Mascarponés epres tekercs
Hozzávalók 12 szelethez:
- 5 tojás
- 16 dkg porcukor
- 16 dkg liszt
a krémhez:
- kb. 40 dkg eper
- 25 dkg mascarpone
- 2,5 dl tejszín
- 10 dkg porcukor
- 1 tasak habfixáló
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A porcukrot habverővel habosra keverjük a tojásokkal. Addig keverjük a krémet, míg kifehéredik, könnyű, krémes nem lesz (kb. 5 perc). Hozzászitáljuk a lisztet, óvatosan elkeverjük. Sütőpapírral kibélelünk egy nagyméretű sütőtepsit, és 15 perc alatt készre sütjük a piskótát.
- Kivesszük a sütőből, még melegen feltekerjük a sütőpapírral együtt, és így hagyjuk kihűlni. Az epret apróra kockázzuk. A tejszínt 10 dkg porcukorral és a habfixálóval együtt kemény habnak felverjük, és óvatosan elkeverjük a mascarponéval.
- Hozzáforgatjuk a felkockázott epret. Ha kihűlt a piskóta, kitekerjük, leszedjük róla a sütőpapírt, megkenjük az eperkrémmel, és feltekerjük. 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Emeletes epres
Hozzávalók 6 krémeshez:
- 275 g leveles tészta (előhűtött, tekercses)
- 3 dl habtejszín
- 1 tasak habfixáló
- 8 dkg porcukor
- 30 dkg eper
- A tésztát kitekerjük, 18 darab egyenlő téglalappá vágjuk, és 13-15 perc alatt készre sütjük a 200 fokra előmelegített sütőben. Kivesszük a tésztalapokat, és még forrón visszanyomkodjuk, ha nagyon felpúposodtak. A tejszínt 10 dkg porcukorral és a habfixálóval kemény habnak felverjük.
- Elkészítjük a krémeseket: habzsákból 12 db lapra tejszínt nyomunk, vékonyra szelt epret helyezünk rájuk.
- Kettesével egymásra helyezzük, mindet befedjük egy-egy üres tésztalappal. Porcukorral meghintjük a tetejét.
Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei
Házi eperfagylalt
Hozzávalók kb. 0,7 literhez:
- 2,5 dl tejszín
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál citromlé
- 50 dkg eper
- 2 érett banán
- A tejszínt a porcukorral kemény habnak felverjük. A banánt és az eper kétharmadát botmixerrel pürésítjük, elkeverjük a tejszínnel, citromlével ízesítjük. A maradék epret daraboljuk, elkeverjük a fagylalt-alappal.
- A lehűtött alapot fagylaltgépbe öntjük. Gép nélkül is készíthetjük: az alapot egy tálba öntjük, mélyhűtőbe tesszük, óránként botmixerrel átkeverjük, mindaddig, amíg meg nem szilárdul. Fogyasztás előtt 30 percre hűtőbe tesszük.
Fotó: archív