Konyha

Paprika fagyasztása: kövesd ezt az 3 lépést és friss, ízes zöldséged lesz egész évben

Ha nagyobb mennyiségű paprikát vásároltál vagy szüreteltél, a fagyasztás tökéletes megoldás, hogy hosszabb ideig élvezhesd az ízletes zöldséget. Jó hír, hogy a paprika lefagyasztása rendkívül egyszerű.
paprika a konyhában

Akár köretként, tésztaöntetbe, akár egészséges nassolnivalóként: a paprikát sokféleképpen felhasználhatod. A ropogós zöldség azonban érzékeny, és nem marad friss sokáig. Érdemes néhány napon belül elfogyasztani, hogy minél frissebben élvezhesd, és elkerüld az ételpazarlást.

paprika a konyhában
A paprika sokoldalúan felhasználható a konyhában

Ez is érdekelhet

Így egyszerű a paprika fagyasztása

De ha nem tudod megenni, le is fagyaszthatod, ahogy egyébként még a dinnyét is. A paprika fagyasztása különösen egyszerű, mert ellentétben sok más zöldséggel, nem kell előtte blansírozni. Nem szükséges a paprikát meghámozni sem.

A paprika fagyasztása előtt a következőképpen járj el:

  1. Mosd meg alaposan a paprikát, majd hagyd megszáradni.
  2. Vágd kisebb darabokra. Például hosszában szeleteld vékony csíkokra, majd kockázd fel őket.
  3. Tedd a paprikadarabokat egy kis edénybe, és helyezd a fagyasztóba.

Paprika fagyasztása: műanyag helyett alternatívák

Gyakran javasolják, hogy a paprikát vagy más zöldséget műanyag zacskókban fagyaszd le, pedig ajánlatosabb kerülni a plasztikot, ahol csak lehet. Számos környezetbarát alternatíva létezik a műanyag fagyasztózacskók helyett:

  • A rozsdamentes acélból vagy üvegből készült dobozokat többször is használhatod.
  • A befőttes üvegben (például kimosott, sterilizált lekváros vagy csavaros üvegekben) történő fagyasztás is egyszerű, költség- és műanyagmentes megoldás.
  • Paprikát akár pamut- vagy jutaszövetbe csomagolva is fagyaszthatsz. Ilyenkor érdemes konyhai törlővel minél szárazabbra törölni a paprikát, hogy ne fagyjon a szövethez. Azonban számíts arra, hogy ez a módszer foltot hagyhat a textilen.

Tipp: jó alternatíva a fagyasztás helyett, ha a paprikát olajban vagy ecetben tartósítod. Így a zöldség hosszabb ideig eláll.

A fagyasztott paprika felhasználása

A fagyasztott paprikát számos módon felhasználhatod, például serpenyős ételekben. Egy hátránya azonban van a fagyasztásnak: a paprika a fagyasztóban nem őrzi meg ropogós állagát, mivel a hideg tönkreteszi a sejtfalakat. Felolvasztás után ezért általában kissé puhává válik a friss paprikához képest.

Forrás: utopia
Fotó: archív