Uborkás joghurt
Hozzávalók:
- 2 nagy kígyóuborka
- 20 dkg natúr görögjoghurt
- 1 dl extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor kapor
- pár levél friss menta
- só, bors
- 1 evőkanál fehérborecet
Az uborkákat meghámozzuk, kis lyukú sajtreszelőn mindkettőt lereszeljük, enyhén megsózzuk, meglocsoljuk egy kevés ecettel. 20 percre félretesszük állni, majd nagyon alaposan kifacsarjuk, hozzáöntjük az olívaolajat, elkeverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. Apróra vágott kaporral, mentával, fokhagymával és sóval ízesítjük. Legalább egy órára hűtőbe tesszük, hogy megérjen.
Rakott padlizsán
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli, 60 dkg padlizsán
- 50 dkg darált marhahús
- 4 dl paradicsomszósz
- 1 fej vöröshagyma
- 7 dkg liszt
- 1 dl száraz fehérbor
- 5-5 dkg vaj és gouda sajt
- 4-5 dl tej, 1 citrom
- só, bors, szárított oregánó, 1 mokkáskanál fahéj, szerecsendió,
- 1 tojás sárgája
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
A padlizsánt hosszában felszeleteljük, a krumplit szintén hosszában szeleteljük. Olajban megsütjük a szeleteket, papírtörlőre szedjük, és félretesszük. A hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a darált húst, nagy lángon pár percig sütjük. Felöntjük a borral, fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval, fahéjjal, kevés reszelt szerecsendióval, és hozzáadjuk a paradicsomszószt. Forralva főzzük 15 percig. Tűzálló tál aljába helyezzük az összes krumplit, úgy, hogy fedjék egymást.
Megsózzuk. Rászedjük a húsragu felét. Rátesszük a padlizsánszeleteket, majd a ragu másik felét. Vajból, lisztből, tejből besamelt készítünk, sóval, borssal, szerecsendióval, pár csepp citrommal fűszerezzük. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne a tojássárgáját és a reszelt sajtot. A besamelt a padlizsánokra öntjük, megszórjuk zsemlemorzsával, és 50 percre 200 fokos sütőbe tesszük sülni.
Citromos, tepsis krumpli
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 2 evőkanál szárított oregánó
- 1 -1 dl olívaolaj és víz
- 1 citrom
- durva tengeri só
a fokhagymás mártogatóshoz:
- 2 szelet száraz fehér kenyér
- 1,5 dl natúr joghurt
- fél dl olívaolaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kis csokor petrezselyem
- só, bors, pár csepp citromlé
Az olajat elkeverjük a citrom kifacsart levével, az oregánóval és a sóval. A krumplihasábokat tepsibe tesszük, ráöntjük a fűszeres olajat, és elkeverjük. Aláöntünk 1 dl vizet, és fedő nélkül betesszük sülni a sütő legmagasabb fokozatára, kb. 45 percre, amíg szép ropogósra sül a krumpli. A fokhagymás mártogatós összes alapanyagát egy mély tálba tesszük, botmixerrel pürésítjük, tálalásig hűtjük.
Olvasd el ezeket is!
Fahéjas, mézszirupos fánk
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 6 evőkanál méz
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 citrom
- olaj a sütéshez
A kevés langyos vízben elkevert élesztőt összevegyítjük 15 dkg liszttel és 1 evőkanál cukorral. 30 percre kelni félretesszük. Mikor a duplájára kelt, hozzáadjuk a maradék lisztet és cukrot, és annyi vizet, hogy gyúrható, lágy tésztát kapjunk. 1,5 órán keresztül kelesztjük. Közben elkészítjük a szirupot: a mézet elkeverjük a citrom kifacsart levével, az őrölt fahéjjal és 2 dl vízzel, és nagy lángon forralva besűrítjük. Bő, forró olajban kisütjük a fánkokat, kanállal szaggatjuk a tésztát az olajba.
A kisült fánkokat papírtörlőn lecsepegtetjük, a fánkokat egy tálra halmozzuk, és meglocsoljuk a sziruppal.
Fotó: archív