Kapros-túrós
HOZZÁVALÓK:
- 4 nagyobb csirkecomb
- só
- 40 dkg tehéntúró
- 1 evőkanál sűrű tejföl
- 2 tojás sárgája
- 1 szál zöldhagyma
- frissen őrölt bors
- 1 csokor friss kapor
- 4 dkg vaj
- fóliában sült sárgarépa
A csirkecombok bőrét kézzel óvatosan fellazítjuk, és megsózzuk. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgákat, a vékonyra szeletelt zöldhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, aprított friss kaporral ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Végül evőkanál segítségével megtöltjük a csirkecombokat, vajazott tepsibe fektetjük őket, megkenjük olvasztott vajjal, és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Forrón, fóliában sült sárgarépával tálaljuk.
Tojásos-krumplis
HOZZÁVALÓK:
- 1 egész csirke (1,5 kg)
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg burgonya
- 4+2 dkg vaj
- 2 tojás sárgája
- frissen őrölt bors
- frissen őrölt szerecsendió
A csirke bőrét a mellen, a comboknál a kezünkkel óvatosan fellazítjuk, és kívül-belül sózzuk. Ezután a belsejét bekenjük zúzott fokhagymával, és elkészítjük a tölteléket. A krumplit meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és burgonyanyomóval jól összetörjük. 4 deka puha vajat és a tojássárgákat hozzáadjuk, kézi habverővel habosra keverjük, sózzuk, borsozzuk, őrölt szerecsendióval ízesítjük.
A tojásos burgonyapépet a csirke hasüregébe töltjük, és a csirkét vajazott tepsibe fektetjük. Megkenjük olvasztott vajjal, és alufóliával letakarva 180 fokos sütőben 40 percig pároljuk, majd fólia nélkül pirosra sütjük. Forrón, házi vegyes savanyúsággal kínáljuk.
Sült paprikás-bulguros
HOZZÁVALÓK:
- 2 nagyobb bőrös csirkemell (1,2 kg)
- só
- 15 dkg bulgur
- zöldségleves
- piros, sárga, zöld kaliforniai paprika
- 3 dkg vaj
- frissen őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tojás
- fél dl olívaolaj
A csirkemell bőrét kézzel óvatosan fellazítjuk, hogy sehol se szakadjon ki, majd megsózzuk. A bulgurt dupla mennyiségű forró zöldséglevesbe szórjuk, megkeverjük, és lefedve, lassú tűzön 10-15 perc alatt megpároljuk. Langyosra hűtjük. A kaliforniai paprikákat kicsi kockákra vágjuk, és forró vajon megpirítjuk.
A sült paprikát a bulgurhoz adjuk, sózzuk, borsozzuk, aprított petrezselyemmel fűszerezzük, belekeverjük a tojást, és evőkanál segítségével megtöltjük a csirkemelleket. Olajozott tepsibe tesszük, a maradék tölteléket a hús mellé kanalazzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt pirosra sütjük. Vajon párolt zöldségekkel tálaljuk.
Gombás-májas
HOZZÁVALÓK:
- 1 egész csirke (1,5 kg)
- só
- fél dl olaj
- 8 cm póréhagyma
- 10 dkg csiperke
- 20 dkg tisztított csirkemáj
- frissen őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- 1 nagyobb tojás
- zsemlemorzsa
A csirke bőrét a mellerészen, a comboknál a kezünkkel fellazítjuk, hogy ne szakadjon ki, majd kívül-belül sózzuk, és elkészítjük a tölteléket. Az apróra vágott póréhagymát forró olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát, és összepirítjuk.
A késsel elkapart májhoz adjuk, sóval, borssal, aprított petrezselyemmel fűszerezzük, belekeverjük a tojást, majd annyi zsemlemorzsát, hogy könnyen keverhető tölteléket kapjunk. A májas tölteléket evőkanállal a csirke bőre alá kanalazzuk, majd eligazítjuk, hogy a combokhoz is jusson belőle, és olajjal kikent tepsibe fektetjük. 180 fokos sütőben 50-60 perc alatt pirosra sütjük.
Fotó: pexels