Konyha

Mennyei palacsinták: a 4 legfinomabb gyümölcsös recept nyári gyerekzsúrokhoz

A palacsinta örök kedvenc, sosem lehet belőle elég sokat sütni. Minden elfogy, pláne ahol unokák is vannak. Négy recepttel segítünk kedvezni nekik.
palacsinta recept

Habos meggyes palacsinta

Hozzávalók 15 darabhoz:

  • 35 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál porcukor
  • 3 tojás
  • fél csomag szárított élesztő
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • tej
  • 1 dl olaj a sütéshez
  • 60 dkg friss vagy mirelit meggy
  • 1 csapott kiskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dl édesített növényi tejszín
  • 1 csokor citromfű a díszítéshez
  1. A liszthez hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojásokat, a szárított élesztőt, az olvasztott vajat, és annyi tejet, hogy tejszín sűrűségű tésztamasszát kapjunk.
  2. Ezután a palacsintatésztát 15 percig pihentetjük, majd kisütjük a palacsintákat.
  3. Utána elkészítjük a habos-meggyes tölteléket. A meggyet kimagozzuk, tálba tesszük, megszórjuk fahéjjal, hozzáadjuk a citromhéjat, összekeverjük, és lazán a habbá vert növényi tejszínbe forgatjuk a levével együtt.
  4. Ha a palacsinták kihűltek, megtöltjük a meggyes krémmel, felcsavarjuk, tányérra fektetjük, és friss citromfűvel díszítjük.

Szedres franciapalacsinta

Hozzávalók 15 palacsintához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál porcukor
    1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 1 dl tejszín,
  • tej
    10 dkg vaj a sütéshez
  • 2 evőkanál cukor
  • 3,5 dl natúr zöld tea
  • 35 dkg fekete szeder
  • 2 kiskanál keményítő
  • 1 evőkanál rum
  • porcukor
  • 1 csokor friss menta
  1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojássárgát, a tejszínt és annyi tejet, hogy tejszín sűrűségű, csomómentes tésztamasszát kapjunk.
  2. Lazán beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket, és palacsintákat sütünk belőle. A szedres öntethez a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, felöntjük a zöld teával, és felforraljuk.
  3. Beletesszük a fekete szedret, újból felforraljuk, és besűrítjük a keményítővel. Lehúzzuk a tűzről, és rummal ízesítjük.
  4. Tálaláskor a forró palacsintákat négybe hajtjuk, tányérra fektetjük, körbelocsoljuk a szedres öntettel, megszórjuk porcukorral, és friss mentával díszítjük.

Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos húsvéti receptjei

palacsinta recept

Sárgabarackos palacsinta

Hozzávalók 15 palacsintához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • tej
  • 10 dkg vaj a sütéshez
  • 80 dkg sárgabarack
  • 3 evőkanál cukor
  • 1,5 dl víz
  • fél dl barackpálinka
  • 4 szál friss menta a díszítéshez
  1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, és annyi tejet, hogy tejszín sűrűségű tésztamasszát kapjunk.
  2. Ezután lazán belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjéket, és forró vajon tenyérnyi korongokat sütünk belőle.
  3. A barackos öntethez a sárgabarackot forrásban lévő vízben leforrázzuk, majd lehúzzuk a héját, és kimagozzuk. Vastagabb szeletekre vágjuk, és a cukorból, vízből főzött forró szirupba tesszük.
  4. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzről, és meglocsoljuk a barackpálinkával. Tálaláskor a palacsintakorongokat a barackos öntettel rétegezzük, friss mentával díszítjük, és forrón kínáljuk.

Málnás-túrós rakott palacsinta

Hozzávalók 15 palacsintához:

  • 35 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 tojás
  • tej
  • 1dl olaj a sütéshez
  • 50 dkg ricotta túró
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 35 dkg friss málna
  • 1 csokor citromfű a díszítéshez
  1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojásokat, és annyi tejet, hogy tejszínsűrűségű tésztamasszát kapjunk.
  2. Ezután kevés forró olajon ízlés szerinti vastagságú piros palacsintákat sütünk belőle. Közben a töltelékhez a ricotta túrót simára keverjük a porcukorral és a citromhéjjal.
  3. Egy kapcsos kerek tortaformát vékonyan kiolajozunk, és a kész palacsintákat egymásra rétegezzük a túrós töltelékkel. A tetején túrókrém legyen.
  4. Ha elkészült, 200 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd kivesszük, és a tetejét ízlésesen megrakjuk a megmosott, és lecsepegtetett friss málnaszemekkel. Cikkekre vágva, forrón tálaljuk, és citromfűvel
    díszítjük.

Fotó: pexels