Konyha

A legfinomabb grill ételek: 4 recept a kertipartira, amivel mindenkit lenyűgözöl majd

Ha nyár, akkor irány a kert és a kerti sütögetés! A szabad tűzön sült ételeknek utánozhatatlan az íze, már csak néhány jó recept kell és indulhat a buli!
grill hamburger recept

Kakukkfüves csirkehamburger

Hozzávalók:

  • 4 darab magos zsemle
  • 40 dkg szeletelt csirkemell
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1,5 evőkanál kakukkfű
  • 4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál piros erős paprika
  • 1 teáskanál méz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • zöldsalátalevelek
  • 2 paradicsom
  • lila hagyma

A húst akkora szeletekre vágjuk, hogy jól elférjenek a zsemlékben. Sózzuk, borsozzuk őket, megkenjük olívaolajjal, megszórjuk kakukkfűvel. Fóliával lefedjük, hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára. A sűrített paradicsomhoz hozzáadunk 1 szem felkockázott friss paradicsomot, 1 evőkanál aprított csípős pirospaprikát, a fokhagymát, a mézet és kakukkfüvet.

Botmixerrel pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk. A zsemléket kettévágjuk, a vágott felüket megpirítjuk a grillrácson. A csirkemelleket készre grillezzük. Egy-egy salátalevelet helyezünk a zsemlékbe, rátesszük a grillezett húst, a vékonyra szelt paradicsomkarikákat, kevés paprikakrémet és a hagymaszeleteket. A mártást kis tálkákban kínáljuk mellé, így még mártogatni is lehet a falatokat.

Barbeque oldalas

grill oldalas recept

Hozzávalók:

  • 1 kg oldalas
  • 4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál Worcester-szósz
  • 2 evőkanál méz
  • 1 gerezd aprított fokhagyma
  • 7 evőkanál olaj
  • só, bors

Elkeverjük az olajat a mézzel, a sűrített paradicsommal, a Worcester-szósszal, az ecettel, a fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk. A csontok között feldaraboljuk. Sózzuk, borsozzuk. Bekenjük a fűszeres szósz felével, tűzálló tálba helyezzük, alufóliával lefedjük, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Fóliával lefedve 220 fokon 1 órán keresztül sütjük a húst. Kivesszük a sütőből, megkenjük a maradék páccal, és kerti grillen 10 perc alatt ropogósra sütjük.

Rozmaringos grillkolbász

grill kolbász recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg grillkolbász
  • 10 db 5-6 cm-es rozmaringág
  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 10 dkg natúr görög joghurt
  • 5 dkg juhtúró
  • 3 dkg savanyított, szeletelt erős paprika
  • frissen őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél dl extra szűz olívaolaj

A joghurtot, juhtúrót és a krémsajtot az olajjal simára keverjük. Az erős paprikát felkockázzuk, a fokhagymát és pár rozmaringlevelet felaprítunk, és a joghurtos krémhez keverjük. Frissen őrölt borssal és sóval fűszerezzük. A rozmaringágakat elfelezzük, minden kolbászba tűzünk egy-egy ágat. Grillrácson készre sütjük a kolbászokat, és mellé tálaljuk a fűszeres-csípős joghurtkrémet.

Grillezett csirke joghurtos uborkával

Hozzávalók:

  • 80 dkg csirkemell
  • 50 dkg kovászolni való uborka
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 dl natúr joghurt
  • 1 csokor kapor
  • 1 kis csokor friss menta
  • 4-5 evőkanál fehérborecet, olívaolaj
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű, oregánó
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • só, frissen őrölt bors

A csirkemellet vékonyra szeleteljük, enyhén megsózzuk, megborsozzuk. 1 dl olívaolajat elkeverünk a zöldfűszerekkel, a citromhéjjal, a gerezd zúzott fokhagymával. Megforgatjuk a csirkeszeleteket az olajban, és 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Pácolás után faszenes grillen, kontakt grillen vagy tapadásmentes serpenyőben zsiradék nélkül, nagy lángon ropogósra sütjük a hús­szeletek mindkét oldalát.

Az uborkákat megmossuk, a végüket levágjuk. Vékony karikákra szeleteljük, tálba tesszük. Enyhén besózzuk, elkeverjük az apróra vágott kaporral, mentával és az ecettel. Megborsozzuk. Így hagyjuk állni az uborkát, majd tálalás előtt hozzá­keverjük a natúr joghurtot.

Fotó: archív