Meggyes joghurttorta
Hozzávalók:
- 3 dl natúr joghurt
- 3 evőkanál porcukor
- 25 dkg magozott meggy
- 1 evőkanál zselatinpor
- 1 dl meggylé
- 1 csomag mézes tortalap
- 1 csokor friss citromfű a díszítéshez
A natúr joghurtot tálba öntjük, beleszórjuk az átszitált porcukrot, egyenletesre és simára keverjük, hozzáadjuk a kimagozott és lecsöpögtetett meggyet, a felmelegített meggylében feloldott zselatint, és közepes méretű, téglalap formájú tepsibe öntjük.
Hűtőbe tesszük, majd ha elkezd kocsonyásodni, ráfektetjük a pontosan ugyanolyan méretűre vágott mézes tortalapot, és 2-3 órára visszatesszük a hűtőbe. Tálaláskor a formát pár másodpercre forró vízbe mártjuk, óvatosan kiborítjuk, és forró vízbe mártott éles késsel háromszög alakú formákra vágjuk. Ezután tortalapáttal óvatosan tányérra rendezzük a joghurttorta-háromszögeket, és a szeleteket friss citromfűlevelekkel díszítjük.
Cherrys ribizliparfé
Hozzávalók:
- 3 dl édesített növényi tejszín
- 1 evőkanál porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 25 dkg leszemezett piros ribizli
- 0,7 dl cherry vagy fehér rum
- 1 csomag babapiskóta
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 mokkáskanál olaj
A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, a citromhéjat, 5 deka szitán áttört ribizlit, 20 deka szemes ribizlit, belecsorgatjuk a cherryt, és lazán összeforgatjuk. Formába töltjük, befedjük babapiskóta-darabokkal, és 3-4 órára fagyasztóba tesszük. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, belecsorgatjuk az olajat, elkeverjük, és kiskanállal félholdakat húzunk belőle egy sütőpapírra. Hűtőbe téve megdermesztjük, így könnyen le tudjuk szedni a papírról. A formát pár másodpercre forró vízbe mártjuk, kiborítjuk, és a parfét ujjnyi vastagra szeleteljük.
Mentás gyümölcsrizs
Hozzávalók:
- 25 dkg rizs
- 1 csipet só
- tej
- 3 evőkanál cukor
- 1 mokkáskanál vaníliaaroma
- 2 dl édesített növényi tejszín
- 10 dkg piros ribizli
- 15 dkg magozott meggy
- 4 szál friss menta
- 2 sárga húsú barack
A rizst körülbelül egyszeres menynyiségű (negyed liter) vízzel feltesszük főni, és főzés közben kevés sóval ízesítjük. Ha teljesen beszívta a vizet, hozzáöntjük a rizshez képest kétszeres mennyiségű tejet, és lassú tűzön tovább főzzük. Ha már egészen puhára főtt, fokozatosan belekeverjük a cukrot, a vaníliaaromát, és előbb szobahőmérsékleten, majd hűtőbe állítva kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a friss gyümölcsök háromnegyed részével, két szál aprított mentával lazán a sűrű tejberizsbe forgatjuk. Jól lehűtjük, kelyhekbe kanalazzuk, és a félretett friss gyümölcsökkel, mentalevelekkel díszítjük.
Ez is érdekelhet
Hideg túrópuding
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 citrom reszelt héja
- 25 dkg ricotta túró
- 2 evőkanál cukor
- 1 dl száraz fehérbor
- 4 sárgabarack
- 8 szilva
- 1 csipet őrölt fahéj
- friss citromfű a díszítéshez
A tejet a cukorral, a vaníliás cukorral felforraljuk, majd állandó kevergetés közben beleöntjük a kevés hideg vízzel simára kevert pudingport. Ha besűrűsödött, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a villával összetört ricottát, és habverővel simára elkeverjük.
Lehúzzuk a tűzről, kelyhekbe kanalazzuk, és jól lehűtjük. Közben a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, felöntjük a fehérborral, és ha felforrt, beletesszük a cikkekre vágott sárgabarackot, szilvát, és megszórjuk fahéjjal. 1-2 percet főzzük, majd jól lehűtjük. Tálaláskor a túrópudingokon egyenletesen elosztjuk a gyümölcsöket, meglocsoljuk a boros lével, és friss citromfűvel díszítjük.
Fotó: pexels