Konyha

Békebeli krémesek: 3 mennyei recept a dédi titkos receptfüzetéből

A krémes örök klasszikus, még akkor is, ha rajongótábora két részre szakad. Reméljük, ezzel a 3 recepttel a francia és a sima táborát erősítőket is meg tudjuk győzni.
házi krémes recept

Barackos-vaníliás kehely

Hozzávalók:

  • 12 puha Amaretto keksz
  • 80 dkg őszibarackkonzerv
  • 1 dl édes fehérbor
  • 40 dkg mascarpone
  • 4 kg porcukor
  • 1 csomag házi krémes krém
  • 8 dl tej

Keverjük össze a mascarponét a porcukorral. Lassú tűzön sűrítsük be a 2/3-ára a 3 dl baracklével összekevert bort. Készítsük el a krémet: az 1 csomag Dr. Oetker Házi Krémes alapport 8 dl hideg tejjel, konyhai robotgéppel vagy kézi mixerrel 3 perc alatt keverjük habosra.

Aprítsuk egy tálka aljába a kekszet, locsoljuk meg a sziruppal, rétegezzük rá felváltva a krémet és a barackot, majd tegyük a tetejére a képen látható módon a mascarponét.

Narancsos margarétatorta

krémes torta recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 16 dkg keményítő
  • 10 dkg liszt
  • 16 dkg kristálycukor
  • 4 tojássárgája és fehérje
  • 1 tasak sütőpor
  • 0,5 dl tej
  • 0,2 dl narancslé

a krémhez:

  • 8 dl tej
  • 1 csomag házi krémes krém

Tipp

A díszítéshez papírból vágjuk ki a mintát, és azt tegyük a kész sütire, majd szórjuk meg cukorszóróval.

Keverjünk habosra 4 tojássárgáját a cukorral, adjuk hozzá a keményítőt, a lisztet, a sütőport, és fél dl tejet kanalanként. Keverjünk bele 0,2 dl narancslevet és a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Öntsük egy kivajazott-kilisztezett 22 cm-es sütőformába, és 180 °C-on süssük 50-55 percig. Amikor langyosra hűlt, vegyük ki a formából.

A krémhez az 1 csomag házi krémes alapport 8 dl hideg tejjel, konyhai robotgéppel vagy kézi mixerrel 3 perc alatt keverjük habosra (ez elég nagy adag lesz, ha kevesebb krémet szeretnénk 6 dl tejet használjunk). Végül vágjuk félbe a tésztát, locsoljuk meg kevés narancslével, kenjük meg a krémmel, szórjuk meg porcukorral.

Intelligens krémes

A világhálón terjed ennek a furcsa nevű süteménynek a receptje, de vajon mitől intelligens? Talán attól, hogy magától tudja a dolgát, és könnyű az elkészítése:

Hozzávalók: 8 friss tojás, 20 dkg cukor, 9 evőkanál liszt, 15 dkg vaj, 1 l tej, 5 csomag vaníliás cukor.

A tojások sárgájához adjuk a cukrot, vaníliás cukrot és a puha vajat, habosra keverjük, majd a lisztet a tejjel váltakozva hozzákeverjük a masszához. A kemény habbá vert fehérjéket óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, hideg sütőbe tesszük, az első 15-20 percben 200, majd kb. 40-50 percig 150 fokon sütjük. Ha már barnul a teteje, és megmozdítva nem lötyög túlságosan, akkor kész. Várjuk meg, amíg teljesen kihűl, és tegyük a hűtőbe. Még hűlés közben is szilárdul.

Fotó: archív