Ropogós rizsfalatok

Hozzávalók:
- 25 dkg főtt rizs
- 5 dkg rizsliszt
- 2 dl tej
- 15 dkg cukor
- 1 narancs héja
- fahéjas cukor
A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Az összes hozzávalót botmixerrel összeturmixoljuk, majd egy kiolajazott sütőpapírral bélelt pici tepsibe öntjük, és kb. 45 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt, a formából kiborítva kis kockákra vágjuk, és lisztbe forgatva, bő olajban fél perc alatt ropogósra sütjük. Még forrón fahéjas cukorba hempergetjük, szétterítve hagyjuk hűlni, hogy a kockák nehogy összeragadjanak.
Rizspite málnával

HOZZÁVALÓK:
- 23 dkg liszt
- 12 dkg hideg vaj
- 2 dkg porcukor
- csipetnyi só
- 0,2 dl jéghideg víz
A töltelékhez:
- 10 dkg rizs
- 7 dl tej
- 1 evőkanál vaj
- 3 tojás
- 5 dkg cukor
- 2,5 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg őrölt mandula
A díszítéshez: 1 tasak tortazselé, málna
A tésztához az összes hozzávalót gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kibélelünk vele egy pitetálat. A töltelékhez a rizst a tejben majdnem készre főzzük, majd a tűzről levéve hagyjuk langyosra hűlni.
Belekeverjük a vajat, a tojásokat, a cukrot, a lisztet, a sót, a citrom héját és a mandulát. Az egészet a tésztával kibélelt formába öntjük. 160 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, málnával kirakjuk a tetejét. A tortazselével elkészítjük a zselés mázat: elkeverjük a tasak tartalmát 2,5 dl forró vízzel, és egyenletesen a pitére csorgatjuk.
Ez is érdekelhet
Rizstorta

HOZZÁVALÓK:
- 2 tojás
- 6 dkg cukor
- 4 dkg liszt
- 4 dkg étkezési keményítő
- 1 teáskanál sütőpor
A töltelékhez:
- 16 dkg kerek szemű rizs
- 10 dkg cukor
- 7,5 dl tej
- 1 vaníliarúd
- 2 dkg vaj
- reszelt citromhéj
- 4 dl tejszín
- 1 tasak zselatin
A díszítéshez: gyümölcsök
A piskótához a tojásokat a cukorral nagyon habosra verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporral és a keményítővel vegyített lisztet. A tésztát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni. A töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral, vajjal, citromhéjjal és a vaníliarúddal.
Közben a rizst enyhén sós vízben puhára főzzük, majd a tejhez adjuk, és folyamatos kevergetés közben ragacsos masszává főzzük. A vaníliarudat kivesszük belőle, majd félretesszük hűlni. A zselatint fél dl hideg vízzel elkeverve hagyjuk puhulni, majd alacsony hőfokon felolvasztjuk, és a kihűlt rizses masszához adagoljuk. Ha kész, a kemény habbá vert tejszínt is beleforgatjuk a töltelékbe. A tölteléket a piskótára simítjuk, és néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt gyümölcsökkel díszítjük.
Karamelles rizspuding

Hozzávalók
- 1 csésze kókusztej
- 1 csésze tejszín
- 1 csésze víz
- 4 csésze főtt rizs
- 2 csésze barna cukor
- 1 vagy 2 narancs héja
A karamellöntethez:
- 1 csésze cukor
- 1 csésze tejszín
A kókusztejet a tejszínnel és a vízzel összeforraljuk, majd a főtt rizzsel együtt kb. 15 perc alatt tejberizs állagúvá főzzük. Ekkor belekeverjük a barna cukrot és a reszelt narancshéjat, és a masszát hagyjuk kihűlni. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kivajazott formákba kanalazzuk a masszát. 1 óra alatt készre sütjük.
A karamellöntethez a cukrot kis lángon nagyon óvatosan karamellizáljuk, majd a tűzről levéve óvatosan hozzákeverjük a tejszínt. Kis lángra visszatéve addig kevergetjük és főzzük, amíg egyenletes, selymes masszát nem kapunk. A kihűlt rizspudingokat meglocsoljuk a sziruppal, és így tálaljuk.
Fotó: archív