Konyha

Nagymamák titkos receptje: olcsó sütemények rizsből

A rizsre gyakran csak köretként gondolunk a húsok mellé, pedig sokkal több lehetőség rejlik benne. Mennyei édességek és torták alapanyaga lehet.
malnas rizstorta recept

Ropogós rizsfalatok

Ropogós rizsfalatok

Hozzávalók:

  • 25 dkg főtt rizs
  • 5 dkg rizsliszt
  • 2 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 1 narancs héja
  • fahéjas cukor

A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Az összes hozzávalót botmixerrel összeturmixoljuk, majd egy kiolajazott sütőpapírral bélelt pici tepsibe öntjük, és kb. 45 perc alatt készre sütjük.

Ha kihűlt, a formából kiborítva kis kockákra vágjuk, és lisztbe forgatva, bő olajban fél perc alatt ropogósra sütjük. Még forrón fahéjas cukorba hempergetjük, szétterítve hagyjuk hűlni, hogy a kockák nehogy összeragadjanak.

Rizspite málnával

malnas rizstorta recept
Rizspite málnával

HOZZÁVALÓK:

  • 23 dkg liszt
  • 12 dkg hideg vaj
  • 2 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • 0,2 dl jéghideg víz

A töltelékhez:

  • 10 dkg rizs
  • 7 dl tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg őrölt mandula

A díszítéshez: 1 tasak tortazselé, málna

A tésztához az összes hozzávalót gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kibélelünk vele egy pitetálat. A töltelékhez a rizst a tejben majdnem készre főzzük, majd a tűzről levéve hagyjuk langyosra hűlni.

Belekeverjük a vajat, a tojásokat, a cukrot, a lisztet, a sót, a citrom héját és a mandulát. Az egészet a tésztával kibélelt formába öntjük. 160 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, málnával kirakjuk a tetejét. A tortazselével elkészítjük a zselés mázat: elkeverjük a tasak tartalmát 2,5 dl forró vízzel, és egyenletesen a pitére csorgatjuk.

Ez is érdekelhet

Rizstorta

rizstorta recept
Rizstorta

HOZZÁVALÓK:

  • 2 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 4 dkg liszt
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 1 teáskanál sütőpor

A töltelékhez:

  • 16 dkg kerek szemű rizs
  • 10 dkg cukor
  • 7,5 dl tej
  • 1 vaníliarúd
  • 2 dkg vaj
  • reszelt citromhéj
  • 4 dl tejszín
  • 1 tasak zselatin

A díszítéshez: gyümölcsök

A piskótához a tojásokat a cukorral nagyon habosra verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporral és a keményítővel vegyített lisztet. A tésztát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni. A töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral, vajjal, citromhéjjal és a vaníliarúddal.

Közben a rizst enyhén sós vízben puhára főzzük, majd a tejhez adjuk, és folyamatos kevergetés közben ragacsos masszává főzzük. A vaníliarudat kivesszük belőle, majd félretesszük hűlni. A zselatint fél dl hideg vízzel elkeverve hagyjuk puhulni, majd alacsony hőfokon felolvasztjuk, és a kihűlt rizses masszához adagoljuk. Ha kész, a kemény habbá vert tejszínt is beleforgatjuk a töltelékbe. A tölteléket a piskótára simítjuk, és néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt gyümölcsökkel díszítjük.

Karamelles rizspuding

rizspuding recept karamellás
Karamellás rizspuding

Hozzávalók

  • 1 csésze kókusztej
  • 1 csésze tejszín
  • 1 csésze víz
  • 4 csésze főtt rizs
  • 2 csésze barna cukor
  • 1 vagy 2 narancs héja

A karamellöntethez:

  • 1 csésze cukor
  • 1 csésze tejszín

A kókusztejet a tejszínnel és a vízzel összeforraljuk, majd a főtt rizzsel együtt kb. 15 perc alatt tejberizs állagúvá főzzük. Ekkor belekeverjük a barna cukrot és a reszelt narancshéjat, és a masszát hagyjuk kihűlni. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kivajazott formákba kanalazzuk a masszát. 1 óra alatt készre sütjük.

A karamellöntethez a cukrot kis lángon nagyon óvatosan karamellizáljuk, majd a tűzről levéve óvatosan hozzákeverjük a tejszínt. Kis lángra visszatéve addig kevergetjük és főzzük, amíg egyenletes, selymes masszát nem kapunk. A kihűlt rizspudingokat meglocsoljuk a sziruppal, és így tálaljuk.

Fotó: archív