Ez a recept egy különleges történetet hordoz magában: Christopher Lang cukrászmester nagymamájának régi süteményes könyvéből származik – foltos lapokkal, kézzel írt megjegyzésekkel és azzal a fajta nosztalgiával, amit csak a sütés hozhat elő.
„Szerettem volna ezt a receptet pontosan úgy megosztani, ahogy a nagymamámtól megismertem. Egy picit a mai kor igényeihez igazítottam a receptet, de tényleg csak óvatosan, hogy az eredeti báját megőrizze, és még jobban sikerüljön. Egy falat ebből a porhanyós almás süteményből, és megértitek, miért volt nálunk mindig különleges, ha ilyen került az asztalra, és miért az még ma is.”
A nagymama eredeti almás pite receptje
Hozzávalók egy tepsihez (kb. 40 x 25 cm)
Almás töltelék:
- 1 kg reszelt alma (kb. 8 db)
- 60 g cukor (az alma édességétől függően)
- Fél citrom leve
- Zsemlemorzsa szükség szerint (az alma levességétől függően)
- Ízlés szerint: fahéj, szegfűszegpor, rumos mazsola stb.
Mindent egy tálban össze kell keverni és a töltelék már készen is áll.

Ez is érdekelhet
Morzsás tészta:
- 400 g finomliszt (búzaliszt 480-as)
- 100 g porcukor
- 100 g vaj
- 10 g sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor (8 g)
- 2 g só
- Egy csepp citromlé
- 1 tojás (1 tojásfehérje és 1/2 tojássárgája)
- 80 g tej (50 g + 30 g – külön hozzáadva, hogy a tészta ne törjön nyújtáskor)
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit tedd egy keverőtálba, és keverőgéppel körülbelül 3 perc alatt dolgozd össze.
- A tésztát csomagold frissen tartó fóliába, és tedd a hűtőbe.
- Közben készítsd el az almás tölteléket.
- Vajazd ki a sütőformát.
- A tésztát oszd két egyforma részre.
- Az első részt nyújtsd ki, és simítsd a tepsibe.
- Egyenletesen oszlasd el rajta az almás tölteléket.
- Nyújtsd ki a másik tésztadarabot, és fedd be vele a tölteléket.
- Kend le tojással, és szurkáld meg villával.
Tojásos kenés:
- 1/2 tojássárgája
- 1 kiskanál tej
Sütés:
-
180 °C, alul-felül sütés, kb. 40 percig
Fortélyok a tökéletes almás pitéhez
- Miért 50+30 g tej van a receptben?
„Az eredeti receptben 5 evőkanál tej szerepel, ami körülbelül 50 g. A saját sütésem során még 30 g-ot adtam hozzá, különben a tészta túl törékeny lett volna.”
- Lehet többféle almából készíteni az almás tölteléket?
„Igen, természetesen.”
- Meddig kell a tésztát hűtőben pihentetni?
„Csak amíg elkészíted az almás tölteléket – azaz nem sokáig.”
Forrás: Christopher Lang
Fotó: archív