Konyha

Nyári töltött paprikák: 4 új recept, amiért az egész család rajongani fog

A töltött paprika hidegen és melegen is mennyei kaja, főleg nyáron, amikor végre friss paprikából készülhet. Négy új receptet mutatunk a műfaj szerelmeseinek.

Sajtos zöldséges rizzsel

HOZZÁVALÓK:

  • 6 dkg vaj
  • 1 fej lila hagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 12 dkg zöldborsó
  • 12 dkg zöldbab
  • 2 dl zöldségleves
  • só, őrölt bors
  • 3 szál kakukkfű,
  • 1 szál zellerzöld
  • 60 dkg főtt rizs
  • 12 dkg edami sajt
  • 8 sárga húsú paprika
  • 15 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dl olaj a sütéshez

A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a kicsi kockákra darabolt lila hagymát, sárgarépát, a zöldborsót, az egycentisre vágott zöldbabot, megfuttatjuk, felöntjük a zöldséglevessel, és fedővel letakarva roppanósra pároljuk. Sóval, borssal, aprított kakukkfűvel, zellerzölddel fűszerezzük, majd lehúzzuk a tűzről, összeforgatjuk a főtt rizzsel, a reszelt sajttal, és fedővel letakarva 15 percre félretesszük, hogy a rizs magába szívja a zöldségek szaftját.

Ha langyosra hűlt, megtöltjük vele a kimagozott zöldpaprikákat, és lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk. Végül forró olajban pirosra sütjük, majd papírszalvétára téve lecsepegtetjük, forrón tálaljuk, és kakukkfűvel díszítjük.

Zöldfűszeres pulykahússal

Hozzávalók:

  • 8 nagyobb piros kápiapaprika
  • 50 dkg darált pulykahús
  • 3 áztatott, kicsavart zsemle
  • 2 tojás
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 3 szál friss bazsalikom
  • 1 kis csokor snidling
  • só, őrölt bors
  • 2 szál oregánó
  • zsemlemorzsa
  • 0,8 dl olívaolaj

köret: friss hideg saláta

A piros kápiapaprikákat megmossuk, leszárítjuk, kimagozzuk, majd félretesszük. A darált pulykahúst tálba tesszük, hozzáadjuk a zsemléket, a tojásokat, az apróra vágott vöröshagymát, és sóval, borssal, aprított bazsalikommal, snidlinggel, oregánóval fűszerezzük. Összekeverjük, majd annyi zsemlemorzsát szórunk bele, hogy könnyen gyúrható húsmasszát kapjunk.

Ezután megtöltjük vele az előkészített kápiapaprikákat, és olajozott tepsibe fektetjük. Meglocsoljuk olívaolajjal, majd 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, forrón tálaljuk, és friss zöldfűszerekkel díszítjük. Frissen készített hideg salátát kínálunk hozzá.

Sajtos rizses hússal

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kiskanál fűszerpaprika
  • 60 dkg sertéscomb
  • só, őrölt bors, fél dl olaj
  • 1 csípős zöldpaprika
  • 1 közepes paradicsom
  • 2-2 zöld és sárga kaliforniai paprika
  • 60 dkg főtt rizs
  • 1 csokor petrezselyem
  • 12 dkg trappista sajt

Az aprított vöröshagymát, fokhagymát forró olajon megfuttatjuk, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, és hozzáadjuk a kis kockákra darabolt combot. Ezután félig felengedjük vízzel, ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, és fedővel letakarva majdnem készre pároljuk. Ekkor beleszórjuk a kicsi kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, a főtt rizst, az aprított petrezselymet.és a reszelt sajtot. Jól összekeverjük, lehúzzuk a tűzről, és lefedve 15 percet állni hagyjuk, hogy a rizs magába szívja a szaftot. Végül a keresztben félbevágott paprikákat megtöltjük vele, és olajozott tepsibe téve, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Forrón tálaljuk, és aprított petrezselyemmel megszórjuk.

Ez is érdekelhet:

Rizses csirkemájjal

Hozzávalók:

  • fél dl olívaolaj
  • 1 kisebb fej lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg tisztított csirkemáj
  • 2 paradicsom,
  • só, frissen őrölt bors
  • 5 zsályalevél
  • 1 csokor petrezselyem
  • 50 dkg főtt rizs
  • 8 nagyobb zöldpaprika
  • 0,8 dl olívaolaj a sütéshez

a mártáshoz:

  • 3 dl főzőtejszín
  • 30 dkg krémsajt,
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 csokor snidling

Forró olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott lila hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a kicsi darabokra vágott csirkemájat, és közepes tűzön rózsaszínűre pirítjuk. Ekkor rászórjuk a kis kockákra darabolt paradicsomot, majd sóval, borssal, az aprított zsályával, petrezselyemmel fűszerezzük, és beleforgatjuk a főtt rizst. Lehúzzuk a tűzről, és lefedve 15 percig állni hagyjuk.

Ezután megtöltjük vele a kimagozott egész zöldpaprikákat, és olajozott tepsibe téve, olajjal meglocsolva, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük. A mártáshoz a tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a krémsajtot, és ha kicsit összeforrt, lehúzzuk a tűzről. Sóval, borssal, aprított snidlinggel ízesítjük. Tálaláskor a tányérra fektetett töltött paprikákat körbe-locsoljuk a sajtmártással, és petrezselyemmel díszítjük.

Fotó: Vrábel Kriszta