Konyha

Mérgező lehet a vasárnapi húsleves, sok háziasszony mégis így főzi: ezt sose tedd bele

A húsleves remek étel, de ha nem figyelsz oda, és ezt az alapanyagot nem megfelelően készíted elő, mérgező is lehet. Nem vicc.
aranyló húsleves fehér tányérban mellette zöldségek

A húsleves a vasárnapi ebéd elengedhetetlen része a legtöbb családban. Mindenkinek megvan a jól bevált alapreceptje, de ha nem megfelelő húst választasz, vagy beleteszed ezt a zöldséget, amitől zavaros lötty lesz, oda az élmény. Sőt, a Kert és Recept írásából kiderült, az sem mindegy, hogy az összetevőket hogyan teszed a levesbe.

Mérgező összetevő a húslevesben

A lengyel Nemzeti Közegészségügyi Intézetet kongatta meg a vészharangot és egy szakemberük elárulta, akár mérgező is lehet a vasárnapi ebéd, ha például a hagymát alaposan megpirítva teszed a levesbe. Nem feltétlenül rossz ötlet kicsit megkapatni, hiszen valóban intenzívebb ízt ad, de ha túl sötétre égett, akkor akrilamid keletkezik benne, ami egy olyan vegyület, amely ha a szervezetünkben felhalmozódik, idegrendszeri zavarokat okozhat, és rákkeltő hatása is közismert.

Az enyhén megpirított hagyma fokozhatja a leves ízét, viszont ha túlságosan sötétre égetjük, az már nagyon veszélyes. Ezért sokkal inkább ajánljuk, hogy a zöldségeket pirítás nélkül, vagy csak nagyon enyhe hőkezeléssel tedd a levesbe. Így jobbára elkerülhető a káros vegyületek felszabadulása, és nem okozunk magunknak bajt.

Hogyan készül a tökéletes húsleves?

aranyló húsleves fehér tányérban mellette zöldségek
A pirított hagyma mérgező lehet
  • A hibátlan húsleves a jó minőségű és megfelelő mennyiségű alapanyagon múlik, de nem kizárólag csak ezen, hanem azon is, hogy az alapanyagokat kíméletesen dolgozd fel.
  • Ne tartalmazzon semmilyen összetevő égett részeket, mert ez hosszabb távon és nagyobb mennyiségben bizony káros lehet az egészségedre.
  • A hagymát inkább alaposan megmosva tedd a levesbe, a szebb színért és intenzívebb ízért a belsőbb, barna héját is rajta hagyhatod. A leves gyönyörű aranysárga színt kap majd tőle.

Ezt olvastad már?

  1. Soha ne ültesd ezt a fát a kertedbe: bármilyen szép, pokollá teszi majd az életed
  2. A válás után is vonzotta testileg: Kiss Manyi összejárt buja légyottokra házas exével
  3. Ez az 5 legjobb vesetisztító élelmiszer 60 év felett: minden nap kellene enned legalább egyet belőle

Mire jó a kurkuma a húslevesben?

  • fő összetevője a kurkumin, mely egy erős gyulladásgátló hatású antioxidáns
  • erősíti az immunrendszert
  • csökkenti a különböző típusú fertőzések kockázatát
  • véd a szabad gyökök ellen
  • a kurkuma hatóanyagai segítenek megelőzni a puffadást és a gyomorproblémákat
  • az ayurvédikus orvostudományban is gyógyító szerként használják

Fotó: gettyimages