Zöldborsós csirkecurry
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál curry fűszerkeverék
1 csapott evőkanál római kömény
50 dkg csirkemell
50 dkg zsenge, pucolt zöldborsó
1 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
3 dl kókusztej vagy tejszín, só
25 dkg rizs
- Egy nagyobb serpenyőben a curry fűszerrel és a római köménnyel együtt olajon megdinszteljük a felaprított vöröshagymát.
- Hozzáadjuk a kis kockákra vágott csirkehúst, alaposan körbepirítjuk, beletesszük a zöldborsót és az összezúzott fokhagymát. Öntünk hozzá 1 dl vizet, és az egészet 5-8 percig pároljuk.
- A kókusztejet a dobozból vagy konzervből tálkába öntjük, simára keverjük, megsózzuk, a csirkéhez adjuk, és takarékon 10-15 percig forraljuk.
- Tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel, és párolt jázminrizzsel kínáljuk. A kókusztejet főzőtejszínnel helyettesíthetjük.
Ezeket olvastad már?
Snidlinges borsófőzelék csirkével
Hozzávalók:
1 kg zsenge, pucolt zöldborsó
3 dkg vaj
2 dl tejszín
só, frissen őrölt bors, méz
1 kis csokor snidling
40 dkg csirkemell
a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa,
natúr kukoricapehely
- A zöldborsót a vajon megdinszteljük, majd felöntjük 1,5 dl vízzel, és puhára pároljuk. Kivesszük a zöldborsó felét, a tejszínnel együtt teljesen simára turmixoljuk, és visszatesszük a főzelékhez. Sóval, kevés frissen őrölt borssal (esetleg egy kis mézzel) ízesítjük. Takarékon 10 percig forraljuk. Lezárjuk, elkeverjük benne az apróra vágott snidlinget.
- A csirkemellet vékonyra felcsíkozzuk. Natúr kukoricapelyhet és zsemlemorzsát keverünk el 2/3-1/3 arányban, bepanírozzuk a csíkokat lisztbe, tojásba, és megforgatjuk a morzsás kukoricapehelyben. Forró olajban hirtelen kisütjük.
Sertésszűz zöldborsópürével
Hozzávalók:
8 szelet sertésszűz
8 szelet vékonyra szelt, szárított sonka
a panírozáshoz liszt, tojás és morzsa
60 dkg zsenge zöldborsó (pucolt mennyiség)
5 dkg vaj
1 dl tejszín
só
1 kis csokor menta
- A hússzeleteket óvatosan klopfoljuk, sózzuk, és mindegyikre ráteszünk egy-egy szelet sonkát. Feltekerjük, fogpiszkálóval megtűzzük. Hagyományos módon bepanírozzuk.
- A borsót enyhén sós vízben feltesszük főni, amikor már puha, leszűrjük. Hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, kb. 20 db mentalevelet, botmixerrel teljesen simára pürésítjük.
- A begöngyölt, bepanírozott húst bő olajban ropogósra sütjük. Ne túl gyorsan süssük, hogy a közepe is átsüljön.
Újhagymás zöldborsópuffancs
Hozzávalók:
50 dkg zsenge zöldborsó (pucolt mennyiség)
1 csokor újhagyma
3-4 evőkanál olívaolaj
2 tojás
só, frissen őrölt bors
liszt
napraforgóolaj a sütéshez
- Az újhagymát felkarikázzuk, elkeverjük a borsóval, és egy nagyobb serpenyőben az olívaolajjal meglocsolva 3-4 percig pároljuk. Egy nagy keverőtálba tesszük kihűlni. Annyi lisztet keverünk el 2 tojással, hogy nagyon sűrű palacsintatésztát kapjunk, sózzuk, és enyhén borsozzuk. Belekeverjük a borsót.
- Serpenyőben napraforgóolajat forrósítunk fel, kanállal beleszedünk a zöldborsós tésztából, néhány pillanatig még tudjuk formázni. Kerekre lapítjuk, és amikor az egyik oldala megsült, megfordítjuk, és a másik oldalt is ropogósra sütjük.
Fotó: archív