Konyha

Sem a rántott hús, sem a gulyás: a külföldiek ezt filléres magyar kaját szeretik a legjobban

A húsleves, vagy a hagyományos pörköltek a fasorban sincsenek ehhez az ételhez képest. Pár száz forint, meg fogsz lepődni, melyik az.
ajtos tejfölös lángost eszik egy nő

Bár köztudott, hogy van olyan magyar étel, ami a külföldiek szerint leginkább egy féregre hasonlít, az íze meg olyan, mint a sár, azért bőven akad nem is egy magyar fogás, amit nagyon szeretnek. Bár mostanában elég sokba kerül, főleg a balatoni büfékben, azért még mindig 1000-1200 forintért hozzá lehet jutni és jól lehet vele lakni, ez is tovább növeli az értékét. Kíváncsi vagy, melyik az? Hát még jó, hogy a lángos!

Egyszerű, de nagyszerű: lángos

Természetesen mindannyiunknak más az ízlése, és ez az egyes ételek népszerűségét is befolyásolja. Vannak, akik nem tudnak ellenállni a hagyományos magyar csirkepaprikásnak, mások a töltött káposztát istenítik, és vannak, akik a halászlevet szeretik. Az ízek és a hagyományok sokfélesége teszi egyedivé a magyar konyhát. Sok ételünk laktató és igazán kiadós, otthonos és családias mégis a lángos az, amit a legtöbb külföldi szívesen fogyaszt.

Az ízek és a ropogósság tökéletes kombinációja

A lángost Csehországban például sokan a cseh konyha egyik alapjának tartják, mivel gyakorlatilag mindenhol megtalálható, és arrafelé is nagyon népszerű. Az igazság azonban továbbra is az, hogy eredetileg Magyarországról származik.

Szerencsére sok külföldi a lángost egyenesen Magyarországgal társítja, és amint először megkóstolják, azonnal beleszeretnek.

A külföldiek imádják a ropogós külsőt és a puha belsőt. Bár természetesen kalóriabomba, mi is nagyon szívesen esszük. Elválaszthatatlanul kötődik a vásárokhoz, a különböző fesztiválokhoz vagy a karácsonyi vásárokhoz. De a vasárnapi piacozás is elképzelhetetlen lángos nélkül, ahogy a Balaton partján is ez esik a legjobban az éhes gyomornak.

Finom, de nem igazán egészséges

lángos és csülök a vásárban
Ha ilyen sötét színű olajban sült, biztos lehet benne, hogy még egészségtelenebb

Egy baj van csak vele: a lángos összetétele és elkészítési módja miatt nem illik teljesen az egészséges táplálkozás fogalmába, ezért a táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy csak kivételes alkalmakkor élvezzük.

  • A Kalóriatáblázat szerint egy 200 g-os, feltétek nélküli lángos 533 kcal-t tartalmaz.
  • Körülbelül 13 g fehérje, 77 g szénhidrát és 19 g zsírt van benne.
  • A nagy mennyiségű zsír a fő oka annak, hogy miért nem szabad túl gyakran és nagy mennyiségben lángost fogyasztani.
  • A probléma az, hogy ezt a finomságot gyakran olyan standokon készítik, ahol rég cseréltek olajat, amely bizonyítottan rákkeltő anyagokat is tartalmaz.

A lángos gazdag történelme

Ez is érdekelhet

  1. Faludy György szerelme a halálában is botrányos: utolsó kedvese, Fanni ma is bujkál a világ elől
  2. Tíz évig élt szerelemben Tímár Éva és Bujtor István: „Tudtunk egymás boldogságának később is örülni”
  3. Mintha egymás testrészei lennének: 9 magyar sztárpár, akik több, mint 50 éve házasok

A lángos évszázadok óta a magyar konyha része, egyszerű, élesztős tésztából készült, olajban kisütött palacsintaként gondoltak rá eredetileg. Neve a „láng” szóból ered, mivel alángost hagyományosan nyílt tűzön sütötték.

Az étel népszerűségének egyik oka a sokoldalúsága. Hagyományosan fokhagymával, tejföllel és reszelt sajttal tálalják, de ketchuppal, savanyú káposztával, kolbásszal, sőt néha cukorral és fahéjjal is fogyasztható desszertként.

Hogyan készítsünk egészségesebb lángost otthon?

Ha lángost szeretnél enni, nem kell büfébe menned. Ezt az ételt otthon is elkészítheted, és néhány szabály betartásával egy kicsit egészségesebb változatot is kaphatsz.

  • Például a fehér liszt egy részét teljes kiőrlésű búzából vagy tönkölybúzából készült liszttel helyettesítheted, ami rostot és ásványi anyagokat is tartalmaz.
  • Sütés helyett a lángosokat sütőpapíron, olívaolajjal vékonyan megkenve is meg lehet sütni sütőben.
  • Ideális kompromisszum lehet a lángos forrólevegős sütőben történő elkészítése, így ropogósak lesznek, de nem áznak el olajban.
  • Válasszon könnyebb feltétet, mivel a sajt és a zsíros tejföl önmagában is magas kalóriatartalmú. Vagy hagyd csak meg simán fokhagymásan, úgyis úgy az igazi, nem?
  • Ha nem szeretnéd, hogy az egész konyha ússzon az olajszagban, amikor lángost készítesz, próbáld ki ezt a receptet. Ha pedig kenyérlángosra vágysz, ide kattints receptekért.

Forrás

Fotó: archív