Konyha

Gyors vacsorák: 4 zöldbabos nyári recept képpel, amit 30 perc alatt összedobhatsz

Végre lehet kapni friss zöldbabot, ami olyan ropogós, hogy nem is érdemes sokáig főzni. Gyorsan elkészíthető vacsorákat mutatunk belőle.
zöldbabos receptek hideg zöldbabsaláta

Hideg, joghurtos zöldbab

Hozzávalók:
50 dkg zsenge ceruzabab
3,5 dl natúr görög joghurt
1 citrom
1 kis csokor petrezselyem
só, 3 evőkanál olívaolaj
1 csapott teáskanál cukor
80 dkg csirkemellfilé
liszt, tojás, zsemlemorzsa
lenmag

  1. A babot megpucoljuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Olívaolajon puhára pároljuk, megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot, az aprított petrezselymet, és elkeverjük. Belekeverjük a joghurtot, és belereszeljük fél citrom héját. Forralunk rajta egyet, majd hagyjuk kihűlni.
  2. A csirkemellet hagyományosan bepanírozzuk, azzal a különbséggel, hogy minden 2 kanál morzsához adunk egy kanál lenmagot.
  3. A ropogósra sült csirkemellel kínáljuk a hideg zöldbabfőzeléket. Nyári vacsorának különlegesen finom.

Tárkonyos fejtettbab-leves

Hozzávalók:
40 dkg fejtett bab
40 dkg füstölt hús
2 szál szárzeller
3 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
2 dl tejföl
szárított tárkony
citrom

  1. A babot a felkockázott füstölt hússal feltesszük főni. Hozzáadjuk a felezett vöröshagymát és az aprított fokhagymát. A babot majdnem puhára főzzük.
  2. Ekkor beletesszük a felkarikázott szárzellert és a felkockázott sárgarépát, valamint 1 evőkanál tárkonyt. Sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük a zöldségeket.
  3. Elkeverjük a tejfölt a levesben, és pár csepp citromlével ízesítjük.

Rakott zöldbab

zöldbabos ételek recept rakott zöldbab

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
30 dkg darált marha-disznóhús keverék
15 dkg jázminrizs
1 gerezd fokhagyma
1 nagy szem paradicsom
só, bors, őrölt pirospaprika
50 dkg zsenge ceruzabab
5 dkg vaj, 3 dl tej, 1 tojás
1 evőkanál liszt

  1. A hagymát felkockázzuk, olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst, lepirítjuk, megszórjuk fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a felkockázott paradicsomot. Puhára pároljuk a húst, ha szükséges, öntünk alá egy kevés vizet.
  2. A rizst lobogó, sós vízben puhára főzzük, ha kész, leszűrjük, elkeverjük a hússal. A megpucolt babot sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük. Besamelt készítünk: a vajat egy kis lábosban megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, dinszteljük, majd fokozatosan felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, sűrűre főzzük a mártást. Mikor enyhén meghűlt, elkeverjük benne a tojást.
  3. A bab felét egy tűzálló tál aljába helyezzük, befedjük a rizses hússal, újabb adag babot rétegezünk rá, majd rákanalazzuk a besamelt.
  4. 230 fokos sütőben szép pirosra sütjük a tetejét.

Ezeket olvastad már?

  1. Így locsold a leandert: kétszer fog virágozni idén nyáron, ha betartod ezeket
  2. Nagyapám mindig ezzel öntözte az uborkát: annyi zöldsége termett, hogy a szomszédoknak kellett adni
  3. Természetes permetszer levéltetvek ellen: ehető növényekre is fújhatod ezt a házi keveréket

Mexikói rizseshús

Hozzávalók:
25 dkg fejtett bab
25 dkg kukorica (konzerv lecsöpögtetve)
30 dkg csirkemell
20 dkg hosszú szemű rizs (pl. basmati)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1-1 piros és sárga
kaliforniai paprika
2-3 evőkanál olívaolaj

  1. A babot sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. A felkockázott hagymát egy nagyobb edényben kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott csirkehúst, az aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és megpirítjuk a húst.
  2. Hozzákeverjük a kukoricát, a babot, a felkockázott paprikákat és a rizst. Felöntjük kb. 4 dl vízzel, lefedjük, a rizst puhára főzzük.
  3. Ha szükséges, a vizet pótoljuk. Sózzuk, borsozzuk, forrón tálaljuk.

Fotó: archív