Konyha

Ez minden idők legjobb almás pitéje: osztrák cukrászmester titka a nagymamájától

Könnyű, omlós almás pite, amelynek receptje egy cukrászmester nagymamájának régi, kézzel írt receptkönyvéből származik. Generációkon át őrzött családi kincs, amelyet most te is elkészíthetsz.
almás pite vanília fagyival

Ez a recept egy különleges történetet hordoz magában: Christopher Lang cukrászmester nagymamájának régi süteményes könyvéből származik – foltos lapokkal, kézzel írt megjegyzésekkel és azzal a fajta nosztalgiával, amit csak a sütés hozhat elő.

„Szerettem volna ezt a receptet pontosan úgy megosztani, ahogy a nagymamámtól megismertem. Egy picit a mai kor igényeihez igazítottam a receptet, de tényleg csak óvatosan, hogy az eredeti báját megőrizze, és még jobban sikerüljön. Egy falat ebből a porhanyós almás süteményből, és megértitek, miért volt nálunk mindig különleges, ha ilyen került az asztalra, és miért az még ma is.”

A nagymama eredeti almás pite receptje

Hozzávalók egy tepsihez (kb. 40 x 25 cm)

Almás töltelék:

  • 1 kg reszelt alma (kb. 8 db)
  • 60 g cukor (az alma édességétől függően)
  • Fél citrom leve
  • Zsemlemorzsa szükség szerint (az alma levességétől függően)
  • Ízlés szerint: fahéj, szegfűszegpor, rumos mazsola stb.

Mindent egy tálban össze kell keverni és a töltelék már készen is áll.

almás pite vanília fagyival
A recept generációkon át őrzött családi kincs

Ez is érdekelhet

  1. 17 éve rajong gyönyörű feleségéért Hans Sigl: a hegyi doktor mástól csábította el Susannét
  2. Erre van szüksége a muskátlidnak júniusban: ősz végéig ontja a virágokat, ha ezzel öntözöd
  3. Ki ne dobd, ha ilyen régi mobiltelefonod van otthon: milliókat érhet ez az ócska készülék

Morzsás tészta:

  • 400 g finomliszt (búzaliszt 480-as)
  • 100 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 10 g sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor (8 g)
  • 2 g só
  • Egy csepp citromlé
  • 1 tojás (1 tojásfehérje és 1/2 tojássárgája)
  • 80 g tej (50 g + 30 g – külön hozzáadva, hogy a tészta ne törjön nyújtáskor)

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit tedd egy keverőtálba, és keverőgéppel körülbelül 3 perc alatt dolgozd össze.
  2. A tésztát csomagold frissen tartó fóliába, és tedd a hűtőbe.
  3. Közben készítsd el az almás tölteléket.
  4. Vajazd ki a sütőformát.
  5. A tésztát oszd két egyforma részre.
  6. Az első részt nyújtsd ki, és simítsd a tepsibe.
  7. Egyenletesen oszlasd el rajta az almás tölteléket.
  8. Nyújtsd ki a másik tésztadarabot, és fedd be vele a tölteléket.
  9. Kend le tojással, és szurkáld meg villával.

Tojásos kenés:

  • 1/2 tojássárgája
  • 1 kiskanál tej

Sütés:

  • 180 °C, alul-felül sütés, kb. 40 percig

Fortélyok a tökéletes almás pitéhez

  • Miért 50+30 g tej van a receptben?

„Az eredeti receptben 5 evőkanál tej szerepel, ami körülbelül 50 g. A saját sütésem során még 30 g-ot adtam hozzá, különben a tészta túl törékeny lett volna.”

  • Lehet többféle almából készíteni az almás tölteléket?

„Igen, természetesen.”

  • Meddig kell a tésztát hűtőben pihentetni?

„Csak amíg elkészíted az almás tölteléket – azaz nem sokáig.”

Forrás: Christopher Lang
Fotó: archív

Címkék: