Konyha

Egyél jókat diéta közben is: szénhidrátszegény menü egész napra gyorsan és olcsón

A finomságokról a diéta idején sem feltétlenül kell lemondanunk. Ez a három étkezés 40 dkg zöldséget tartalmaz, miközben reggelire 20 g, ebédre kevesebb mint 50 g, vacsorára pedig alig több mint 30 g szénhidráttal látja el a szervezetünket.
görög zöldséges rántotta

Reggeli: Görög zöldséges rántotta (450 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 8 db tojás
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg cukkini
  • 10 dkg padlizsán
  • 4-5 szem koktélparadicsom
  • 8 evőkanál paradicsompüré
  • 10 dkg feta sajt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • kis csokor petrezselyem
  • friss bazsalikom a tálaláshoz

Apróra kockázzuk a hagymát, a cukkinit és a padlizsánt. Egy nagy serpenyőt felhevítünk, beleöntjük az olívaolajat, majd 5 percig kevergetve dinszteljük rajta a feldarabolt zöldségeket. Az utolsó percben hozzáadjuk a negyedelt koktélparadicsomokat is.

A tojásokat egy tálba ütjük, villával felverjük. Hozzákeverjük a paradicsompürét, az aprított fokhagymát és a finomra vágott petrezselymet. Belemorzsoljuk a fetasajtot, és sóval, borssal ízesítjük.

A tojást a zöldségekre öntjük, és készre sütjük a rántottát. Friss bazsalikommal megszórva tálaljuk. Teljes kiőrlésű kenyérrel fogyasztjuk.

Ebéd: Zabpelyhes gombafasírt spenótos bulgurral (550 Ft egy adag)

Zabpelyhes gombafasírt spenótos bulgurral
Zabpelyhes gombafasírt spenótos bulgurral (550 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg csiperkegomba
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg zabpehely
  • 1 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 25 dkg leveles spenót
  • 15 dkg bulgur
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • bors

A megtisztított spenótot forró serpenyőben, 2 evőkanál olívaolajon, 2 gerezd zúzott fokhagymával együtt megfonnyasztjuk. A bulgurt sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Összekeverjük a spenóttal, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.

A megtisztított gombát apróra vágjuk. A felkockázott vöröshagymát 1 evőkanál olívaolajon puhára dinszteljük, majd hozzáadjuk a feldarabolt gombát és 1 gerezd zúzott fokhagymát. Puhára pároljuk a gombát. Sózzuk, borsozzuk az ételt. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.

Egy tálban összekeverjük a gombát a zabpehellyel. Hozzáadjuk a tojást, a finomra vágott petrezselymet, majd összedolgozzuk a fasírtalapot. Megsózzuk, megborsozzuk, 15 percig állni hagyjuk, majd a masszából 8 db fasírtkorongot formázunk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük őket, enyhén megspricceljük olívaolajjal, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. A bulgurral tálaljuk.

Vacsora: Zöldséges hummusz csirkegolyóval (650 Ft egy adag)

Zöldséges hummusz csirkegolyóval
Zöldséges hummusz csirkegolyóval (650 Ft egy adag)

Ez is érdekelhet: A nagymamák legbiztosabb trükkje: 20 évig eláll és nem penészedik a lekvár és a kompót

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg darált csirkehús
  • 1 tojás
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg teljes kiőrlésű zsemle
  • egy kis csokor petrezselyem
  • egy csipet szerecsendió
  • bors

A hummuszhoz:

  • 25 dkg főtt csicseriborsó
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 20 dkg cukkini
  • 1 evőkanál szezámkrém (tahini)
  • 1 dl natúr joghurt
  • olívaolaj
  • bors

A hámozott és finomra reszelt répákat, valamint az apróra felkockázott cukkinit serpenyőben, kevés olívaolajon, 1 gerezd zúzott fokhagymával együtt puhára dinszteljük. Megsózzuk, megborsozzuk, elkeverük a lecsöpögtetett csicseriborsóval. Hozzáadjuk a joghurtot, a tahinit, és botmixerrel simára turmixoljuk. Ha szükséges, további sóval, borssal ízesítjük.

A nagyon finomra vágott vöröshagymát kevés olajon puhára dinszteljük. A darált húst összekeverjük a vízbe áztatott, kifacsart zsemlével, a tojással, a pirított hagymával, az aprított petrezselyemmel és a zúzott fokhagymával. Összedolgozzuk a masszát, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

20 percig pihenni hagyjuk, majd olajozott kézzel diónyi gömböket formázunk a húsból. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezve, 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük a fasírtokat.

Ez is érdekelhet

Fotók: Vrábel Kriszta