Hideg, joghurtos zöldbab
Hozzávalók:
50 dkg zsenge ceruzabab
3,5 dl natúr görög joghurt
1 citrom
1 kis csokor petrezselyem
só, 3 evőkanál olívaolaj
1 csapott teáskanál cukor
80 dkg csirkemellfilé
liszt, tojás, zsemlemorzsa
lenmag
- A babot megpucoljuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Olívaolajon puhára pároljuk, megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot, az aprított petrezselymet, és elkeverjük. Belekeverjük a joghurtot, és belereszeljük fél citrom héját. Forralunk rajta egyet, majd hagyjuk kihűlni.
- A csirkemellet hagyományosan bepanírozzuk, azzal a különbséggel, hogy minden 2 kanál morzsához adunk egy kanál lenmagot.
- A ropogósra sült csirkemellel kínáljuk a hideg zöldbabfőzeléket. Nyári vacsorának különlegesen finom.
Tárkonyos fejtettbab-leves
Hozzávalók:
40 dkg fejtett bab
40 dkg füstölt hús
2 szál szárzeller
3 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
2 dl tejföl
szárított tárkony
citrom
- A babot a felkockázott füstölt hússal feltesszük főni. Hozzáadjuk a felezett vöröshagymát és az aprított fokhagymát. A babot majdnem puhára főzzük.
- Ekkor beletesszük a felkarikázott szárzellert és a felkockázott sárgarépát, valamint 1 evőkanál tárkonyt. Sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük a zöldségeket.
- Elkeverjük a tejfölt a levesben, és pár csepp citromlével ízesítjük.
Rakott zöldbab
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
30 dkg darált marha-disznóhús keverék
15 dkg jázminrizs
1 gerezd fokhagyma
1 nagy szem paradicsom
só, bors, őrölt pirospaprika
50 dkg zsenge ceruzabab
5 dkg vaj, 3 dl tej, 1 tojás
1 evőkanál liszt
- A hagymát felkockázzuk, olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst, lepirítjuk, megszórjuk fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a felkockázott paradicsomot. Puhára pároljuk a húst, ha szükséges, öntünk alá egy kevés vizet.
- A rizst lobogó, sós vízben puhára főzzük, ha kész, leszűrjük, elkeverjük a hússal. A megpucolt babot sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük. Besamelt készítünk: a vajat egy kis lábosban megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, dinszteljük, majd fokozatosan felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, sűrűre főzzük a mártást. Mikor enyhén meghűlt, elkeverjük benne a tojást.
- A bab felét egy tűzálló tál aljába helyezzük, befedjük a rizses hússal, újabb adag babot rétegezünk rá, majd rákanalazzuk a besamelt.
- 230 fokos sütőben szép pirosra sütjük a tetejét.
Ezeket olvastad már?
Mexikói rizseshús
Hozzávalók:
25 dkg fejtett bab
25 dkg kukorica (konzerv lecsöpögtetve)
30 dkg csirkemell
20 dkg hosszú szemű rizs (pl. basmati)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1-1 piros és sárga
kaliforniai paprika
2-3 evőkanál olívaolaj
- A babot sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. A felkockázott hagymát egy nagyobb edényben kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott csirkehúst, az aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és megpirítjuk a húst.
- Hozzákeverjük a kukoricát, a babot, a felkockázott paprikákat és a rizst. Felöntjük kb. 4 dl vízzel, lefedjük, a rizst puhára főzzük.
- Ha szükséges, a vizet pótoljuk. Sózzuk, borsozzuk, forrón tálaljuk.
Fotó: archív