Epres morzsapite
Hozzávalók 12 adaghoz:
- 30 dkg liszt
- 8 dkg kristálycukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 tojás
- 15 dkg vaj
- fél dl tejföl
- 50 dkg eper
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük 5 dkg cukorral és a sütőporral. Hozzáadjuk a tojás fehérjét és a lágy vajat. Kézzel összemorzsoljuk a tésztát. A morzsalékot egyharmad-kétharmad arányban elosztjuk. A nagyobb mennyiséghez hozzákeverjük a tojás sárgáját és a tejfölt.
Homogén tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Villával megszurkáljuk. A megmosott epret felkockázzuk, egyenletesen a tésztára rakjuk, megszórjuk a maradék cukorral, majd a tésztamorzsával. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei
Epres, vaníliás pohárdesszert
Hozzávalók 8 pohárhoz:
- 2 egész tojás
- 8 dkg cukor
- 1 rúd vanília
- 25 dkg mascarpone
- 50 dkg eper
Habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral, elkeverjük benne a vaníliarúd kikapart magjait. A fehérjét kemény habnak felverjük. A mascarponét először elkeverjük a tojássárgás krémmel, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert fehérjéket. Egy nagy tál aljára krémet rétegezünk, majd ráhelyezzük az amaretti keksz felét. Megszórjuk a darabolt eper felével. Újra krémet szedünk rá, majd a keksz és az eper maradékát is ráhelyezzük. 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Az amaretti kekszet nem szükséges sziruppal locsolni, a mascarpone krémtől szépen megpuhul.
Málnás fehér csokis terrine
Hozzávalók 10 szelethez:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 2 dl habtejszín
- 20 dkg málna
A fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A habtejszínt kemény habnak felverjük, és elkeverjük az olvadt csokoládéval. Óvatosan beleforgatjuk a málnát. A krémet szilikonos őzgerincformába öntjük, és szilárdulásig hűtőszekrénybe tesszük. Ez után pedig egy óráig mélyhűtőben tartjuk. Szeletelés előtt 5 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Villámgyors desszert sütés nélkül.
Fotó: archív