Konyha

Főzzünk jókat olcsón friss kukoricából: 3 recept képpel a kedvenc csemegénkből vacsorára

A csöves kukoricára legtöbben csak úgy gondolnak, hogy megfőzik, aztán megeszik, ami persze nem rossz ötlet, de ennél ez a zöldség sokkal többet érdemel. Készüljön belőle vacsora!

Fűszeres leves

Hozzávalók:

  • 4 cső kukorica
  • 1 fej vöröshagyma
  • diónyi vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 csapott evőkanál curry fűszerkeverék
  • só, bors
  • fél lime
  • csilipaprika

A kukoricákat sós vízben megfőzzük. Ha megpuhultak, késsel vagy villával levágjuk a szemeket a csőről. A főzőlevet ne öntsük ki! A hagymát kockára vágjuk, és megdinszteljük a vajon a curryvel együtt. Hozzáadjuk a kukoricát (valamennyit félreteszünk a tálaláshoz), 2-3 perc alatt összepároljuk, majd felöntjük kb. 1 liter főzőlével. 15 percig enyhén gyöngyözve főzzük a levest, majd beleöntjük a tejszínt, és összeturmixoljuk.

Pár csepp lime-lével és egy kevés csilivel még pikánsabbá tehetjük.

Mexikói csirkecomb

Hozzávalók:

  • 80 dkg csirke felsőcomb
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 cső kukorica
  • 2 kápiapaprika
  • 1 szárított, erős pirospaprika
  • 50 dkg paradicsom
  • 1 dl napraforgóolaj
  • só, bors

A megpucolt, megmosott csirkecombokat szárazra törüljük. Sóval, borssal megszórjuk. Serpenyőbe tesszük, és minden oldalukat ropogósra sütjük, majd lefedve még 10 percig sütjük a combokat. Kivesszük a serpenyőből, és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk a csőről levágott nyers kukoricaszemeket és a felkockázott paprikát.

A keveréket 5 percig pároljuk. Beletesszük a meghámozott, felkockázott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és 8-10 perc alatt összeforraljuk. A csirkecombokat beletesszük a kukoricaraguba, fóliával lefedjük, és 30 percre a 220 fokos sütőbe tesszük.

Ez is érdekelhet

  1. Nem egyezett bele a kemoterápiába: utolsó hónapjait kínok közt töltötte Agárdy Gábor
  2. Kitiltották a színházból Sinkovits Imre fiát: „Sosem éreztem azt, hogy édesapám árnyékában élek”
  3. Hónaljhajtások a paradicsomon: ezért tilos visszavágni a dús kacsokat

Fasírt, mustáros krumplipürével

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 cső főtt kukorica
  • 1 tojás, zsemlemorzsa
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors
  • olaj a sütéshez
  • 1 kg krumpli
  • tej
  • vaj

A húst eldolgozzuk a reszelt hagymával, a csőről levágott, főtt kukoricaszemekkel, az aprított petrezselyemmel, a tojással, az aprított fokhagymával, sóval, borssal és annyi zsemlemorzsával, hogy formázható húsmasszát kapjunk.

A masszát 30 percig pihentetjük, majd húspogácsákat gömbölyítjük. Nem túl forró olajban mindkét oldalukat ropogósra sütjük. Köretnek adhatunk hozzá hagyományos módon készített krumplipürét, amelyet 1 csapott evőkanál csípős mustárral tettünk pikánssá.

Fotó: archív