Fűszeres leves
Hozzávalók:
- 4 cső kukorica
- 1 fej vöröshagyma
- diónyi vaj
- 2 dl tejszín
- 1 csapott evőkanál curry fűszerkeverék
- só, bors
- fél lime
- csilipaprika
A kukoricákat sós vízben megfőzzük. Ha megpuhultak, késsel vagy villával levágjuk a szemeket a csőről. A főzőlevet ne öntsük ki! A hagymát kockára vágjuk, és megdinszteljük a vajon a curryvel együtt. Hozzáadjuk a kukoricát (valamennyit félreteszünk a tálaláshoz), 2-3 perc alatt összepároljuk, majd felöntjük kb. 1 liter főzőlével. 15 percig enyhén gyöngyözve főzzük a levest, majd beleöntjük a tejszínt, és összeturmixoljuk.
Pár csepp lime-lével és egy kevés csilivel még pikánsabbá tehetjük.
Mexikói csirkecomb
Hozzávalók:
- 80 dkg csirke felsőcomb
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 cső kukorica
- 2 kápiapaprika
- 1 szárított, erős pirospaprika
- 50 dkg paradicsom
- 1 dl napraforgóolaj
- só, bors
A megpucolt, megmosott csirkecombokat szárazra törüljük. Sóval, borssal megszórjuk. Serpenyőbe tesszük, és minden oldalukat ropogósra sütjük, majd lefedve még 10 percig sütjük a combokat. Kivesszük a serpenyőből, és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk a csőről levágott nyers kukoricaszemeket és a felkockázott paprikát.
A keveréket 5 percig pároljuk. Beletesszük a meghámozott, felkockázott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és 8-10 perc alatt összeforraljuk. A csirkecombokat beletesszük a kukoricaraguba, fóliával lefedjük, és 30 percre a 220 fokos sütőbe tesszük.
Ez is érdekelhet
Fasírt, mustáros krumplipürével
Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 cső főtt kukorica
- 1 tojás, zsemlemorzsa
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- olaj a sütéshez
- 1 kg krumpli
- tej
- vaj
A húst eldolgozzuk a reszelt hagymával, a csőről levágott, főtt kukoricaszemekkel, az aprított petrezselyemmel, a tojással, az aprított fokhagymával, sóval, borssal és annyi zsemlemorzsával, hogy formázható húsmasszát kapjunk.
A masszát 30 percig pihentetjük, majd húspogácsákat gömbölyítjük. Nem túl forró olajban mindkét oldalukat ropogósra sütjük. Köretnek adhatunk hozzá hagyományos módon készített krumplipürét, amelyet 1 csapott evőkanál csípős mustárral tettünk pikánssá.
Fotó: archív