Hagyományos lángos sütőben
Hozzávalók a sütőben sült lángoshoz:
- 60 dkg liszt
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 2 kiskanál só
- 4 dl olaj a sütéshez
A SÁRGABORSÓKRÉMHEZ:
- 15 dkg sárgaborsó (előző este hideg vízben beáztatva)
- fél dl olaj, 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt bors, só
- 3 evőkanál sűrű tejföl
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztőt és annyi meleg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Jól megdagasztjuk, és a duplájára kelesztjük, mint a tökéletes alap kelttészta recept esetében. Közben a beáztatott sárgaborsót bő sós vízben puhára főzzük, majd annyi levet leöntünk róla, hogy félig lepje el a sárgaborsót.
A forró olajon megpirítjuk az aprított vöröshagymát, fokhagymát, borsozzuk, majd a borsóhoz öntjük, és botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a tejfölt, és sóval, borssal utóízesítjük. Végül a kelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 8 egyforma darabra vágjuk, kigömbölygetjük, és a kezünkkel a közepétől kezdve kihúzzuk. A forró olajban pirosra sütjük, lecsepegtetjük, és sárgaborsókrémmel kínáljuk.
Ezeket olvastad már?
Káposztás lángos sütőben
Hozzávalók a sütőben sült káposztás lángoshoz:
- 60 dkg liszt
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 2 kiskanál só
- 15+8 dkg savanyú káposzta
- 1 evőkanál liba- vagy kacsazsír
A FŰSZERES TEJFÖLHÖZ:
- 1 nagy pohár sűrű tejföl
- só, frissen őrölt bors
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 2 szál kakukkfű
- 1 kis csokor petrezselyem
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a szárított élesztőt, a sót, a 15 deka kinyomkodott, apróra vágott savanyú káposztát és annyi meleg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Meglocsoljuk az olvasztott zsírral, hólyagosra dagasztjuk, és lefedve, langyos helyen a duplájára kelesztjük. A tejfölt elkeverjük sóval, borssal, fűszerpaprikával, aprított kakukkfűvel, petrezselyemmel, és tálalásig hűtőbe tesszük.
A kelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 8 egyforma darabra vágjuk, és egyesével kigömbölygetjük. 20 centis korongokra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe 2-3-at beleteszünk, újból kelesztjük, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Forrón tálaljuk, meglocsoljuk fűszeres tejföllel, és megszórjuk kevés káposztával.
Burgonyás lángos, sütőben
Hozzávalók:
- 20 dkg tisztított burgonya
- só +1 kiskanállal a tésztába
- 50 dkg kenyérliszt
- 2 tojás
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 4 dkg vaj
A FOKHAGYMÁS MÁRTOGATÓSHOZ:
- 1 nagy pohár sűrű tejföl
- só, frissen őrölt bors
- 4 gerezd fokhagyma
- fél dl olívaolaj
A burgonyát feldarabolva sós vízben megfőzzük, leszűrjük, forrón összetörjük, és kihűtjük. Ezután hozzáadjuk a kenyérlisztet, a tojásokat, a szárított élesztőt, sót és annyi meleg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, hólyagosra dagasztjuk, és letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Közben a szószhoz a tejfölt sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, olívaolajjal elkeverjük, és hűtőbe tesszük.
A kelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 8 egyforma részre vágjuk, kigömbölygetjük, és egyesével 20 cm-es korongokra nyújtjuk. Ha újból megkelt, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Meglocsoljuk a fokhagymás mártással.
Zöldséges lángos sütőben
Hozzávalók:
- 20 dkg brokkoli, 1 szál sárgarépa
- 1 zöldpaprika, 50 dkg kenyérliszt
- só +1 kiskanállal a tésztába
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 1 csokor petrezselyem, 2 tojás
- fél dl olívaolaj, 1 fej vöröshagyma
A PARADICSOMSZÓSZHOZ:
- 3 evőkanál olívaolaj, só
- 1 evőkanál liszt, 4 dl paradicsomlé
- frissen őrölt bors, 1 szál rozmaring
- 2 szál kakukkfű
A brokkolit apróra vágjuk, a sárgarépát kis kockákra daraboljuk, sós vízben mindkét zöldséget roppanósra főzzük, leszűrjük, kihűtjük, hozzáadjuk a kockákra vágott zöldpaprikát, a lisztet, a tojásokat, a szárított élesztőt, petrezselymet, a sót és annyi meleg vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
Meglocsoljuk olívaolajjal, hólyagosra dagasztjuk, és a duplájára kelesztjük. 8 egyforma részre vágjuk, kigömbölygetjük, és 20 centisre kinyújtjuk. Tepsiben, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
A mártáshoz az olívaolajon megfuttatjuk a vöröshagymát, megszórjuk liszttel, és felöntjük a paradicsomlével. Ha besűrűsödött, sóval, borssal, aprított rozmaringgal, kakukkfűvel ízesítjük.
Fotó: pexels