A húsleves a vasárnapi ebéd elengedhetetlen része a legtöbb családban. Mindenkinek megvan a jól bevált alapreceptje, de ha nem megfelelő húst választasz, vagy beleteszed ezt a zöldséget, amitől zavaros lötty lesz, oda az élmény. Sőt, a Kert és Recept írásából kiderült, az sem mindegy, hogy az összetevőket hogyan teszed a levesbe.
Mérgező összetevő a húslevesben
A lengyel Nemzeti Közegészségügyi Intézetet kongatta meg a vészharangot és egy szakemberük elárulta, akár mérgező is lehet a vasárnapi ebéd, ha például a hagymát alaposan megpirítva teszed a levesbe. Nem feltétlenül rossz ötlet kicsit megkapatni, hiszen valóban intenzívebb ízt ad, de ha túl sötétre égett, akkor akrilamid keletkezik benne, ami egy olyan vegyület, amely ha a szervezetünkben felhalmozódik, idegrendszeri zavarokat okozhat, és rákkeltő hatása is közismert.
Az enyhén megpirított hagyma fokozhatja a leves ízét, viszont ha túlságosan sötétre égetjük, az már nagyon veszélyes. Ezért sokkal inkább ajánljuk, hogy a zöldségeket pirítás nélkül, vagy csak nagyon enyhe hőkezeléssel tedd a levesbe. Így jobbára elkerülhető a káros vegyületek felszabadulása, és nem okozunk magunknak bajt.
Hogyan készül a tökéletes húsleves?

- A hibátlan húsleves a jó minőségű és megfelelő mennyiségű alapanyagon múlik, de nem kizárólag csak ezen, hanem azon is, hogy az alapanyagokat kíméletesen dolgozd fel.
- Ne tartalmazzon semmilyen összetevő égett részeket, mert ez hosszabb távon és nagyobb mennyiségben bizony káros lehet az egészségedre.
- A hagymát inkább alaposan megmosva tedd a levesbe, a szebb színért és intenzívebb ízért a belsőbb, barna héját is rajta hagyhatod. A leves gyönyörű aranysárga színt kap majd tőle.
Ezt olvastad már?
Mire jó a kurkuma a húslevesben?
- fő összetevője a kurkumin, mely egy erős gyulladásgátló hatású antioxidáns
- erősíti az immunrendszert
- csökkenti a különböző típusú fertőzések kockázatát
- véd a szabad gyökök ellen
- a kurkuma hatóanyagai segítenek megelőzni a puffadást és a gyomorproblémákat
- az ayurvédikus orvostudományban is gyógyító szerként használják
Fotó: gettyimages