Konyha

A legfinomabb kaják nyárson: 3 recept grillpartira, ha sok éhes vendég érkezik egyszerre

A nyársak önmagukban is mutatósak a tányéron, de a legnagyobb előnyük mégsem ez, hanem, hogy egyszerre, gyorsan készül el a hús és a zöldség is rajta.

Rozmaringos máj paradicsommal

HOZZÁVALÓK:
60 dkg sertésmáj
50 dkg koktélparadicsom
só, frissen őrölt bors
2 szál friss rozmaring
1 kiskanál őrölt fűszerkömény
1 teáskanál őrölt majoránna
0,7 dl olaj
a körethez:
2 fej bébi kínai kel
só, frissen őrölt bors
1 dl olívaolaj

  1. A sertésmájat megtisztítjuk, kivágjuk a vastagabb ereket, majd 4-5 centis, kisujjnyi csíkokra vágjuk. A koktélparadicsomokkal váltakozva bambusznyársakra húzzuk. Ezután frissen őrölt borssal, fűszerköménnyel, majoránnával fűszerezzük, rászórjuk az apróra vágott rozmaringot, és meglocsoljuk az olajjal.
  2. A körethez a kínai kel külső, sérült leveleit leszedjük, a káposztát hosszában négy egyforma cikkre vágjuk, megmossuk, és jól lecsepegtetjük. A torzsáját kivágjuk, de vigyázzunk, hogy a levelei ekkor se essenek szét.
  3. Sóval, borssal ízesítjük, meglocsoljuk olívaolajjal, és forró grillen vagy rostlapon a paradicsomos májnyársakkal együtt pirosra sütjük. A sertésmáj akkor a legfinomabb, ha kicsit rózsaszín marad a közepe. Ha elkészült, forrón tálaljuk.

Mustáros-mézes karajszeletek

HOZZÁVALÓK:
80 dkg sertéskaraj (csont nélkül)
1 dl olaj, só, frissen őrölt bors
3-3 evőkanál mustár és méz
1 csokor friss zsálya
a körethez: 2 kisebb cukkini
1 közepes padlizsán
8 kisebb zöldpaprika
30 dkg koktélparadicsom
1 kiskanál őrölt koriandermag
1 kiskanál őrölt mustármag
1 dl olívaolaj, só, őrölt bors

  1. A sertéskarajt hosszában négy egyforma részre daraboljuk, majd 3 mm vastag szeletekre vágjuk. Tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, a mustárt a mézzel elkeverjük, a húshoz adjuk, és az egészet kézzel jól összeforgatjuk.
  2. A zsályát leveleire szedjük, mindegyik húsra egy-egy zsályalevelet teszünk, és félbehajtva, nem túl szorosan bambusznyársakra húzzuk. Végül meglocsoljuk az olajjal, és amíg a köretet elkészítjük, hűtőbe tesszük.
  3. A padlizsánt, cukkinit félujjnyi vastag karikákra, a paprikát félbe vágjuk, a paradicsomokat egészben hagyjuk, és sóval, borssal, a korianderrel, a mustármaggal ízesítjük. Végül meglocsoljuk az olajjal, majd a karajnyársakat, a zöldségeket forró roston vagy grillen pirosra sütjük, és forrón tálaljuk.

Ez is érdekelhet:

Csirkemellnyársak indiai ízesítéssel

HOZZÁVALÓK:
80 dkg darált csirkemell
1 teáskanál őrölt édeskömény
1 teáskanál kurkumapor
1-1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
és koriandermag
2 szál újhagyma fehér része
1 dl olaj
a körethez:
3 evőkanál olaj, só
30 dkg hosszú szemű rizs
1 mokkáskanál őrölt sáfrány

  1. A darált húst sóval, édesköménnyel, kurkumával, szerecsendióval, korianderrel, aprított hagymával fűszerezzük, és jól összegyúrjuk. A húsmasszából gombócokat formázunk, hosszúkásra formáljuk, a közepükbe szúrunk 1-1 bambusznyársat, vizes vágódeszkán meghengergetjük, és meglocsoljuk olajjal.
  2. Amíg a köretet elkészítjük, hűtőbe tesszük. Forró olajon fehérre sütjük a rizst, rászórjuk a sáfrányt, sózzuk, és felengedjük kétszeres mennyiségű forró vízzel. Ha felforrt, megkeverjük, lefedjük, és lassú tűzön 15 perc alatt megpároljuk. Húsvillával fellazítjuk, a csirkenyársakat forró grillen vagy roston pirosra sütjük.

Fotó: pexels