Miniburger fokhagymás mártással
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
- 1,2 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál méz
- 60 dkg liszt (BL 80-as)
- 1 kávéskanál só
- 2 tojás
- 5 dkg vaj
- 150 g natúr joghurt
- szezámmag, só
- 50 dkg csirkemellfilé
- fodros saláta
a mártogatóshoz:
- 2 evőkanál joghurt
- 3-4 evőkanál majonéz
- 4 gerezd fokhagyma
A tejet krémesítjük az élesztővel és a mézzel. A lisztbe belekeverjük a sót, a mézes tejet, 1 tojást, az olvasztott vajat és a joghurtot. 8-10 percig dagasztjuk, amíg homogén nem lesz. Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten 2 órán át kelesztjük. Megformázzuk a minizsemléket, majd újabb 50 percig kelesztjük.
A sütőt 250 fokra előmelegítjük. A tésztát megkenjük a másik, felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, a hőfokot 200 fokra csökkentjük, és 25-30 percre betesszük sülni a zsemléket. A csirkemellet felszeleteljük, megsózzuk, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 15 perc alatt készre sütjük.
A mártogatóshoz a majonézt elkeverjük a joghurttal és az apróra vágott fokhagymagerezdekkel. Kettévágjuk a zsemléket, teszünk rájuk egy darab fodros salátát, a húst és egy kiskanálnyi mártást.
Ezeket olvastad már?
Zöldségek sörtésztában
Hozzávalók:
60 dkg zöldség: cukkini, padlizsán, répa, pirospaprika
a tésztához:
- 4 púpozott evőkanál liszt
- 8 evőkanál hideg, szénsavas ásványvíz (szódavíz)
- 1 tojás sárgája
a majonézhez:
- 1 kis tubus majonéz
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál paradicsompüré
- 1 kis darab kígyóuborka
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 pirospaprika
- bors, só
Összekeverjük a tészta hozzávalóit, és mélyhűtőbe tesszük. Azonos vastagságúra vágjuk a zöldségeket. Előmelegítjük az olajat, a zöldséget megforgatjuk a tésztában, és nagy lángon ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük.
A majonézhez egészen kis kockákra felaprítjuk a paprikát és az uborkát. Elkeverjük a paradicsompürét, az aprított fokhagymát, a fűszerpaprikát, borsot a majonézzel. Hozzákeverjük a felkockázott zöldségeket.
Csavart sajtos
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 kis pohár tejföl
- csapott teáskanál szárított élesztő
- 20 dkg reszelt ementáli sajt
- só, bors
Elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, hozzáadjuk a tojást, 5 dkg sajtot, a tejfölt és az élesztőt. Sózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk a tésztát, és 1 órára hűtőbe tesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát fél centisre nyújtjuk, megkenjük a tojással, sózzuk, borsozzuk, a reszelt sajttal megszórjuk. Sodrófával nyújtunk egyet a tésztán, hogy a sajt beleragadjon.
Vékony csíkokat vágunk, majd ezeket megcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 20 perc alatt készre sütjük.
Zöldséges húsgombóc
Hozzávalók 40-50 gombóchoz:
- 50 dkg darált csirkehús
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg fagyasztott mexikói
- zöldségmix
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 tojás
- só, bors, fűszerpaprika
- 3-4 dl olaj a sütéshez
- 4-5 evőkanál ketchup
- 1 teáskanál csilikrém
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors, fűszerpaprika
A hagymát felkockázzuk. Elkeverjük a darált hússal, hozzáadjuk a kiengedett és lecsöpögtetett zöldségmixet, a zsemlemorzsát, a tojást, és sóval, borssal fűszerezzük. Alaposan átgyúrjuk a masszát, gombócokat formázunk belőle.
A gombócokat lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. A mártogatóshoz a ketchupot elkeverjük a fokhagymával, a csilikrémmel és a fűszerekkel.
Fotó: pexels