Habos meggyes palacsinta
Hozzávalók 15 darabhoz:
- 35 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál porcukor
- 3 tojás
- fél csomag szárított élesztő
- 3 dkg olvasztott vaj
- tej
- 1 dl olaj a sütéshez
- 60 dkg friss vagy mirelit meggy
- 1 csapott kiskanál őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dl édesített növényi tejszín
- 1 csokor citromfű a díszítéshez
- A liszthez hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojásokat, a szárított élesztőt, az olvasztott vajat, és annyi tejet, hogy tejszín sűrűségű tésztamasszát kapjunk.
- Ezután a palacsintatésztát 15 percig pihentetjük, majd kisütjük a palacsintákat.
- Utána elkészítjük a habos-meggyes tölteléket. A meggyet kimagozzuk, tálba tesszük, megszórjuk fahéjjal, hozzáadjuk a citromhéjat, összekeverjük, és lazán a habbá vert növényi tejszínbe forgatjuk a levével együtt.
- Ha a palacsinták kihűltek, megtöltjük a meggyes krémmel, felcsavarjuk, tányérra fektetjük, és friss citromfűvel díszítjük.
Szedres franciapalacsinta
Hozzávalók 15 palacsintához:
- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
- 2 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor - 3 tojás
- 1 dl tejszín,
- tej
10 dkg vaj a sütéshez - 2 evőkanál cukor
- 3,5 dl natúr zöld tea
- 35 dkg fekete szeder
- 2 kiskanál keményítő
- 1 evőkanál rum
- porcukor
- 1 csokor friss menta
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojássárgát, a tejszínt és annyi tejet, hogy tejszín sűrűségű, csomómentes tésztamasszát kapjunk.
- Lazán beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket, és palacsintákat sütünk belőle. A szedres öntethez a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, felöntjük a zöld teával, és felforraljuk.
- Beletesszük a fekete szedret, újból felforraljuk, és besűrítjük a keményítővel. Lehúzzuk a tűzről, és rummal ízesítjük.
- Tálaláskor a forró palacsintákat négybe hajtjuk, tányérra fektetjük, körbelocsoljuk a szedres öntettel, megszórjuk porcukorral, és friss mentával díszítjük.
Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos húsvéti receptjei
Sárgabarackos palacsinta
Hozzávalók 15 palacsintához:
- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
- 2 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás
- tej
- 10 dkg vaj a sütéshez
- 80 dkg sárgabarack
- 3 evőkanál cukor
- 1,5 dl víz
- fél dl barackpálinka
- 4 szál friss menta a díszítéshez
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, és annyi tejet, hogy tejszín sűrűségű tésztamasszát kapjunk.
- Ezután lazán belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjéket, és forró vajon tenyérnyi korongokat sütünk belőle.
- A barackos öntethez a sárgabarackot forrásban lévő vízben leforrázzuk, majd lehúzzuk a héját, és kimagozzuk. Vastagabb szeletekre vágjuk, és a cukorból, vízből főzött forró szirupba tesszük.
- Ha felforrt, lehúzzuk a tűzről, és meglocsoljuk a barackpálinkával. Tálaláskor a palacsintakorongokat a barackos öntettel rétegezzük, friss mentával díszítjük, és forrón kínáljuk.
Málnás-túrós rakott palacsinta
Hozzávalók 15 palacsintához:
- 35 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor
- 3 tojás
- tej
- 1dl olaj a sütéshez
- 50 dkg ricotta túró
- 3 evőkanál porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 35 dkg friss málna
- 1 csokor citromfű a díszítéshez
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojásokat, és annyi tejet, hogy tejszínsűrűségű tésztamasszát kapjunk.
- Ezután kevés forró olajon ízlés szerinti vastagságú piros palacsintákat sütünk belőle. Közben a töltelékhez a ricotta túrót simára keverjük a porcukorral és a citromhéjjal.
- Egy kapcsos kerek tortaformát vékonyan kiolajozunk, és a kész palacsintákat egymásra rétegezzük a túrós töltelékkel. A tetején túrókrém legyen.
- Ha elkészült, 200 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd kivesszük, és a tetejét ízlésesen megrakjuk a megmosott, és lecsepegtetett friss málnaszemekkel. Cikkekre vágva, forrón tálaljuk, és citromfűvel
díszítjük.
Fotó: pexels