Nagyon sok háztartásban van már air fryer, ami hamar vált nélkülözhetetlen konyhai segítővé a modern háziasszonyok eszköztárában. Ha valamit gyorsan, de melegen szeretnél tálalni a családnak vacsorára, elég csak bedobálni mindent, és pár tíz perc múlva már kész is az egészséges finomság.
Bár egyre többen használják, még mindig rendszeresen merülnek fel kérdések a tisztításával kapcsolatban és folyamatosan derül ki pár nem túl egészséges dolog is a használatával kapcsolatban. Állandó vita tárgya az is, hogy szabad-e benne sütőpapírt használni, vagy az, hogyan kell tárolni.
És itt egy újabb tiltólista is vele kapcsolatban, azok az ételek, amelyeket nem szabad air fryerben sütni.
Ételek, amelyeket tilos air fryerben sütni
-
Magas zsírtartalmú ételek
Ezeket amúgy sem sok szakember javasolja rendszeresen fogyasztani, de ha air fryerben akarod megsütni őket, akkor erről le is kell mondanod. A szalonna vagy a magas zsírtartalmú húsok készítése közben ugyanis a zsír a készülékbe csöpöghet, és füstöt vagy akár tüzet is okozhat. Ha mégis ilyesmit sütnél az air fryeredben, tegyél alá speciális tartozékot, amit a készülékhez adtak.
-
Zöldségek és gyümölcsök
Az air fryer a hagyományos, olajban sült zöldségchipseknél egészségesebb alternatívát kínál azáltal, hogy a krumplit például zsiradék nélkül is megsütheted, mégis vannak bizonyos zöldségek és gyümölcsök, amelyek nem valóak a forrólevegős fritőzödbe.
Az uborka, a görögdinnye, a spenót vagy a kelkáposzta, sok vizet tartalmaznak. Air fryerben ezek pépessé válnak és elveszítik az állagukat. Ezenkívül a légáram a könnyű leveleket a fűtőszálba fújhatja, és ott megéghetnek, ráadásul szintén tűzveszélyesek.
Ez is érdekelhet
- Apró, fűtetlen lakásban teltek az utolsó évei, oxigénsátorban hunyt el: a mellőzöttség áldozata lett Kabos Gyula
- Ez tragikus: így néz most ki a nagybeteg Reviczky Gábor, kollégája nem is tudta, milyen fotót oszt meg
- Újabb karó a Megasztár szívébe? Szépréthy Roland azonnali leváltását követelik a nézők
-
Vékony szelet kenyerek
Bár bizonyos péksüteményeket gond nélkül megsüthetsz az air fryerben, a szakemberek a pirítós készítésére nem ajánlják. A túl vékony kenyérszeleteket a légáram szintén a fűtőszálakhoz sodorhatja, ráadásul olyan könnyen megéghetnek, hogy ember legyen a talpán, aki követni tudja, mikor van már kész a pirítósa.
-
Túl nagy húsdarabok

- Az air fryerek közül többféle méret is kapható, mindenki aszerint választhat, hány fős a családja, mennyi ételt szeretne egyszerre elkészíteni.
- Mégsem jó ötlet túl nagy húsdarabokat egyben belerakni, ezek ugyanis nem mindig sülnek át jól és egyenletesen.
- Több modellen egy egészben hagyott csirke is kifog, ami súlyos egészségügyi kockázatot jelent a lehetséges szaloonellafertőzés miatt.
- Csirke esetében különösen fontos, hogy figyelj arra, hogy a hús belső hőmérséklete mindenhol 75 Celsius-fok felett legyen.
-
Pattogatott kukorica
Az egyik legjobb nasi, még diétában is falatozhatsz belőle – de csak akkor, ha sem túl sok vajat, sem olajat nem tartalmaz. Sokan gondolják úgy, hogy az olajmentes sütőben ez a probléma is megoldódik, ám ez nem így van. Nem minden air fryer alkalmas arra, hogy pattogatott kukorica készüljön benne, mindig ellenőrizd a használati utasítást.
A baj megint csak a zöldségeknél vagy a vékony szelet kenyereknél felmerülő probléma: ha a kukorica a fűtőszálhoz ér (márpedig, ahogy kipattog és bőségesen tágul a térfogata, mindenképpen hozzá fog érni), kigyulladhat.
-
Sajtos falatkák
A hagyományos rántott sajttal általában elbánnak az air fryerek és szép aranybarnára sütik őket, de a nem bundázott sajtfélékkel lehet gond. A mozzarellarudak, vagy például a halloumi melegítése közben a zsírjuk kifolyhat, erősen szennyezo a készüléket, ami füstölhet.
+1 hiba az air fryer használatakor, amit szinte mindenki elkövet
A leggyakoribb hiba, amit egy air fryer használata közben elkövethetsz, ha túltöltöd a kosarat, mert ilyenkor a levegő nem tud megfelelően keringeni, így az étel nyers maradhat, vagy egyenetlenül sül meg.
fotó: gettyimages