Konyha

Epres-málnás desszertek: 3 krémes édesség recept a tavasz legfinomabb gyümölcseivel

Ilyenkorra már mindenki ki van éhezve a friss eperrel és málnára, amit ki is kell élvezni, ugyanis csak rövid ideig kapható. Használjuk ki jól az időt ezekkel a krémes édességekkel!
epres morzsapite

Epres morzsapite

Hozzávalók 12 adaghoz:

  • 30 dkg liszt
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 tojás
  • 15 dkg vaj
  • fél dl tejföl
  • 50 dkg eper

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük 5 dkg cukorral és a sütőporral. Hozzáadjuk a tojás fehérjét és a lágy vajat. Kézzel összemorzsoljuk a tésztát. A morzsalékot egyharmad-kétharmad arányban elosztjuk. A nagyobb mennyiséghez hozzákeverjük a tojás sárgáját és a tejfölt.

Homogén tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Villával megszurkáljuk. A megmosott epret felkockázzuk, egyenletesen a tésztára rakjuk, megszórjuk a maradék cukorral, majd a tésztamorzsával. 30-35 perc alatt készre sütjük.

Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei

Epres, vaníliás pohárdesszert

epres pohárdesszert

Hozzávalók 8 pohárhoz:

  • 2 egész tojás
  • 8 dkg cukor
  • 1 rúd vanília
  • 25 dkg mascarpone
  • 50 dkg eper

Habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral, elkeverjük benne a vaníliarúd kikapart magjait. A fehérjét kemény habnak felverjük. A mascarponét először elkeverjük a tojássárgás krémmel, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert fehérjéket. Egy nagy tál aljára krémet rétegezünk, majd ráhelyezzük az amaretti keksz felét. Megszórjuk a darabolt eper felével. Újra krémet szedünk rá, majd a keksz és az eper maradékát is ráhelyezzük. 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Az amaretti kekszet nem szükséges sziruppal locsolni, a mascarpone krémtől szépen megpuhul.

Málnás fehér csokis terrine

epres parfé

Hozzávalók 10 szelethez:

A fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A habtejszínt kemény habnak felverjük, és elkeverjük az olvadt csokoládéval. Óvatosan beleforgatjuk a málnát. A krémet szilikonos őzgerincformába öntjük, és szilárdulásig hűtőszekrénybe tesszük. Ez után pedig egy óráig mélyhűtőben tartjuk. Szeletelés előtt 5 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Villámgyors desszert sütés nélkül.

Fotó: archív