Konyha

Hideg nyári levesek vacsorára: 2+2 olcsó recept képpel

A hideg levesek általában pillanatok alatt elkészülnek, és épp olyan laktatóak, mint forró társaik. Érdemes előző nap elkészíteni, hogy alaposan lehűljenek.
hideg gazpacho recept

Spanyolos gazpacho

hideg gazpacho recept

Hozzávalók:
3 közepes, kemény paradicsom
2 közepes fürtös uborka
1 vöröshagyma
3 ecetes pritaminpaprika
1 gerezd fokhagyma
6 dl zöldségleves
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
só, frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem
1-2 evőkanál fehérborecet
8 szelet toast kenyér

A paradicsomokat leforrázzuk, majd jéghideg vízbe mártjuk, így könnyen le tudjuk húzni a héjukat. A magjaikat kikanalazzuk. Az uborkákat és a vöröshagymát meghámozzuk, megmossuk, az ecetes pritaminpaprikát lecsepegtetjük, és az így előkészített zöldségeket apróra vágva tálba szórjuk.

Ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felöntjük a zöldséglevessel, meglocsoljuk az extra szűz olívaolajjal, összekeverjük, és sóval, frissen őrölt borssal, aprított petrezselyemmel, fehérborecettel ízesítjük.

Végül fóliával lefedve 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízei összeérjenek, majd előhűtött levesescsészékbe szedjük, petrezselymet szórunk a tetejére, és frissen pirított toast kenyeret kínálunk mellé.

Tejfölös cukkinileves

Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 közepes cukkini
1,2 liter zöldségleves
só, frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem
1 kápiapaprika
1 dl tejföl
1 evőkanál liszt

A forró olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, hozzáadjuk a megmosott, tökreszelőn durvára reszelt cukkiniket, és közepes tűzön pár perc alatt összepirítjuk. Ezután felöntjük az előre elkészített zöldséglevessel, és ha felforrt sóval, frissen őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük, és lassú tűzön 10 perc alatt készre főzzük.

Végül a tejfölt a liszttel, kevés hideg vízzel simára keverjük, majd kevés forró lével elkeverjük, és a forró leveshez öntjük. Jól belekeverjük, és ha forrásponthoz ért, levesszük a tűzről, fazekastól hideg vízbe állítva kihűtjük, majd előhűtött levesescsé-székbe szedjük, és tejföllel, aprított petrezselyemmel és pici kockákra vágott kápiapaprikával díszítjük.

Tejszínes krémes szederleves

Hozzávalók:
20 dkg cukor
1 dl száraz vörösbor
1 l zöld tea
40 dkg szeder
1 mokkáskanál őrölt fahéj
4 szem egész szegfűszeg
1 citrom
2 evőkanál liszt
1,5 dl tejszín
tejszínhab

2 evőkanál cukrot fazékba szórunk, meglocsoljuk 1 evőkanál vízzel, és közepes barnára karamellizáljuk. Ezután hozzáöntjük a felmelegített száraz vörösbort, és kicsit beforraljuk. Felöntjük a zöld teával, beleszórjuk a megmaradt cukrot, felforraljuk, majd hozzáadjuk a megmosott szedret, és lassú tűzön 5 percig főzzük. Az őrölt fahéjjal, az egész szegfűszeggel, a citrom finoman reszelt héjával ízesítjük, majd a lisztet a tejszínnel, kevés forró lével elkeverjük, és keverve a leveshez öntjük.

Ha a forrni kezd, lehúzzuk a tűzről, hideg vízbe állítva kihűtjük, és hűtőbe tesszük. Tálaláskor a levest előhűtött csészékbe szedjük, és szederszemekkel, tejszínhabbal, citromhéjjal díszítjük.

Joghurtos őszibarackleves

Hozzávalók:
70 dkg érett őszibarack
fél dl barackpálinka (elhagyható)
8 dl víz
20 dkg cukor
1 citrom
1 csomag vaníliás pudingpor
1 kis pohár barackos joghurt
friss menta a tálaláshoz

A barackot forró vízbe mártjuk, majd hideg vízbe tesszük, lehúzzuk a héját, kimagozzuk, a felét nagyobb, a másik felét kisebb kockákra daraboljuk. A kisebb kockákat meglocsoljuk barackpálinkával, és lefóliázva hűtőbe rakjuk. A barack másik felét felöntjük 8 deci vízzel, beleszórjuk a cukrot, a citrom reszelt héját, és ha felforrt, lassú tűzön 10 percig főzzük.

Ekkor a kevés hideg vízzel elkevert vaníliás pudinggal besűrítjük, 2-3 percig főzzük, és a tűzről lehúzva krémesre turmixoljuk. Kihűtjük, közben belekeverjük a barackos joghurtot, és hűtőben jól lehűtjük. A hideg barackkockákat levesestálkákba szedjük, rámerjük a hideg levest, és friss mentával díszítjük.

Fotó: archív