Régen és sok családnál ma is húslevest, vagy egy jó tartalmas levest főznek a lábadozó betegnek. A húsleves tényleg remek fogás, egyetlen olcsó fűszerrel aranyló lesz, viszont könnyen el is lehet rontani egy bakival.
Nem véletlenül nevezik a leveseket gyógyszernek is! A levesek, amelyek sok zöldségből, vagy gyümölcsből készülnek, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amitől a legyengült szervezet új erőre kap. Sőt kevés kalóriatartama miatt a diétázók kedvence is, hiszen csökkentheti az éhségérzetet, mégis könnyed, egészséges étel.
Nem mellékesen, az emberi szervezetnek szüksége van zsírokra, hiszen ezek biztosítják az idegrendszer megfelelő működését, nélkülözhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) felszívódásához. De nem mindegy, hogy milyen típusú zsiradékot fogyasztunk. A levesek ebből a szempontból is kifejezetten egészségesek.
Melyik a legegészségesebb magyar leves?
Amit fent felsoroltunk a húslevesről, mint igaz, mégsem ez a legegészségesebb leves, azok közül, amiket mi magyarok előszeretettel fogyasztunk.
A zöldségekben gazdag étrend, beleértve a zöldséggel teli gulyáslevest, segítheti a jobb szívműködést, csökkentheti a szívinfarktus kockázatát, a vérnyomást, segíti az emésztést – írta a Vince.hu. A levesek a húsfélékkel ellentétben könnyen emészthetők, sőt, a zöldséges levesek segítenek kiegyensúlyozni a vércukorszintünket is.
Ha minél egészségesebb gulyáslevest szeretnénk főzni, tegyünk bele sok friss sárgarépát, fokhagymát, hagymát, zellert, karalábét – a kertünkből, vagy a piacról vásárolva – így az immunrendszerünket is erősíteni tudjuk. Az antioxidánsokban is gazdag gulyásleves védi a testünket a sejtkárosodásoktól, valamint lassítja az öregedési folyamatokat is.
Egy finom leves után így nem csak jóllakunk, de feltöltődünk D-vitaminnal és kalciummal, ami az egészséges csontozat fenntartásában is segít. A legjobb pedig, ha minél több hozzávalót a saját kertünkből teszünk a gulyáslevesbe.
Ez is érdekelhet
A gulyás története
- Az ételt az alföldi gulyások és pásztorok kezdték el főzni, hiszen hiszen könnyen hozzájutottak a marhahúshoz, de hamar bekerült a polgári és a nemesi konyhákba is.
- A parasztság nagy résznek asztalára azonban ritkán került marhahús, hiszen már akkor is drágának számított, így a gulyás mindig olyan húsból készült, amihez éppen hozzájutottak.
- Kezdetben kenyérrel fogyasztották, később krumplit főztek bele.
- A Habsburgoknak köszönhetően vált végül a nemzeti ételünkké, II. József politikája miatt a nemesség ugyanis elkezdett védeni mindent, ami magyar.
- Az 1800-as években a gulyás szó is bekerült a szótárakba, tíz évvel később pedig már nem volt olyan szakácskönyv, amelyben ne szerepelt volna a gulyás receptje.
- És habár a nemesek nem tartották elég előkelőnek a fogyasztását, titokban mindenki nagyon kedvelte, a parasztság körében pedig töretlenül népszerű maradt.
Ez is érdekelhet
Fotó: pexels.com