Konyha

Extrán finom epres sütik: 3 recept képpel a kényeztető délutáni nyári nassolásokhoz

Már nagyon ki vagyunk éhezve a tavaszi gyümölcsök friss zamatára, nem csoda, hogy a primőröket a süteményeinkbe is belevarázsoljuk.
epres édesség desszert recept

Mascarponés epres tekercs

epres édesség desszert recept mascarpone

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 5 tojás
  • 16 dkg porcukor
  • 16 dkg liszt

a krémhez:

  • kb. 40 dkg eper
  • 25 dkg mascarpone
  • 2,5 dl tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tasak habfixáló
  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A porcukrot habverővel habosra keverjük a tojásokkal. Addig keverjük a krémet, míg kifehéredik, könnyű, krémes nem lesz (kb. 5 perc). Hozzászitáljuk a lisztet, óvatosan elkeverjük. Sütőpapírral kibélelünk egy nagyméretű sütőtepsit, és 15 perc alatt készre sütjük a piskótát.
  2. Kivesszük a sütőből, még melegen feltekerjük a sütőpapírral együtt, és így hagyjuk kihűlni. Az epret apróra kockázzuk. A tejszínt 10 dkg porcukorral és a habfixálóval együtt kemény habnak felverjük, és óvatosan elkeverjük a mascarponéval.
  3. Hozzáforgatjuk a felkockázott epret. Ha kihűlt a piskóta, kitekerjük, leszedjük róla a sütőpapírt, megkenjük az eperkrémmel, és feltekerjük. 2-3 órára hűtőbe tesszük.

Emeletes epres

Hozzávalók 6 krémeshez:

  • 275 g leveles tészta (előhűtött, tekercses)
  • 3 dl habtejszín
  • 1 tasak habfixáló
  • 8 dkg porcukor
  • 30 dkg eper
  1. A tésztát kitekerjük, 18 darab egyenlő téglalappá vágjuk, és 13-15 perc alatt készre sütjük a 200 fokra előmelegített sütőben. Kivesszük a tésztalapokat, és még forrón visszanyomkodjuk, ha nagyon felpúposodtak. A tejszínt 10 dkg porcukorral és a habfixálóval kemény habnak felverjük.
  2. Elkészítjük a krémeseket: habzsákból 12 db lapra tejszínt nyomunk, vékonyra szelt epret helyezünk rájuk.
  3. Kettesével egymásra helyezzük, mindet befedjük egy-egy üres tésztalappal. Porcukorral meghintjük a tetejét.

Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei

Házi eperfagylalt

epres édesség desszert recept házi eperfagylalat

Hozzávalók kb. 0,7 literhez:

  • 2,5 dl tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 50 dkg eper
  • 2 érett banán
  1. A tejszínt a porcukorral kemény habnak felverjük. A banánt és az eper kétharmadát botmixerrel pürésítjük, elkeverjük a tejszínnel, citromlével ízesítjük. A maradék epret daraboljuk, elkeverjük a fagylalt-alappal.
  2. A lehűtött alapot fagylaltgépbe öntjük. Gép nélkül is készíthetjük: az alapot egy tálba öntjük, mélyhűtőbe tesszük, óránként botmixerrel átkeverjük, mindaddig, amíg meg nem szilárdul. Fogyasztás előtt 30 percre hűtőbe tesszük.

Fotó: archív