésztapite

Hozzávalók:

  • 30 dkg fodros kockatészta
  • 50 dkg túró
  • 5 tojás
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 8 dkg kristálycukor
  • 60 dkg barack (konzerv, nettó súly)
  • vaj a forma kikenéséhez

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy tálban összekeverjük a túrót a cukorral. Hozzáöntjük a tejszínt és a joghurtot. Egyenként beleütjük a tojásokat, előbb fakanállal, majd botmixerrel simára keverjük. A barackgerezdeket felkockázzuk. A tésztát lobogó, enyhén sózott vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Mikor kissé meghűlt, elkeverjük a túrós öntettel. Beleforgatjuk a barackokat. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleszedjük a tésztát, és 20-25 perc alatt készre sütjük.

Fotó: archív