Konyha

Többé nem lesz büdös a konyhában, ha így készíted: sütőben sült olcsó lángos receptek

Sokunk kedvence a lángos, de a legtöbben azért nem állnak neki otthon sütni, mert órákra beeszi magát az olajszag a konyhába. Ennek most vége!
fokhagymás sajtos tejfölös lángos

Hagyományos lángos sütőben

Hozzávalók a sütőben sült lángoshoz:

  • 60 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g)
  • 2 kiskanál só
  • 4 dl olaj a sütéshez

A SÁRGABORSÓKRÉMHEZ:

  • 15 dkg sárgaborsó (előző este hideg vízben beáztatva)
  • fél dl olaj, 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors, só
  • 3 evőkanál sűrű tejföl

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztőt és annyi meleg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Jól megdagasztjuk, és a duplájára kelesztjük, mint a tökéletes alap kelttészta recept esetében. Közben a beáztatott sárgaborsót bő sós vízben puhára főzzük, majd annyi levet leöntünk róla, hogy félig lepje el a sárgaborsót.

A forró olajon megpirítjuk az aprított vöröshagymát, fokhagymát, borsozzuk, majd a borsóhoz öntjük, és botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a tejfölt, és sóval, borssal utóízesítjük. Végül a kelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 8 egyforma darabra vágjuk, kigömbölygetjük, és a kezünkkel a közepétől kezdve kihúzzuk. A forró olajban pirosra sütjük, lecsepegtetjük, és sárgaborsókrémmel kínáljuk.

Ezeket olvastad már?

  1. Fél áron vásárolhatsz most a Lidlben és a Penny Marketben: így csináld!
  2. Csokornyi új virágot hoz a flamingó: öntözd ezzel a filléres keverékkel kéthetente egyszer
  3. Önkéntes magányában, gyászolva hunyt el Harkányi Endre: mindenkit elveszített, mire elment

Káposztás lángos sütőben

Hozzávalók a sütőben sült káposztás lángoshoz:

  • 60 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g)
  • 2 kiskanál só
  • 15+8 dkg savanyú káposzta
  • 1 evőkanál liba- vagy kacsazsír

A FŰSZERES TEJFÖLHÖZ:

  • 1 nagy pohár sűrű tejföl
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 kis csokor petrezselyem

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a szárított élesztőt, a sót, a 15 deka kinyomkodott, apróra vágott savanyú káposztát és annyi meleg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Meglocsoljuk az olvasztott zsírral, hólyagosra dagasztjuk, és lefedve, langyos helyen a duplájára kelesztjük. A tejfölt elkeverjük sóval, borssal, fűszerpaprikával, aprított kakukkfűvel, petrezselyemmel, és tálalásig hűtőbe tesszük.

A kelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 8 egyforma darabra vágjuk, és egyesével kigömbölygetjük. 20 centis korongokra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe 2-3-at beleteszünk, újból kelesztjük, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Forrón tálaljuk, meglocsoljuk fűszeres tejföllel, és megszórjuk kevés káposztával.

Burgonyás lángos, sütőben

Hozzávalók:

  • 20 dkg tisztított burgonya
  • só +1 kiskanállal a tésztába
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 2 tojás
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g)
  • 4 dkg vaj

A FOKHAGYMÁS MÁRTOGATÓSHOZ:

  • 1 nagy pohár sűrű tejföl
  • só, frissen őrölt bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fél dl olívaolaj

A burgonyát feldarabolva sós vízben megfőzzük, leszűrjük, forrón összetörjük, és kihűtjük. Ezután hozzáadjuk a kenyérlisztet, a tojásokat, a szárított élesztőt, sót és annyi meleg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, hólyagosra dagasztjuk, és letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Közben a szószhoz a tejfölt sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, olívaolajjal elkeverjük, és hűtőbe tesszük.

A kelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 8 egyforma részre vágjuk, kigömbölygetjük, és egyesével 20 cm-es korongokra nyújtjuk. Ha újból megkelt, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Meglocsoljuk a fokhagymás mártással.

Zöldséges lángos sütőben

Hozzávalók:

  • 20 dkg brokkoli, 1 szál sárgarépa
  • 1 zöldpaprika, 50 dkg kenyérliszt
  • só +1 kiskanállal a tésztába
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g)
  • 1 csokor petrezselyem, 2 tojás
  • fél dl olívaolaj, 1 fej vöröshagyma

A PARADICSOMSZÓSZHOZ:

  • 3 evőkanál olívaolaj, só
  • 1 evőkanál liszt, 4 dl paradicsomlé
  • frissen őrölt bors, 1 szál rozmaring
  • 2 szál kakukkfű

A brokkolit apróra vágjuk, a sárgarépát kis kockákra daraboljuk, sós vízben mindkét zöldséget roppanósra főzzük, leszűrjük, kihűtjük, hozzáadjuk a kockákra vágott zöldpaprikát, a lisztet, a tojásokat, a szárított élesztőt, petrezselymet, a sót és annyi meleg vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.

Meglocsoljuk olívaolajjal, hólyagosra dagasztjuk, és a duplájára kelesztjük. 8 egyforma részre vágjuk, kigömbölygetjük, és 20 centisre kinyújtjuk. Tepsiben, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

A mártáshoz az olívaolajon megfuttatjuk a vöröshagymát, megszórjuk liszttel, és felöntjük a paradicsomlével. Ha besűrűsödött, sóval, borssal, aprított rozmaringgal, kakukkfűvel ízesítjük.

Fotó: pexels