Konyha

Hűtött édességek a legforróbb napokra: 4 könnyű recept, amit csak össze kell dobálnod

A gyümölcs mindig jó választás, ha valamit nassolnánk, pláne, ha hűtött édességekbe kerül. A savanykás ízű gyümölcsök különösen frissítőek, ezeket használtuk ehhez a négy recepthez.

Meggyes joghurttorta

Hozzávalók:

  • 3 dl natúr joghurt
  • 3 evőkanál porcukor
  • 25 dkg magozott meggy
  • 1 evőkanál zselatinpor
  • 1 dl meggylé
  • 1 csomag mézes tortalap
  • 1 csokor friss citromfű a díszítéshez

A natúr joghurtot tálba öntjük, beleszórjuk az átszitált porcukrot, egyenletesre és simára keverjük, hozzáadjuk a kimagozott és lecsöpögtetett meggyet, a felmelegített meggylében feloldott zselatint, és közepes méretű, téglalap formájú tepsibe öntjük.

Hűtőbe tesszük, majd ha elkezd kocsonyásodni, ráfektetjük a pontosan ugyanolyan méretűre vágott mézes tortalapot, és 2-3 órára visszatesszük a hűtőbe. Tálaláskor a formát pár másodpercre forró vízbe mártjuk, óvatosan kiborítjuk, és forró vízbe mártott éles késsel háromszög alakú formákra vágjuk. Ezután tortalapáttal óvatosan tányérra rendezzük a joghurttorta-háromszögeket, és a szeleteket friss citromfűlevelekkel díszítjük.

Cherrys ribizliparfé

Hozzávalók:

  • 3 dl édesített növényi tejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 25 dkg leszemezett piros ribizli
  • 0,7 dl cherry vagy fehér rum
  • 1 csomag babapiskóta
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 mokkáskanál olaj

A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, a citromhéjat, 5 deka szitán áttört ribizlit, 20 deka szemes ribizlit, belecsorgatjuk a cherryt, és lazán összeforgatjuk. Formába töltjük, befedjük babapiskóta-darabokkal, és 3-4 órára fagyasztóba tesszük. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, belecsorgatjuk az olajat, elkeverjük, és kiskanállal félholdakat húzunk belőle egy sütőpapírra. Hűtőbe téve megdermesztjük, így könnyen le tudjuk szedni a papírról. A formát pár másodpercre forró vízbe mártjuk, kiborítjuk, és a parfét ujjnyi vastagra szeleteljük.

Mentás gyümölcsrizs

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizs
  • 1 csipet só
  • tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál vaníliaaroma
  • 2 dl édesített növényi tejszín
  • 10 dkg piros ribizli
  • 15 dkg magozott meggy
  • 4 szál friss menta
  • 2 sárga húsú barack

A rizst körülbelül egyszeres menynyiségű (negyed liter) vízzel feltesszük főni, és főzés közben kevés sóval ízesítjük. Ha teljesen beszívta a vizet, hozzáöntjük a rizshez képest kétszeres mennyiségű tejet, és lassú tűzön tovább főzzük. Ha már egészen puhára főtt, fokozatosan belekeverjük a cukrot, a vaníliaaromát, és előbb szobahőmérsékleten, majd hűtőbe állítva kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a friss gyümölcsök háromnegyed részével, két szál aprított mentával lazán a sűrű tejberizsbe forgatjuk. Jól lehűtjük, kelyhekbe kanalazzuk, és a félretett friss gyümölcsökkel, mentalevelekkel díszítjük.

Ez is érdekelhet

  1. Rákkeltő lehet a kávé, ha így fogyasztod: csak ezt ne csináld vele
  2. Egyszer ültesd el, és 50 évig virágzik: ez a világ egyik legszebb növénye, a kerted ékszere lesz
  3. Ez a legjobb tea 50 év felett: javítja a memóriát és jobban is alszol tőle

Hideg túrópuding

Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 25 dkg ricotta túró
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 4 sárgabarack
  • 8 szilva
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • friss citromfű a díszítéshez

A tejet a cukorral, a vaníliás cukorral felforraljuk, majd állandó kevergetés közben beleöntjük a kevés hideg vízzel simára kevert pudingport. Ha besűrűsödött, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a villával összetört ricottát, és habverővel simára elkeverjük.

Lehúzzuk a tűzről, kelyhekbe kanalazzuk, és jól lehűtjük. Közben a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, felöntjük a fehérborral, és ha felforrt, beletesszük a cikkekre vágott sárgabarackot, szilvát, és megszórjuk fahéjjal. 1-2 percet főzzük, majd jól lehűtjük. Tálaláskor a túrópudingokon egyenletesen elosztjuk a gyümölcsöket, meglocsoljuk a boros lével, és friss citromfűvel díszítjük.

Fotó: pexels