Konyha

Ez a legegészségesebb magyar kaja: a húslevest is letaszította a trónról ez a paraszti étel

A magyarok nagy kedvence a gulyásleves, amely 2017 óta hungarikum is, nemcsak finom, tápláló, de rendkívül egészséges is! És legyen szó a hagyományos gulyáslevesről, a bogácsgulyásról, a hamis gulyásról, az alföldi, a debreceni változattól, csipetkével, vagy anélkül, levesként, vagy egytálételként tesszük az asztalra, senki nem fogja félre tolni.
gulyásleves fazékban

Régen és sok családnál ma is húslevest, vagy egy jó tartalmas levest főznek a lábadozó betegnek. A húsleves tényleg remek fogás, egyetlen olcsó fűszerrel aranyló lesz, viszont könnyen el is lehet rontani egy bakival.

Nem véletlenül nevezik a leveseket gyógyszernek is! A levesek, amelyek sok zöldségből, vagy gyümölcsből készülnek, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amitől a legyengült szervezet új erőre kap. Sőt kevés kalóriatartama miatt a diétázók kedvence is, hiszen csökkentheti az éhségérzetet, mégis könnyed, egészséges étel. 

Nem mellékesen, az emberi szervezetnek szüksége van zsírokra, hiszen ezek biztosítják az idegrendszer megfelelő működését, nélkülözhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) felszívódásához. De nem mindegy, hogy milyen típusú zsiradékot fogyasztunk. A levesek ebből a szempontból is kifejezetten egészségesek.

Melyik a legegészségesebb magyar leves?

Amit fent felsoroltunk a húslevesről, mint igaz, mégsem ez a legegészségesebb leves, azok közül, amiket mi magyarok előszeretettel fogyasztunk.

A zöldségekben gazdag étrend, beleértve a zöldséggel teli gulyáslevest, segítheti a jobb szívműködést, csökkentheti a szívinfarktus kockázatát, a vérnyomást, segíti az emésztést – írta a Vince.hu. A levesek a húsfélékkel ellentétben könnyen emészthetők, sőt, a zöldséges levesek segítenek kiegyensúlyozni a vércukorszintünket is. 

Ha minél egészségesebb gulyáslevest szeretnénk főzni, tegyünk bele sok friss sárgarépát, fokhagymát, hagymát, zellert, karalábét – a kertünkből, vagy a piacról vásárolva – így az immunrendszerünket is erősíteni tudjuk. Az antioxidánsokban is gazdag gulyásleves védi a testünket a sejtkárosodásoktól, valamint lassítja az öregedési folyamatokat is.

Egy finom leves után így nem csak jóllakunk, de feltöltődünk D-vitaminnal és kalciummal, ami az egészséges csontozat fenntartásában is segít. A legjobb pedig, ha minél több hozzávalót a saját kertünkből teszünk a gulyáslevesbe. 

Ez is érdekelhet

gulyásleves tányérban

A gulyás története

  • Az ételt az alföldi gulyások és pásztorok kezdték el főzni, hiszen hiszen könnyen hozzájutottak a marhahúshoz, de hamar bekerült a polgári és a nemesi konyhákba is.
  • A parasztság nagy résznek asztalára azonban ritkán került marhahús, hiszen már akkor is drágának számított, így a gulyás mindig olyan húsból készült, amihez éppen hozzájutottak.
  • Kezdetben kenyérrel fogyasztották, később krumplit főztek bele.
  • A Habsburgoknak köszönhetően vált végül a nemzeti ételünkké, II. József politikája miatt a nemesség ugyanis elkezdett védeni mindent, ami magyar.
  • Az 1800-as években a gulyás szó is bekerült a szótárakba, tíz évvel később pedig már nem volt olyan szakácskönyv, amelyben ne szerepelt volna a gulyás receptje.
  • És habár a nemesek nem tartották elég előkelőnek a fogyasztását, titokban mindenki nagyon kedvelte, a parasztság körében pedig töretlenül népszerű maradt.

Ez is érdekelhet

  1. Egy evőkanállal adj ebből a locsolóvízhez: soha többet nem kell gyomlálnod a kertben
  2. Ettől a „büdösvíztől” kétszer annyi termést hoz a paradicsomod: hetente egyszer locsold meg vele
  3. Itt strandolj, ha szeretnéd elkerülni a tömeget: 11 eldugott csobbanóhely Budapesttől fél órára

Fotó: pexels.com