Konyha

Töltött csirkék: 4 gazdag recept a legjobb hétvégi ebédekhez az egész családnak

Töltött csirkének csak ritkán állunk neki, mert sokan macerásnak találják az elkészítését. Pedig isteni fogás, hétvégére, amikor jobban van idő a főzésre, egyenesen tökéletes!

Kapros-túrós

HOZZÁVALÓK:

  • 4 nagyobb csirkecomb
  • 40 dkg tehéntúró
  • 1 evőkanál sűrű tejföl
  • 2 tojás sárgája
  • 1 szál zöldhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 csokor friss kapor
  • 4 dkg vaj
  • fóliában sült sárgarépa

A csirkecombok bőrét kézzel óvatosan fellazítjuk, és megsózzuk. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgákat, a vékonyra szeletelt zöldhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, aprított friss kaporral ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Végül evőkanál segítségével megtöltjük a csirkecombokat, vajazott tepsibe fektetjük őket, megkenjük olvasztott vajjal, és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Forrón, fóliában sült sárgarépával tálaljuk.

Tojásos-krumplis

HOZZÁVALÓK:

  • 1 egész csirke (1,5 kg)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg burgonya
  • 4+2 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • frissen őrölt bors
  • frissen őrölt szerecsendió

A csirke bőrét a mellen, a comboknál a kezünkkel óvatosan fellazítjuk, és kívül-belül sózzuk. Ezután a belsejét bekenjük zúzott fokhagymával, és elkészítjük a tölteléket. A krumplit meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és burgonyanyomóval jól összetörjük. 4 deka puha vajat és a tojássárgákat hozzáadjuk, kézi habverővel habosra keverjük, sózzuk, borsozzuk, őrölt szerecsendióval ízesítjük.

A tojásos burgonyapépet a csirke hasüregébe töltjük, és a csirkét vajazott tepsibe fektetjük. Megkenjük olvasztott vajjal, és alufóliával letakarva 180 fokos sütőben 40 percig pároljuk, majd fólia nélkül pirosra sütjük. Forrón, házi vegyes savanyúsággal kínáljuk.

Sült paprikás-bulguros

HOZZÁVALÓK:

  • 2 nagyobb bőrös csirkemell (1,2 kg)
  • 15 dkg bulgur
  • zöldségleves
  • piros, sárga, zöld kaliforniai paprika
  • 3 dkg vaj
  • frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tojás
  • fél dl olívaolaj

A csirkemell bőrét kézzel óvatosan fellazítjuk, hogy sehol se szakadjon ki, majd megsózzuk. A bulgurt dupla mennyiségű forró zöldséglevesbe szórjuk, megkeverjük, és lefedve, lassú tűzön 10-15 perc alatt megpároljuk. Langyosra hűtjük. A kaliforniai paprikákat kicsi kockákra vágjuk, és forró vajon megpirítjuk.
A sült paprikát a bulgurhoz adjuk, sózzuk, borsozzuk, aprított petrezselyemmel fűszerezzük, belekeverjük a tojást, és evőkanál segítségével megtöltjük a csirkemelleket. Olajozott tepsibe tesszük, a maradék tölteléket a hús mellé kanalazzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt pirosra sütjük. Vajon párolt zöldségekkel tálaljuk.

Gombás-májas

HOZZÁVALÓK:

  • 1 egész csirke (1,5 kg)
  • fél dl olaj
  • 8 cm póréhagyma
  • 10 dkg csiperke
  • 20 dkg tisztított csirkemáj
  • frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 nagyobb tojás
  • zsemlemorzsa

A csirke bőrét a mellerészen, a comboknál a kezünkkel fellazítjuk, hogy ne szakadjon ki, majd kívül-belül sózzuk, és elkészítjük a tölteléket. Az apróra vágott póréhagymát forró olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát, és összepirítjuk.

A késsel elkapart májhoz adjuk, sóval, borssal, aprított petrezselyemmel fűszerezzük, belekeverjük a tojást, majd annyi zsemlemorzsát, hogy könnyen keverhető tölteléket kapjunk. A májas tölteléket evőkanállal a csirke bőre alá kanalazzuk, majd eligazítjuk, hogy a combokhoz is jusson belőle, és olajjal kikent tepsibe fektetjük. 180 fokos sütőben 50-60 perc alatt pirosra sütjük.

Fotó: pexels